Jak obniżyć cholesterol? Co jeść, aby obniżyć cholesterol? Jak powinna wyglądać dieta na cholesterol?

Cholesterol to cichy zabójca. Brzmi groteskowo? A jednak od wielu lat lekarze bezskutecznie alarmują, że wysoki cholesterol to szybka droga do zawału, miażdżycy i udaru. A w konsekwencji do niepełnosprawności lub nawet do śmierci. Jak więc obniżyć cholesterol?

Trójglicerydy - jak obniżyć?

Jest tylko jeden sposób, aby obniżyć poziom trójglicerydów, czyli tłuszczy, które w odpowiednich ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a których nadmiar jest bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Jaki? Zmiana stylu życia. Jeśli chcemy walczyć o swoją zdrową przyszłość, uniknąć chorób sercowo-naczyniowych powinniśmy postawić na aktywność fizyczną, zdrową, zbilansowaną dietę. Koniecznie należy ograniczyć palenie i picie alkoholu. Używki powinny zniknąć z naszego życia raz na zawsze. Czym je zastąpić? Najlepiej suplementami diety! Tymi z kwasami omega-3 i czosnkiem. To oczywiście żart, jednak jest w nim wiele prawdy. Suplementacja także pomoże nam w obniżeniu poziomu trójglicerydów.

Dieta na cholesterol

„Co obniża cholesterol?” – to bardzo częste pytanie, które zadajemy zarówno w gabinetach lekarskich, jak i w wirtualnej rzeczywistości. Nie ma jednak magicznych środków, które pomogą nam obniżyć cholesterol, to źle postawione pytanie. Prawidłowo zadane pytanie powinno więc raczej brzmieć: „Co jeść, aby obniżyć cholesterol?”. I tutaj mamy już duże pole do popisu.

Bardzo ważne jest to, co jadamy każdego dnia. Dieta na cholesterol nie powinna być jednorazowym kaprysem, powinna być stałym, zdrowym nawykiem. Nasz jadłospis powinien przejść gruntowne zmiany. Należy pozbyć się wymienionych wyżej dań  typu fast food. Dieta na cholesterol powinna być bogata w potas, miedź, selen, magnez, żelazo. Koniecznym jest spożywanie dużych ilości kwasów omega-3 i antyoksydantów.

Co jeść, aby obniżyć cholesterol? Zasady zdrowego żywienia

Dieta na cholesterol powinna być zdrowa i urozmaicona. To tak naprawdę bardzo szerokie pojęcie, bo cóż znaczy zdrowa? Albo urozmaicona? Ktoś kto je jednego dnia pizza, drugiego dnia burgera, a trzeciego dnia golonkę, także może mówić o zróżnicowaniu jadłospisu.

Przejdźmy do konkretów. Aby obniżyć poziom cholesterolu dzięki naszej codziennej diecie należy pamiętać o kilku głównych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy spożywać dużo błonnika. Ten w formie pektyn utrudnia wchłanianie cholesterolu z układu pokarmowego. Warto więc każdego dnia jeść dużo owoców i warzyw. A najlepiej jabłek, czarnych jagód, porzeczek, grejpfrutów, dyni, marchewki, grochu, soi, fasoli.

Drugą naczelną regułą jest wprowadzenie do diety na cholesterol wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z ryb morskich, oleju rzepakowego i oliwy z oliwek. Dodatkowo warto jeść orzechy włoskie, pestki dyni czy słonecznika. Znacząco obniżą one frakcje LDL, poziom trójglicerydów.

Nie możemy też zapominać o dostarczaniu witamin i minerałów. W codziennym menu nie może zabraknąć witaminy A, C, E. Warzywa, owoce, ryby, oliwy, orzechy zawierają ich naprawdę dużo.

Warto także ograniczyć jedzenie mięsa. Najlepiej zastąpić je świeżymi rybami i wspomnianymi produktami sojowymi. Według licznych nowych badań mają one kluczowy wpływ na szybkie obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi.

Przejdźmy teraz do tego, czego jeść nie powinniśmy. Dieta na cholesterol powinna całkowicie wykluczyć alkohol, słodycze, cukier, masła, margaryny, śmietanę, tłuste sosy, produkty typu instant.

Jak obniżyć cholesterol? Domowe sposoby

Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu to przede wszystkim zdrowa dieta. Warto także wprowadzić nowe nawyki i zmienić swój dotychczasowy tryb życia. Nawyki w diecie są proste do wypracowania. Na początek więcej pieczmy i duśmy niż smażmy. Dodatkowo jedzmy co trzy-cztery godziny niewielkie porcje.

Ponadto pokochajmy aktywność fizyczną! Już jeden umiarkowany trening w tygodniu przyczyni się do poprawy naszego samopoczucia, stanu zdrowia i znacząco obniży cholesterol.

Więcej o:
Copyright © Agora SA