Co pomaga na odporność? Jak w naturalny sposób wzmocnić swoją odporność?

Odporność organizmu jest uwarunkowana przez wiele rzeczy. Oprócz skłonności genetycznych do łapania różnych chorób liczy się także na przykład nasz styl życia, dieta, aktywność fizyczna lub jej brak. Kluczowe są nawet pory roku czy czas, który poświęcamy na odpoczynek czy sen. Jak wzmocnić w naturalny sposób odporność? Czy istnieje coś takiego jak lek na odporność?

Co na odporność?

Zacznijmy od tego, co to jest odporność organizmu. To nic innego jak szereg reakcji obronnych, które wywołuje nasz organizm, kiedy atakują go drobnoustroje, bakterie czy wirusy. Odpowiedzialność za ochronę naszego organizmu przed czynnikami z zewnątrz spada na nasz układ immunologiczny.
Warto wiedzieć, że w skład naszego układ odpornościowego wchodzi kilka narządów. Są to: grasica, śledziona, szpik kostny, węzły chłonne. Oprócz tego ważne funkcje pełnią też błony śluzowe, skóra, leukocyty w krwi, a nawet niektóre bakterie, które krążą po naszym układzie pokarmowym.
Skoro wiemy już, co tworzy układ odpornościowy, zastanówmy się, co wzmacnia jego działanie. Stymulowanie, wspomaganie działania naszej odporności polega między innymi na zwiększeniu przeciwciał oraz leukocytów. Dodatkowo konieczne jest pobudzanie makrofagów, które są komórkami posiadającymi moc zniszczenia obcych ciał.

To wszystko najskuteczniej można wzmocnić dietą. Nie istnieje coś takiego jak „lek na odporność”. Oczywiście możemy wspomagać się suplementami diety, dostarczać dodatkowo cennych witamin i minerałów. Na rynku medycznym są nawet dostępne „szczepionki” odpornościowe. Jednak coś, co możemy śmiało nazwać „lekiem na odporność”, po prostu nie istnieje. Jeśli zależy nam na poprawie odporność, pozostaje dobrze zbilansowana i skomponowana dieta, bogata w substancje bioaktywne, które stymulują odporność organizmu.

Jak wzmocnić odporność?

Częstym pytaniem w gabinetach lekarskich czy nawet w wyszukiwarkach internetowych jest to, jak zwiększyć odporność? Nie zastanawiaj się, jak wzmocnić odporność, od razu przejdź do działania, czyli do skutecznej diety na odporność.
Dieta na odporność to naprawdę najskuteczniejszy sposób. Wiele osób uważa, że to mit, jednak naukowcy udowodnili, że wiele składników odżywczych ma tak zwane działanie immunostymulujące. Oznacza to, że wzmacniają one działanie komórek układu odpornościowego, ponadto stymulują namnażanie się leukocytów i limfocytów oraz wpływają na aktywację komórek odpornościowych
Skutek jest jeden – nasz układ odpornościowy lepiej funkcjonuje, chroni nas przed chorobami, ewentualnie łagodzi objawy tych schorzeń, których nie udało się nam uniknąć.

Jak powinna wyglądać dieta na odporność? Zacznij od wzmocnienia jelit. Błonnik i probiotyki to podstawa. Kiedy ich brakuje w naszej diecie, dochodzi do zaburzeń mikroflory bakteryjnej w jelitach. Błona jelitowa bez prawidłowej mikroflory staje się przepuszczalna. Oznacza to, że przepuszcza do wewnątrz toksyny, drobnoustroje oraz wirusy. Dobrze działająca mikroflora bakteryjna zapewnia nie tylko wyższą odporność, lecz także znacząco zmniejsza również ryzyko zatruć pokarmowych.

Postaw więc na błonnik i probiotyki. Duże ilości błonnika znajdziesz w pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, musli, otrębach. Probiotyki to z kolei kefiry, jogurty, jednodniowe mleko, kiszonki – ogórki, kapusta.
W diecie na odporność musi znaleźć się także cynk i witamina A. Są one kluczowe, bo odpowiadają za prawidłową pracę naszych głównych barier układu odpornościowego. Mowa tu o skórze, drogach oddechowych, przewodzie pokarmowym czy układzie moczowym. Kiedy nie mamy odpowiedniej ilości cynku, w naszym organizmie nie zajdą przemiany aminokwasów. A to te procesy odpowiadają za aktywność niezbędnych w odporności organizmu leukocytów. Źródłem cynku będą owoce morza, migdały, kasza gryczana, soczewica, fasola, słonecznik, pieczywo razowe, mięso czy sery podpuszczkowe.
Witamina A kryje się przede wszystkim w wątróbce i maśle (tak w postaci retinolu). Natomiast w formie beta-karotenu znajdziemy ją w brokułach, marchwi, jarmużu czy szpinaku.

Co jeszcze warto włączyć do swojej diety? Przede wszystkim produkty bogate w witaminę C i nienasycone kwasy tłuszczowe. Witamina C jest silnym antyoksydantem i zwiększa produkcję limfocytów. Znajdziemy ją w natce pietruszki, dzikiej róży czy cytrusach. Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują silne działanie przeciwzapalne znajdziemy na przykład w tłustych rybach, olejach roślinnych czy owocach awokado.

Więcej o:
Copyright © Agora SA