Zatrzymaj Hashimoto! Jak powinna wyglądać dieta przy problemach z tarczycą?

Coraz więcej kobiet zmaga się z Hashimoto, czyli przewlekłym zapaleniem tarczycy. Jest to choroba trudna do zdiagnozowania, a jej leczenie polega na usuwaniu jej skutków, nie samej przyczyny. Autor "Jaglanego Detoksu" w nowej książce udowadnia, że odpowiednia dieta może zatrzymać Hashimoto. Zobaczcie, jak powinna wyglądać!
. . Gotuj zdrowo

Hashimoto dotyczy częściej kobiet, niż mężczyzn

Zapalenie tarczycy Hashimoto jest ostatnio gorącym tematem, który coraz częściej pojawia się w mediach. Coraz więcej gwiazd przyznaje, że zmaga się z autoimmunologicznym schorzeniem tego narządu.

"Około 10 milionów ludzi w Niemczech choruje na Hashimoto. Sądząc po tych statystykach, w Polsce również możemy podejrzewać ogromną skalę wzrostu zachorowań. Już w roku 2011 dane statystyczne potwierdzały ponad milion przypadków (a wiele zachorowań jeszcze nie zostało zdiagnozowanych). Diagnozuje się ją zwykle u kobiet powyżej 50. roku życia, chociaż zdarza się, że występuje u znacznie młodszych osób, także u mężczyzn i dzieci. Objawy w chorobie Hashimoto są zróżnicowane. Bezsenność, depresja, kompletne wyczerpanie lub niekontrolowane przyrosty masy ciała to zaledwie kilka przykładów" - pisze w książce "Zatrzymaj Hashimoto. Wzmocnij tarczycę" Marek Zaremba. 

Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, a przy tego rodzaju chorobach nasz układ immunologiczny, czyli odpornościowy omyłkowo rozpoznaje własną tkankę organizmu jako obcą. Dlatego zaczyna wytwarzać przeciwciała, które zwalczają "obcą" tkankę, częściowo ją niszcząc. Skutkuje to reakcją obronną organizmu - powstaje stan zapalny, w przypadku Hashimoto zapalenie tarczycy.

Marek Zaremba przekonuje, że można w naturalny sposób leczyć objawy choroby Hashimoto. Odkrywa tajniki zdrowej kuchni i naturalnej suplementacji. Pokazuje, jak ogromną siłę może mieć detoks. Zobaczcie, jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto!

. . Marek Zaremba, www.instagram.com/gotujzdrowo

Jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto? Zrób Hashidetoks!

Marek Zaremba, który od lat zmaga się z problemem Hashimoto przekonuje, że niezwykle skuteczne są programy detoksykacyjne z użyciem kaszy jaglanej i innych zbóż, które pozwalają uzyskać stabilizację immunologiczną i powrót do zdrowia.

Więcej o jaglanym poście dowiesz się TUTAJ.

Podstawę diety przy problemach z Hashimoto powinny stanowić zboża w połączeniu z warzywami + całkowita eliminacja cukru. Jeżeli jadasz mięso, nie musisz z niego rezygnować, jednak warto je ograniczyć.

Zalecane produkty zbożowe: kasza jaglana, czarny ryż, orkisz, komosa ryżowa.

Dobroczynnie działające warzywa: dynia, bataty, kalafior, buraki, cukinia, papryka, pomidory, jarmuż, pietruszka.

Nasiona i orzechy: pestki dyni, czarnuszka, nasiona słonecznika, migdały, siemię lniane, orzechy włoskie.

Podstawą w kuchni powinno być dodawanie do potraw przypraw takich, jak: kurkuma, estragon, oregano, curry, zatar, kolendra, cynamon.

Ważną rolę odrywają też napary ziołowe i owocowe: z lipy, kopru włoskiego, z natki pietruszki, melisy, maliny, pigwy.

. . Fotolia

Niezbędne pierwiastki, czyli Hashiniezbędnik

Przy problemach z Hashimoto niezbędna jest naturalna suplementacja, która ułatwi dążenie do stabilizacji immunologicznej. Oto, pierwiastki, które powinniśmy uzupełniać:

Magnez

Magnez pomaga wyeliminować wiele objawów, które pojawiają się przy Hashimoto, takich, jak bolesne miesiączkowanie, skurcze, bóle głowy, uczucie niepokoju. W połączeniu z innymi suplementami pomoże także obniżyć TSH (hormon tyreotropowy, jest wydzielany przez przysadkę mózgową) i zredukować uszkodzenie tarczycy. Znajdziemy go między innymi w pestkach dyni, kakao, orzechach brazylijskich, migdałach, kaszy gryczanej, brązowym ryżu.

Cynk

Cynk jest niezbędny do produkcji TSH, a jego niedobory sprzyjają infekcjom i trudności w detoksykacji toksyn i bakterii. Dobrym źródłem cynku są ziarna sezamu, płatki owsiane, biała fasola, soczewica, kasza gryczana, gotowany kurczak.

Selen

Selen odpowiada za ochronę komórek w naszym organizmie - oczyszcza on związki uszkadzające komórki z metali ciężkich i substancji rakotwórczych. Pobudza także układ odpornościowy. Znajdziemy go w tuńczyku, halibucie, soczewicy, świeżym łososiu, gotowanym indyku i kokosie.

Żelazo

Warto wiedzieć, że przy Hashimoto często pojawia się anemia, czyli niedokrwistość, dlatego istotne jest uzupełnianie żelaza, którego niedobory często występują przy problemach z tarczycą. Jego niedobór może skutkować nieprawidłowym wchłanianiem składników odżywczych, a dużo go znajdziemy w spirulinie, kakao, białej fasoli, orzechach nerkowca, pistacjach i natce pietruszki.

Jod

Jod nie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, jednak należy uważać, by go nie przedawkować. Zawsze powinien być suplementowy wraz z selenem, który chroni przed toksycznym działaniem jodu. Dlatego podstawą jest uzupełnienie niedoborów selenu. Jod znajdziemy między innymi w soli kuchennej, ostrygach, świeżym dorszu, świeżym okoniu, jajkach, czy śledziu.

Wapń

Wapń mocno jest związany z funkcjonowaniem tarczycy, ponieważ nie tylko jest jednym z najważniejszych składników zdrowych kości, ale jest niezbędny w procesie metabolizmu organizmu. W przypadku, gdy rezygnujemy ze spożywania mleka, podstawą jest dokładne poznanie jego zamienników, w których znajdziemy wapń, np. w sezamie, migdałach, orzechach laskowych, figach suszonych, jarmużu czy kefirze.

. . Fotolia

Kluczowe witaminy

Kluczowe są także witaminy, które wspomogą naturalne leczenie Hashimoto. Zobaczcie, o których należy pamiętać i gdzie je znaleźć.

Witamina E

Nie bez przyczyny mówi się, że witamina E jest witaminą młodości - to silny antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki. Powstają one wskutek stanu zapalnego, dlatego dostarczanie odpowiednich ilości witaminy E jest kluczowe przy Hashimoto. Znajdziemy ją w oleju słonecznikowym, batatach, kiełkach pszenicy, migdałach i oliwy z oliwek.

Witamina C

Konieczne jest włączenie do diety naturalnej dawki witaminy C, która wpływa na ciche stany zapalne. Ta pochodzenia syntetycznego nie wchłania się odpowiednio, dlatego warto jeść produkty, takie, jak: acerola, owoce dzikiej róży, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka.

Witamina D

Przy chorobach autoimmunologicznych (jak Hashimoto) witamina D często jest na bardzo niskim poziomie. Jej niedobór powiązany jest z naszym układem odpornościowym. Najlepszym jej źródłem jest światło słoneczne, ale ze względu na klimat, w którym żyjemy taka ilość jest niewystarczająca. Dlatego należy włączyć do diety tran, kurki, borowiki, śledzia w oleju, gotowanego łososia, śledzia marynowanego.

Witamina K2

Braki tej witaminy powodują odkładanie się wapnia w tkankach miękkich, czyli np. w nerkach, sercu, tętnicach. Dzięki niej przyswajany wapń trafia tam, gdzie powinien. Witaminę K2 znajdziemy w żółtku jaj, maśle, kurczaku, wątróbce gęsiej, kiszonej kapuście.

Witamina A

Nie tylko pozytywnie wpływa na nasz wzrok, ale ma również związek z układem immunologicznym. Dlatego należy spożywać marchewkę, czerwoną paprykę, jajka, brokuły, pomidory, które są jej źródłem.

Witaminy z grupy B

Odgrywają one dużą rolę w kontroli objawów choroby Hashimoto i kontroli metabolizmu. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a znajdziemy je w jajkach, migdałach, kaszy jaglanej, pieczarkach, ryżu, łososiu i orzechach.

Hashimoto, a nietolerancja pokarmowa i niestrawność

Przy leczeniu Hashimoto dietą niezwykle ważną rolę odgrywa nasz... żołądek! Osoby zmagające się z chorą tarczycą bardzo często zmagają się z nietolerancją pokarmową, oraz niestrawnością. Właśnie z tego powodu wskazane są terapeutyczne kilkudniowe posty warzywno-zbożowe.

Wskazane jest także pozbycie się z organizmu nadmiaru wilgoci, która wychładza organizm, spowalnia metabolizm i może prowadzić do rozwoju bakterii i grzybów. Dlatego wskazane jest spożywanie kaszy jaglanej, rozgrzewających przypraw i produktów. Świetnie sprawdzi się na przykład dynia, bataty i imbir.

Należy wprowadzić do codziennego menu także wzmacniające zupy i napary. Odpowiednio przygotowane mocno odżywiają organizm, leczą i rozgrzewają. 

. . Wydawnictwo Pascal

Przepisy na zdrowie

Hashirosół mocy z nutą szafranu 

Składniki na 2-4 porcje:

- 1/2 kurczaka zagrodowego

- 3 marchewki

- 2 duże pietruszki

- 2 cebule

- 6 ząbków czosnku

- 2-4 cm imbiru

- 4 goździki

- 4 ziarenka kardamonu (opcjonalnie)

- 2 liście laurowe

- kilka ziarenek pieprzu

- szczypta kurkumy

- 1 łyżeczka nasion kolendry

- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

- 10-15 nitek szafranu

- sól morska lub himalajska do smaku

- sok z 1/2 cytryny

- ugotowany makaron ryżowy

- szpinak drobnolistny lub bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Kurczaka umyj dokładnie, wytnij pierś, korpus ze skrzydełkiem włóż do garnka. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę, imbir, czosnek i przyprawy. Wlej wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień, dopraw solą i gotuj pod przykryciem co najmniej 1 godzinę. W trakcie gotowania zdejmuj sitkiem szumowiny. W połowie gotowania dodaj szafran, a pod sam koniec sok z cytryny. Serwuj z komosą ryżową, makaronem ryżowym, marchewką lub szpinakiem czy bazylią.

. . www.gotujzdrowo.com

Owsianka dodająca energii

Owsianka mocy!

Składniki na 1-8 porcji:

- 2/3 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)

- 1 szklanka wody (wrzątek)

- 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni lub marchewki

- szczypta gałki muszkatołowej

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- szczypta kardamonu

-  1 łyżka stołowa oleju kokosowego (extra virgin)

- sól morska lub himalajska do smaku

- orzechy laskowe lub migdały

- owoc granatu (opcjonalnie)

- 1 łyżeczka miodu akacjowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do garnka włóż olej kokosowy, utartą dynię lub marchewkę i przyprawy. Podsmażaj chwilę, stale mieszając. Dodaj gorącą wodę, sól, płatki owsiane i gotuj kilka minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj jeszcze wody w razie potrzeby. Gotuj ok. 2-4 minut, aż nieco zgęstnieje. Serwuj z orzechami lub migdałami, udekoruj ziarenkami granatu.

. . Marek Zaremba, www.instagram.com/gotujzdrowo

Zdrowotna sałatka odżywiająca organizm

Sałatka z komosą, jarmużem, awokado i pieczonym batatem

Składniki na 1-2 porcje:

- 2 szklanki jarmużu

- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

- 1 mały batat

- 1/2 dojrzałego awokado

- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

- 1/2 ząbka czosnku

- sok z 1/2 cytryny

- 1-2 łyżki oliwy

- pestki dyni lub słonecznika (opcjonalnie)

- sól morska lub himalajska do smaku

Przygotowanie:

Batat pokrój w kostkę, dopraw oliwą oraz solą i upiecz lub ugotuj na parze. Jarmuż umyj, podziel na drobne listki i wymieszaj dokładnie dłońmi w miseczce z utartym lub wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw szczyptą soli. Odstaw na co najmniej 10 minut. Na suchej patelni upraż pestki dyni lub słonecznika. Odstaw. Wymieszaj komosę z batatem i jarmużem. Serwuj z pomidorkami, pestkami dyni lub słonecznika i awokado.

*Na podstawie książki "Zatrzymaj Hashimoto. Wzmocnij tarczycę!" Marka Zaremby, wyd. Pascal

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.