Sosy sałatkowe. Jak przyrządzić zdrowe i smaczne sosy sałatkowe? Najlepsze przepisy na sosy sałatkowe

Co najczęściej jemy, kiedy chcemy schudnąć? Oczywiście sałatki. W niemal każdej postaci. O ile te majonezowe nie są polecane, to te z dobrym sosem sałatkowym są jak najbardziej wskazane. Kluczowe jest jednak przyrządzenie dobrego, zdrowego sosu sałatkowego na bazie najlepszych składników. Przedstawiamy najlepsze przepisy na niskokaloryczne sosy sałatkowe.

Sosy sałatkowe

Jeśli dieta odchudzająca, to sałatki. Te dwie rzeczy po prostu idą ze sobą w parze. Sałatki przygotowuje się szybko, są zdrowe i łatwo je zapakować na wynos. Często więc, gdy liczymy każdą kalorię, przyrządzamy sałatki w domu, a potem zabieramy je ze sobą do pracy czy jako uzupełnienie obiadu.

Sałatka nie istnieje jednak bez… sosu sałatkowego. A ten wcale nie jest taki łatwy w przygotowaniu. Często idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowe, sproszkowane sosy sałatkowe. Stanowczo jednak odradzamy takie rozwiązanie. Sosy sałatkowe zamknięte w torebkach nie należą do najzdrowszych. Większość sklepowych sosów sałatkowych zawiera bardzo dużo soli i dodatków w postaci glutaminian sodu. Dodatkowo częstym ich składnikiem są bardzo słabej jakości tłuszcze – na przykład rafinowane oleje, majonez, tłuste jogurty, śmietana. Oczywiście wszystko najgorszej jakości. W ten sposób producenci mogą obniżyć cenę finalnego produktu, a my skuszeni promocją wkładamy gotowe sosy sałatkowe do sklepowych koszyków.

Te hermetycznie pakowane sosy sałatkowe na dodatek zawierają bardzo mało przypraw, ziół, warzyw. Smak zawdzięczają licznym ulepszaczom i dodatkom – choćby kwasku cytrynowemu, cukru, octu. A te składniki niestety podkręcają smak i nie czujemy naszymi kubkami smakowymi nic niepokojącego.

Sos sałatkowy – przepis

Zanim zdradzimy najlepsze przepisy na sosy sałatkowe, warto zwrócić uwagę na kilka ogólnych zasad. Przede wszystkim zawsze podczas gotowania, a więc także podczas przyrządzania sosów sałatkowych, używaj tylko dobrej jakości tłuszczu. Najlepsza tu oczywiście będzie tłoczona na zimno oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej lniany lub rzepakowy nierafinowany. Można oczywiście eksperymentować i kupić oleje na przykład z orzechów, wiesiołka. Pamiętaj dwie łyżki to w zupełności wystarczająca ilość do każdej sałatki. A jeśli w sałatce planujesz wykorzystać awokado, jajko, tłustą rybę, ser pleśniowy lub nasiona i pestki, w ogóle możesz pominąć dodawanie oleju czy też oliwy.

Zawsze też warto pomyśleć o zamiennikach. Lekki, odtłuszczony jogurt, ocet jabłkowy lub winny sprawdzą się idealnie.

Bezwzględnie zrezygnuj także z gotowych ulepszaczy smaku. Nie używaj kwasu cytrynowego, cukru, soli. Wybierz czosnek i świeże zioła. Już kilka gałązek rozmarynu czy tymianku zapewni ci niepowtarzalny smak. A jeśli lubisz pikantniejsze smaki, postaw na papryczki chili, starty imbir lub chrzan.

Pamiętaj także, aby przygotowywać sosy sałatkowe tuż przed podaniem. Wtedy smakują najlepiej. Oczywiście w miarę możliwości. Jeśli alternatywą jest zakup gotowej mieszanki, to u i tak lepiej przygotować sos sałatkowych wcześniej. Kilka godzin, a nawet noc, w lodówce wytrzyma na pewno. Koniecznie zadbaj tylko o zamknięcie w szczelnym opakowaniu. Najlepiej wybierać szklane pojemniki. Z tych plastikowych szybko przechodzi zapach.

Powtórzymy to jeszcze raz – spróbuj ograniczyć sól i cukier. Najpierw odrobinę, a z każdą kolejną sałatką i każdym kolejnym sosem sałatkowym, dodawaj ich mniej. Już kilka dni bez cukru i soli i odzwyczaisz się na dobre!

A poniżej przedstawiamy kilka najlepszych, sprawdzonych przepisów na sosy sałatkowe.

Sos sałatkowy grecki – przepis

Składniki:  pół szklanki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka cukru, 2-3 łyżki wody, 1/4 łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki oregano, ewentualnie sól i pieprz do smaku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.