Dieta przeciwgrzybicza. Oczyści organizm i przywróci zdrowie [ZASADY]

Dieta przeciwgrzybicza została opisana przez Marka Zarembę w najnowszej książce 'Leczenie dietą. Wygraj z Candidą'. Przekonuje on, że jedzenie często jest w stanie nam pomóc wygrać z różnymi chorobami, a każdy kęs ma znaczenie. Zwłaszcza obecnie, gdy jesteśmy narażenia na stres, złą dietę i zanieczyszczone środowisko. Zobacz, na czym polega dieta przeciwgrzybicza, jak oczyścić organizm i co zrobić, by cieszyć się w pełni zdrowiem!
dieta dieta 123rf.com

Dieta przeciwgrzybicza - dlaczego Candida atakuje nasz organizm?

Nasz organizm każdego dnia jest atakowany przez Candidę - drożdżaka, który wywołuje grzybicę. Wpływa na to przede wszystkim wysoko przetworzone jedzenie, pełne cukru (który sprzyja rozwojowi kandydozy) i tłuszczu, zanieczyszczenie środowiska, przewlekły stres. Te czynniki sprawiają, że nasz organizm jest często osłabiony, zatruty i przeciążony od nadmiaru niezdrowego jedzenia.

To doskonałe środowisko do namnażania się grzybów i powstawania przewlekłych chorób. Uczucie przemęczenia, znużenia oraz obniżenia odporności organizmu może być znakiem przerostu grzyba typu Candida. Kandydoza może być przyczyną poważnych chorób, włączając w to również choroby nowotworowe.

Dzisiaj bardzo silnie promowany jest przemysł farmaceutyczny i uważa się, że leki są remedium na wszystko. Autor książki przekonuje, że są różne sposoby na walkę z chorobą, jednak najskuteczniejszą z nich jest odpowiednia dieta połączona z suplementacją i konsekwencja w wyborach żywieniowych.


Jedzenie nocą jest częstą przyczyną problemów trawiennych. Jedzenie nocą jest częstą przyczyną problemów trawiennych. Fot. Shutterstock

Dieta przeciwgrzybicza - Candida jest często mylona z alergią pokarmową

W przypadku zagrzybienia organizmu ciężko jest postawić jednoznaczną szybką diagnozę. Należy zaznaczyć, że często jest ona mylona z zespołem jelita drażliwego i alergiami pokarmowymi, które częściej pojawiają się także wśród młodzieży. W dzisiejszych czasach wiele osób uzależnionych jest od cukru, który występuje w coraz większej ilości produktów. Młode osoby w nadmiarze spożywają słodkie napoje, nabiał, produkty pszenne i słodycze. Dlatego też w tej grupie wiekowej często występuje nietolerancja pokarmowa, która z czasem jest już objawem przewlekłej kandydozy, związanej z zagrzybieniem jelit.

Autor podkreśla, że na rozwój chorób wpływają przede wszystkim 3 czynniki:

- niewłaściwa dieta,

- zagrzybienie,

- zakwaszenie organizmu.

By pokonać kandydozę kluczowe są dwie rzeczy: odpowiednia dieta odkwaszająca, która pomoże nam oczyścić jelita i całkowita eliminacja cukru.

Warto postawić na leczenie dietą. Przyczyną zagrzybienia jest przede wszystkim nadmiar wilgoci, flegmy oraz śluzu w naszym organizmie, który gromadzi się w wyniku jedzenia niewłaściwego pożywienia i braku aktywności fizycznej. Pamiętajmy, że wzrostowi drożdżaków sprzyjają produkty o zimnej naturze termicznej, a także słodkie lub nadmiernie słone, które coraz częściej królują na naszych talerzach.

Do tego dochodzi słaba odporność organizmu i nieprawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, najczęściej obciążonego z powodu niewłaściwego odżywiania.

By sprawdzić, czy nasz organizm został zaatakowany przez kandydozę, niezbędne są specjalistyczne testy i badania laboratoryjne. Ta choroba może zaatakować zarówno układ trawienny, jak i nerwowy, czy oddechowy. Do objawów zalicza się między innymi: stany lękowe, napady paniki, depresję, problemy z koncentracją, bóle brzucha, duży przyrost wagi, zgagę, zaburzenia trawienia, astmę, przewlekłe bóle gardła, choroby zatok.


Dieta przeciwgrzybicza - zalecane produkty

Oto lista produktów, które powinny poznać osoby zmagające się z kandydozą i te, które pragną na co dzień korzystać z naturalnej profilaktyki dietetycznej.

1. Produkty zbożowe: komosa ryżowa i kasza jaglana - działają osuszająco i wzmacniają proces leczenia kandydozy.

2. Warzywa w diecie przeciwgrzybiczej: jarmuż, brokuł, pietruszka, cykoria, rukola, czosnek, cebula - odkwaszają organizm i oczyszczają go z toksyn; są źródłem witamin i minerałów; regulują przemianę materii.

3. Przyprawy i zioła w programie odgrzybiania: czarnuszka, oregano, kurkuma, dyptam, koper włoski, bertram, kardamon, tymianek, anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, kumin, imbir, kminek, pieprz cayenne - mają silne właściwości lecznicze i antybakteryjne; skutecznie zwalczają grzyby, nie wpływając negatywnie na tzw. dobre bakterie w naszych jelitach.

4. Tłuszcze kontra kandydoza: olej z awokado, oliwa z oliwek, olejek z drzewa herbacianego, olej kokosowy - obniżają poziom złego cholesterolu; przeciwdziałają nowotworom; korzystnie wpływają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

5. Owoce w programie odgrzybiania: owoc granatu, awokado, cytryna, grejpfrut, acai, borówka amerykańska, jeżyna - źródło antyoksydantów; zwalczają infekcje; działają alkalizująco.

6. Napary i herbatki w procesie odgrzybiania: czerwona herbata, czyli lapacho - niezwykle skutecznie wspomaga leczenie grzybicy.

7. Nasiona i pestki: pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia - mają właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze; kwas tłuszczowy omega-3 jest pomocny w depresji i zakażeniach grzybami Candida.


Dieta przeciwgrzybicza - odkwaszenie organizmu to podstawa

Przy prawidłowej przemianie materii dobrze funkcjonujący organizm wydziela głównie kwaśne produkty końcowe. Zdrowy organizm bez problemu wydala te zbędne kwasy poprzez różne organy: nerki, płuca i skórę. Kiedy jednak dostarczamy organizmowi zbyt dużo zakwaszającego jedzenia, nasza przemiana materii zostaje zaburzona i dochodzi do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej.

Dlatego do diety warto włączyć wymienione wcześniej produkty, które zadziałają alkalizująco, czyli przywrócą prawidłowe pH. Alkaliczny sposób życia wpływa wyjątkowo dobroczynnie na nasze ciało - wzmacnia proces leczenia i odtruwa organizm, który oczyszcza się z nagromadzonych toksyn.

Warto zapamiętać, że bardzo ważną rolę podczas odkwaszania odgrywa gorzki i ostry smak - działają one osuszająco, dzięki czemu możemy pozbyć się śluzu i nadmiaru wilgoci z naszego organizmu.

Podsumowując, receptą na zachowanie zdrowia jest:

- alkaliczne gotowanie i sięganie po produkty odkwaszające organizm,

- naturalna suplementacja - dodawanie ziół do posiłków,

- zwiększona aktywność fizyczna,

- całkowity detoks od cukru.

Dieta przeciwgrzybicza - przepisy na alkalizujące dania [2 PROPOZYCJE]

I propozycja

Kasza jaglana z pesto i owocem granatu

Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 granat, orzechy włoskie, bazylia do dekoracji, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Pesto: 2 szklanki natki pietruszki, 1 łyżka pestek dyni, sok z cytryny, szczypta soli, mały ząbek czosnku, 2?3 łyżki oleju tłoczonego na zimno, 4 migdały, odrobina wody mineralnej

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki do pesto i dopraw według uznania. Kaszę jaglaną wymieszaj z pesto i wyłóż do szklaneczki lub na miseczkę. Udekoruj granatem, orzechami włoskimi i bazylią, skrop oliwą lub olejem rzepakowym.

II propozycja

Zupa z pomidorów z czerwoną soczewicą i bakłażanem

Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy, 1 czerwona cebula, puszka pomidorów, łyżeczka mielonych nasion kolendry, pół łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego, pół łyżeczki kurkumy, szczypta mielonych nasion kminu rzymskiego, 2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego, 2 cm świeżego imbiru, szczypta pieprzu cayenne, szczypta cynamonu, listki świeżej bazylii, siemię lniane (do dekoracji), 1 bakłażan (opcjonalnie), szczypta curry, oliwa z oliwek

Przygotowanie: Zagotuj wywar warzywny i dodaj wszystkie składniki. Gotuj przez około 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż soczewica zmięknie. Dopraw solą. Kiedy zupa się gotuje, pokrój bakłażana w kostkę o boku około 1,5 cm, posyp solą i odstaw na chwilę, następ- nie podsmaż na oliwie. W trakcie smażenia możesz dodać szczyptę curry. Podawaj zupę z bakłażanem, siemieniem lnianym i listkami świeżej bazylii.

Na podstawie książki Marka Zaremby "Leczenie dietą. Wygraj z Candidą!", wyd. Pascal

Więcej o: