Wylecz tarczycę dietą. Przepisy, które zatrzymają Hashimoto

Zmagasz się z Hashimoto? Mamy dla ciebie lecznicze przepisy na chorą tarczycę z książki Marka Zaremby "Zatrzymaj Hahsimoto - wzmocnij tarczycę!". Wypróbuj je na sobie i w naturalny sposób zatrzymaj Hashimoto!
. . http://www.foodsmartmom.com

Awokado zapiekane z jajkiem i sosem curry

Składniki na 1-2 porcje:

- 1 awokado

- 2 jajka

- sól himalajska lub morska

- do smaku

- pieprz czarny

- czarnuszka do degustacji

Sos curry

- 1/4 szklanki oliwy z oliwek

- 1/2 ząbka czosnku

- 1 łyżeczka miodu

- sok z 1/2 cytryny

- 1/2 małej łyżeczki curry

- sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Wrzuć wszystkie składniki do naczynia i zmiksuj, by uzyskać gładką konsystencję. Nagrzej piekarnik do 200°C. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Wydrąż nieco miąższu, tak aby zmieściło się żółtko. Oddziel żółtka od białka. W naczyniu żaroodpornym ułóż awokado, wlej do jego połówek żółtka, dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj ok. 10-15 minut. Upieczone awokado serwuj z sosem curry i czarnuszką.

. . Gotuj zdrowo, Marek Zaremba

Jaglane congee z kurkumą, nutą kokosową i hashipesto

Składniki na 1-2 porcje: 

- 1 szklanka kaszy jaglanej

- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej

- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

- 1/3 łyżeczki kurkumy

- pestki słonecznika lub orzeszki piniowe

- 5 szklanek wody

Do pesto

- 1 pęczek natki pietruszki

- 1 ząbek czosnku

- 4 orzechy brazylijskie

- sok z 1/2 cytryny

- 1/3 szklanki oliwy z oliwek

- sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj pesto. Zmiksuj wszystkie składniki, dopraw w razie potrzeby. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz. Zalej wodą, dodaj olej kokosowy lub klarowane masło i kurkumę, dopraw solą. Po doprowadzeniu wody do wrzenia gotuj ok. 2-3 godzin na bardzo wolnym ogniu, pilnując, by kasza się nie przypaliła. Ugotowane congee serwuj z pesto i uprażonym słonecznikiem lub orzeszkami piniowymi.

. . Wydawnictwo Pascal

Hashirosół mocy z nutą szafranu

Składniki na 2-4 porcje:

- 1/2 kurczaka zagrodowego

- 3 marchewki

- 2 duże pietruszki

- 2 cebule

- 6 ząbków czosnku

- 2-4 cm imbiru

- 4 goździki

- 4 ziarenka kardamonu (opcjonalnie)

- 2 liście laurowe

- kilka ziarenek pieprzu

- szczypta kurkumy

- 1 łyżeczka nasion kolendry

- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

- 10-15 nitek szafranu

- sól morska lub himalajska do smaku

- sok z 1/2 cytryny

- ugotowany makaron ryżowy

- szpinak drobnolistny lub bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Kurczaka umyj dokładnie, wytnij pierś, korpus ze skrzydełkiem włóż do garnka. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę, imbir, czosnek i przyprawy. Wlej wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień, dopraw solą i gotuj pod przykryciem co najmniej 1 godzinę. W trakcie gotowania zdejmuj sitkiem szumowiny. W połowie gotowania dodaj szafran, a pod sam koniec sok z cytryny. Serwuj z komosą ryżową, makaronem ryżowym, marchewką lub szpinakiem czy bazylią.

. . www.gotujzdrowo.com

Owsianka mocy!

Składniki na 1-8 porcji:

- 2/3 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)

- 1 szklanka wody (wrzątek)

- 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni lub marchewki

- szczypta gałki muszkatołowej

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- szczypta kardamonu

-  1 łyżka stołowa oleju kokosowego (extra virgin)

- sól morska lub himalajska do smaku

- orzechy laskowe lub migdały

- owoc granatu (opcjonalnie)

- 1 łyżeczka miodu akacjowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do garnka włóż olej kokosowy, utartą dynię lub marchewkę i przyprawy. Podsmażaj chwilę, stale mieszając. Dodaj gorącą wodę, sól, płatki owsiane i gotuj kilka minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj jeszcze wody w razie potrzeby. Gotuj ok. 2-4 minut, aż nieco zgęstnieje. Serwuj z orzechami lub migdałami, udekoruj ziarenkami granatu.

. . Marek Zaremba, www.instagram.com/gotujzdrowo

Sałatka z komosą, jarmużem, awokado i pieczonym batatem

Składniki na 1-2 porcje:

- 2 szklanki jarmużu

- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

- 1 mały batat

- 1/2 dojrzałego awokado

- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

- 1/2 ząbka czosnku

- sok z 1/2 cytryny

- 1-2 łyżki oliwy

- pestki dyni lub słonecznika (opcjonalnie)

- sól morska lub himalajska do smaku

Przygotowanie:

Batat pokrój w kostkę, dopraw oliwą oraz solą i upiecz lub ugotuj na parze. Jarmuż umyj, podziel na drobne listki i wymieszaj dokładnie dłońmi w miseczce z utartym lub wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw szczyptą soli. Odstaw na co najmniej 10 minut. Na suchej patelni upraż pestki dyni lub słonecznika. Odstaw. Wymieszaj komosę z batatem i jarmużem. Serwuj z pomidorkami, pestkami dyni lub słonecznika i awokado.

. . www.instagram.com/gotujzdrowo

Pasztet z pieczonego selera i cukinii z porem i orzechem włoskim

Składniki na keksówkę:

- 1 duży seler

- 1 batat lub dynia

- 1/2 pora (biała część)

- 2 duże ząbki czosnku

- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

- 1 jajko

- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

- 5 łyżek oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka suszonego majeranku

- 1 łyżeczka suszonego koperku

- 1/2 małej łyżeczki tymianku (świeży lub suszony)

- 1/3 małej łyżeczki kurkumy

- 1/2 małej łyżeczki gałki muszkatołowej

- sól do smaku

- olej kokosowy lub masło klarowane (do smażenia i wysmarowania blaszki)

Przygotowanie:

Seler i batat pokrój w drobną kostkę, wyłóż na blaszce, delikatnie posól. Nagrzej piekarnik do 180°C, piecz seler 25 min. Pora i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Podduś na tłuszczu. Do naczynia przełóż seler, kaszę jaglaną, dodaj uduszonego pora, czosnek, jajko oraz przyprawy. Zblenduj. Dodaj pomidory i posiekane orzechy włoskie, wymieszaj. Całość przełóż do wysmarowanej tłuszczem blaszki wyłożonej pergaminem. Piecz w 190°C ok. 30 min.

. . www.epicurious.com

Krem z buraka z nutą chrzanową i oliwą koperkową

Składniki na 2-3 porcje:

- 6-8 średnich buraków

- 1 cebula

- 4 ząbki czosnku

- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

- 1 soczyste jabłko

- olej kokosowy

- 1 łyżka utartego chrzanu lub

- 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka

- otarta skórka z 1/2 cytryny

- sól morska lub himalajska do smaku

- płatki migdałów

Oliwa koperkowa

- 1/4 szklanki oliwy z oliwek

- szczypta soli

- 1/2 ząbka czosnku

- 1 duża łyżka świeżego koperku

Przygotowanie:

Zblenduj wszystkie składniki potrzebne do oliwy koperkowej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Buraki owiń w folię aluminiową. Piecz ok. 60 minut w 220°C. Ostudź, pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki, jabłko zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Do garnka dodaj olej kokosowy, cebulę, czosnek, podduś kilka minut, dodaj buraki, jabłko i pozostałe składniki, prócz chrzanu. Wlej wodę ok. 4 cm ponad powierzchnię warzyw. Gotuj 10 minut, następnie dodaj chrzan. Zblenduj na gładko. Serwuj z oliwą koperkową i uprażonymi płatkami migdałów.

. . Gotuj zdrowo, Marek Zaremba

Sałatka z pieczonym kalafiorem i prażonymi migdałami

Składniki na 1-2 porcje:

- 1/2 kalafiora

- 2-3 szklanki rukoli

- 10-15 migdałów

- owoc granatu

Dressing

- 4-6 łyżek oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka syropu daktylowego lub innego naturalnego słodzika

- 2 łyżki wody mineralnej

- 2 cm utartego kłącza imbiru (opcjonalnie)

- sok z 1/2 cytryny

- 1/2 ząbka czosnku

- sól morska lub himalajska do smaku

Marynata

- 1/5 łyżeczki kurkumy

- szczypta curry (opcjonalnie)

- 1/4 szklanki oliwy z oliwek

- 1 mały ząbek czosnku

- sól morska lub himalajska do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj dressing. Włóż wszystkie składniki do naczynia i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku. Migdały upraż w całości delikatnie na suchej patelni. Odstaw.

Składniki do marynaty zmiksuj, by uzyskać jednolitą konsystencję. Kalafior umyj i podziel na małe kawałki, wymieszaj z marynatą dokładnie, tak aby pokryła wszystkie kawałki kalafiora. Piecz ok. 20 minut w 180°C do miękkości. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.

Rukolę rozłóż na talerzach, dodaj kalafior. Serwuj sałatkę z dodatkiem owocu granatu i prażonymi migdałami.

. . Gotuj zdrowo, Marek Zaremba

Śniadaniowa sałatka z indykiem, jarmużem i pieczoną dynią

Składniki na 1-2 porcje:

- 1/2 piersi z indyka lub polędwiczki indyczej

- 1-2 szklanki dyni (np. hokkaido)

- 1 szklanka jarmużu

- 1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego lub kolendry

- oliwa z oliwek

- sok z 1/2 cytryny

- 1 ząbek czosnku

- sól morska lub himalajska do smaku

Do marynaty:

- 1 łyżeczka oregano

- 1 ząbek czosnku

- 1/2 łyżeczki curry (opcjonalnie)

-  sól morska lub himalajska do smaku

Przygotowanie:

Mięso indyka opłucz, pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, dodaj 2-3 łyżki oliwy z oliwek, oregano, curry i wyciśnięty ząbek czosnku, posól do smaku, dobrze wymieszaj, pozostaw na ok. 15 minut. Dynię pokrój w kostkę, włóż do naczynia i polej 3 łyżkami oliwy z oliwek, posyp mielonym koprem włoskim lub kolendrą, dopraw odrobiną soli, dokładnie wymieszaj. Piecz 15 minut w nagrzanym wcześniej do 180°C piekarniku. Odstaw do ostygnięcia. W miseczce połącz listki jarmużu z 2 łyżkami oliwy, utartym małym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Wetrzyj dokładnie w liście, pozostaw na 10-15 minut. Zamarynowane kawałki indyka obsmaż delikatnie, upiecz lub ugotuj na parze. Serwuj z dynią i jarmużem w formie sałatki na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA