Lekkie, sycące i smaczne śniadanie? Oto przepisy na jaglankę do 300 kcal

Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna. Możesz ją przyrządzić na słodko i wytrawnie, zawsze znajdziesz w lodówce coś, co do niej pasuje. Spisuje się świetnie w roli pysznego, lekkiego i zdrowego śniadania.
Przepisy na pyszną jaglankę Przepisy na pyszną jaglankę www.instagram.com/lapiolla/

Z jabłkową nutą

Niecałą szklankę kaszy jaglanej gotuj przez 15 minut w 2 szklankach wody lub mleka kokosowego. Dodaj szczyptę soli i ewentualnie pół łyżeczki miodu. Jeśli chcesz, żeby była rzadsza - dodaj jeszcze odrobinę wody lub mleka kokosowego. Zetrzyj średniej wielkości jabłko na drobnej tarce. Dodaj owoc do kaszy, wymieszaj i dopraw odrobiną cynamonu.

Przepisy na pyszną jaglankę Przepisy na pyszną jaglankę www.instagram.com/lacolazionedisara/

W wersji wytrawnej

Ugotuj 3/4 szklanki kaszy jaglanej w 2 szklankach wody. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, pod koniec gotowania dodaj jeszcze odrobinę wody. Zetrzyj na drobnej tarce lub posiekaj 2-3 oliwki, dodaj do kaszy, wymieszaj. Podawaj z kilkoma przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Przepisy na pyszną jaglankę Przepisy na pyszną jaglankę www.instagram.com/danigirl_fitlog/

Z kakao

Niecałą szklankę kaszy jaglanej gotuj przez 15 minut w 2 szklankach wody. Możesz doprawić szczyptą soli i odrobiną miodu. Pod koniec gotowania dodaj pół łyżeczki gorzkiego kakao. Dokładnie wymieszaj. Jeśli nie zależy ci na zachowaniu kaloryczności posiłku, udekoruj jaglankę ulubionymi owocami. 

Jaglanka w nowej odsłonie Jaglanka w nowej odsłonie www.instagram.com/kathrinbuehren

Słodko-kwaśna

Niecałą szklankę kaszy jaglanej gotuj przez kwadrans w 2 szklankach wody (w razie potrzeby dodaj wodę w trakcie gotowania). Możesz doprawić szczyptą soli i odrobiną miodu. Podawaj z łyżką uprażonych na patelni płatków owsianych i pestek granatu. 

Jaglanka w nowej odsłonie Jaglanka w nowej odsłonie www.instagram.com/kathrinbuehren

Z gruszką i imbirem

Niecałą szklankę kaszy jaglanej gotuj przez kwadrans w 2 szklankach mleka sojowego. Na początku gotowania dodaj niewielki kawałek korzenia imbiru (po ugotowaniu kaszy, usuń go). Dodaj szczyptę soli i ewentualnie pół łyżeczki miodu. Na drobnej tarce zetrzyj połowę gruszki, dodaj do kaszy i dokładnie wymieszaj. 

Jaglanka w nowej odsłonie Jaglanka w nowej odsłonie www.instagram.com/kathrinbuehren

W wersji bananowej

2/3 szklankę kaszy jaglanej gotuj przez kwadrans w 2 szklankach wody. Dodaj szczyptę soli i ewentualnie pół łyżeczki miodu. Na talerzyku rozdrobnij widelcem pół banana, dodaj do kaszy i wymieszaj. Aby takie śniadanie miało bardziej wyrazisty smak - dodaj pół łyżeczki syropu z wiśni lub truskawek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.