Poza tym figi suszone mają bardzo dużo wapnia, więc wzmacniają kości i zęby. Surowe figi doskonale smakują faszerowane lekkim serkiem i polane odrobiną miodu. Możesz je podawać lekko zapieczone, z odrobiną posiekanej świeżej mięty.
Menu przed treningiem i po nim. Sprawdź, czy nie popełniasz błędów!
Fioletowa, a właściwie czarna marchew, poza tym, że doskonale wygląda, świetnie też smakuje. To wspaniały skłądnik warzywnych szaszłyków. Nabij ją na szpadki wraz z innymi kolorowymi warzywami: bakłażanem, żółtą papryką, pomidorkami koktajlowymi etc.
Zwykle jemy ją surową, w formie surówki do obiadu. Doskonale jednak smakuje zapiekana. Główkę kapusty przekrój na pół, następnie każdą połówkę ostrożnie pokrój na grube plastry. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i cytryną. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C.
Bakłażan to lekka i zdrowa przekąska, jest niskokaloryczny, a jednocześnie zawiera sporo potasu, wapnia i magnezu. Poza tym jest bogaty w błonnik, który wspomaga odchudzanie. Doskonale smakuje zapieczony z kaszą gryczaną i polany lekkim sosem jogurtowym.
Śliwki - zarówno te świeże, jak i suszone, a także w formie przetworów to naturalny składnik przeczyszczający. Kiedy późnym latem i wczesną jesienią pojawią się na drzewach, warto przygotować z nich przetwory na zime. Powidła śliwkowe to doskonały dodatek do tostów i ciast.
6 sposobów na odchudzenie ulubionej pasty! Jedz bez obaw o sylwetkę
Szparagi (także te fioletowe) zawierają bardzo dużo błonnika, który usprawnia procesy trawienia. Najlepiej jeść je ugotowane, bo wtedy nie tracą swojego pięknego koloru i stanowią wspaniała dekorację dania. Doskonale nadają się także jako składnik sałatek. Możesz je połączyć z suszonymi pomidorami, jajkiem na twardo i mieszanką sałat.
Tych 6 zdrowych produktów to jednocześnie bomby kaloryczne. Jeśli dbasz o linię, jedz je z umiarem!