Każdego dnia, na całym świecie do śmietników trafia 1,3 miliarda ton żywności. Sylwia Majcher, zdecydowanie nie zgadza się z takim stanem rzeczy! Jako znak sprzeciwu, napisała książkę "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku", która ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann i szybko stała się bestsellerem! Zobacz, w jaki sposób możesz przygotowywać zdrowe i lekkie potrawy z tego, co masz w lodówce i kuchennych szafkach!
Czy gotując według zasad kuchni zero waste, jesteśmy w stanie przygotowywać niskokaloryczne, lekkie i zdrowe potrawy dla tych, którzy się odchudzają? Spytaliśmy o to Sylwię Majcher - autorkę książki 'Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku'
deser / łatwe / 5 minut
Zachwycają mnie wytworne desery, w których widać talent cukierniczego artysty. Żal mi czasem burzyć tę misternie układaną kompozycję. W ramach zagłuszania wyrzutów sumienia delektuję się więc każdym elementem opieszale. Sama nie mam ani talentu, ani zdolności, by odtwarzać je w domu. W swojej kuchni stawiam na banalne desery. To nieprzekombinowanie wychodzi mi najlepiej.
składniki: jogurt naturalny, miód, orzechy włoskie lub laskowe, świeży tymianek lub mięta
Garść orzechów upraż na suchej patelni, po czym posiekaj, ale niezbyt drobno. Na dno miseczki lub szklanki wsyp 1/3 orzechów i polej odrobiną miodu. Wlej 2 łyżki jogurtu i posyp 1/2 łyżki posiekanego tymianku lub mięty. Na jogurt wysyp znowu warstwę orzechów i wlej miód, zalej kolejnymi 2 łyżkami jogurtu. Wierzch udekoruj orzechami, miodem i tymiankiem lub miętą.
przystawka / łatwe / 15 minut
Marchewka gra zwykle drugie skrzypce. W surówce albo zupie. W mojej kuchni pozwalam jej na śmielsze występy. Takiej, która zaczyna się marszczyć, nie szkoda mi porządnie udusić. W tej zbrodni jest paradoks, bo zamiast kary odbieram nagrodę w postaci interesującej przystawki.
składniki: marchewki, miód, masło, sezam, natka pietruszki lub kolendry, sól Marchewki obierz, pokrój wzdłuż na cieńsze kawałki. Jeśli masz młodą albo z cienką skórką - nie obieraj, tylko dobrze umyj, bo w skórce jest najwięcej witamin. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli, wrzuć marchewki i gotuj 3 minuty. Potem odcedź i delikatnie osusz. Na patelni lub w garnku roztop 3 łyżki masła, dodaj kawałki podgotowanej marchewki i przesmaż przez 5 minut. Po tym czasie wlej łyżkę miodu i duś kolejne 2 minuty, tak by marchewki się nim pokryły. Jeszcze ciepłe posyp sezamem i natką. Możesz też polać je maślano-miodowym sosem, który został na patelni.
przystawka / łatwe / 10 minut
Danie nazwę ma wytworną nie przez przypadek. Chciałam nią odczarować tę część kapusty, na którą zazwyczaj nie zwraca się uwagi. Niesłusznie, bo łodyga wcale nie jest bezwartościowa - ma więcej witaminy C niż liście. Z przyjemnością odnajdzie się w sałatce, rumianych plackach czy właśnie carpaccio.
składniki: głąb kapusty, cytryna, oliwa, sól, pieprz, ząbek czosnku, parmezan, pestki granatu lub maliny do dekoracji
Głąb kapusty umyj i bardzo cienko pokrój w plastry - najwygodniej obieraczką do warzyw. Plastry ułóż na talerzu. Oliwę wymieszaj ze startym ząbkiem czosnku i sokiem z 1/2 cytryny. Tak przygotowanym sosem polej carpaccio, a następnie oprósz je pieprzem i solą oraz startym parmezanem. Warto je posypać wybranymi owocami.
Wskazówka:
Z głąba szybko zrobisz też placuszki. Wystarczy zetrzeć go na tarce o grubych oczkach, dodać jajko, 2-3 łyżki mąki, doprawić solą i pieprzem. Ciasto powinno być gęste jak śmietana, jeśli nie jest, trzeba dodać więcej mąki, panko lub ziemi razowej. Przygotowane ciasto nakładaj porcjami na rozgrzany na patelni olej i smaż do zrumienienia z obu stron.
deser / łatwe / blender / 5 minut + 3 godziny na mrożenie banana
W zamrażalniku zawsze trzymam kilka zamrożonych bananów. Zwykle są mocno dojrzałe, zmęczone czekaniem na swoją szansę. Kroję je w grube plastry, wszystkie wkładam do woreczka i przypominam sobie o nich, gdy w domu brakuje pomysłu na deser. Wyciągają mnie zawsze z opresji, bo nie są wymagające. Wystarczy im do pary dobrać jeden inny owoc, kawałek przyschniętej chałwy albo dużo czekolady i już urozmaicają nudne popołudnie.
składniki: banan, maliny lub inne owoce
Banan pokrój, włóż do woreczka i mroź minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjmij go, przełóż do blendera, dodaj 2 łyżki świeżych lub mrożonych owoców i zmiksuj. Podaj zaraz po zrobieniu - nie zamrażaj ponownie.
wskazówka:
Dojrzałe banany - nawet te z ciemną skórką - mogą być też bazą koktajlu. Wystarczy wymieszać je z garścią innych ulubionych owoców, dolać wody, doprawić sokiem z cytryny i zmiksować. Jeśli napój ma zastąpić śniadanie lub podwieczorek, do owoców warto dodać ugotowaną kaszę jaglaną, ryż albo płatki owsiane czy ryżowe.