Na naszych talerzach coraz częściej pojawiają się zielone warzywa i owoce. To bardzo dobrze, ale pamiętajmy, żeby i to się nie ograniczać do popularnych brokułów, czy jarmużu. Przygotowując zdrowe posiłki, nie zapominajmy c: zielonym groszku, kapuście, szczawiu, karczochach i selerze naciowym.
Zielone warzywa i owoce są przez dietetyków uznawane za jedne z najzdrowszych. Zalecają, aby jeść je surowe, bo w takiej formie zawierają składników odżywczych, których część tracą podczas gotowania, pieczenia, czy smażenia. Za kolor zielonych warzyw jest odpowiedzialny chlorofil - barwnik, który jednocześnie ma silne działanie odtruwające, wpływa na regulację trawienia, wzmacnia odporność, krzepliwość krwi i normalizuje ciśnienie.
Menu przed treningiem i po nim. Sprawdź, czy nie popełniasz błędów!
Składniki: 40 g liści szpinaku, mała marchewka, pół mango (ok 120 g), łyżeczka oleju kokosowego, szczypta pieprzu cayenne. Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki, aż koktajl będzie miał idealnie płynną, aksamitną konsystencję.
5 przepisów Ewy Chodakowskiej na fit desery, które zastąpią drugie śniadanie
Składniki: 3 liście jarmużu lub 3 łyżki Jarmuż LIO Shake, 1 zielone jabłko, 1 dojrzałe awokado, 1/2 szklanki wody niegazowanej, 1/2 cytryny lub pomarańczy (sok), odrobina tartego imbiru, szczypta kurkumy, 1 łyżeczka maca, 3 garści baby szpinaku. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj, aż smoothie uzyska gładką, aksamitną konsystencję.
Do blendera wrzuć: pokrojone na ćwiartki zielone jabłko, obrane i pokrojone na kawałki 2 owoce kiwi, garść zielonych winogron. Dodaj sok wyciśnięty z limonki i szklankę wody niegazowanej. Żeby koktajl miał bardziej intensywny, zielony kolor, możesz dodać pół łyżeczki spiruliny lub małą garść liści szpinaku baby.