'Czysta dieta' - wyeliminuje przetworzone jedzenie i schudnij [6 PRZEPISÓW]

Marzysz, by pozbyć się niechcianej oponki z brzucha? Same ćwiczenia nie wystarczą, bardzo ważna jest też odpowiednia dieta. Detoks doktora Alejandro Jungera pozwoli ci schudnąć, bez zbędnych wyrzeczeń. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy przepisy na najsmaczniejsze potrawy w diecie Clean.
Dieta Clean Dieta Clean Dieta Clean

Czysta dieta oczyści organizm

Czysta dieta nie polega na ograniczaniu spożywanych posiłków czy głodówce. Jej założeniem jest spożywanie czystych produktów, czyli nieprzetworzonych. Oprócz dostępny świeżych owoców, warzyw czy mięsa, możesz korzystać też z rożnych dodatków, pod warunkiem, że przygotujesz je sama. Zastanawiasz się jakie potrawy możesz przyrządzić będąc na diecie? Poznaj przepisy na cały dzień.

ZOBACZ: śniadania na płaski brzuch


zielony koktajl zielony koktajl zielony koktajl

1. Zielony koktajl

Składniki:

1,5 szklanki mleka migdałowego

pół szklanki wody kokosowej (w miarę możliwości ? świeżej)

2 liście jarmużu (odmiany ciemnozielonej) lub boćwiny, grubo pokrojone

pół awokado

pół szklanki pokrojonego mango

pół szklanki lodu

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki razem, do otrzymania jednolitej konsystencji. Wodę kokosową ze świeżego kokosa można pozyskać bezpośrednio (z kokosów kupowanych w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych supermarketach). Jeżeli nie uda ci się kupić kokosa, poszukaj wody kokosowej w opakowaniach. Jeżeli nie przygotowujesz samodzielnie mleka migdałowego, tylko korzystasz z gotowego produktu, wybierz taki, który nie będzie zawierać soi.

SPRAWDŹ: te zdrowe propozycje dodadzą ci energii na cały dzień

Sałatka z soczewicy Sałatka z soczewicy Sałatka z soczewicy

2. Sałatka z soczewicy

Składniki:

1 szklanka suszonej zielonej soczewicy

pół łyżeczki kminku

pół łyżeczki kurkumy

1 łyżka świeżo startego imbiru

1 ząbek czosnku, rozgnieciony

sok z 1 cytryny

pół szklanka ananasa, pokrojonego w drobną kostkę

pół szklanki oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli morskiej

1 szklanka cukinii, pokrojonej w kostkę

1 szklanka ogórka, pokrojonego w kostkę

pół szklanki marchewki, pokrojonej w kostkę

pół szklanki liści kolendry, przyciętych i posiekanych

pół szklanki młodej cebulki

2 szklanki sałaty, umytej i osuszonej

Przygotowanie:

Zalej suszoną soczewicę trzema szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Kiedy zmięknie, zdejmij ją z ognia i odsącz. Odstaw do ostygnięcia.

W celu przygotowania dressingu umieść kminek, kurkumę, imbir, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól morską w zakręcanym szklanym słoiku i energicznie wstrząśnij. Możesz również umieścić wszystkie składniki (oprócz ananasa) w robocie kuchennym i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ananasa dodaj na koniec, aby dressing zrobił się ziarnisty.

W celu przygotowania sałatki umieść soczewicę i wszystkie warzywa (za wyjątkiem sałaty) w misce. Dodaj dressing, dobrze wymieszaj i odstaw na pięć minut, aby smaki się ze sobą połączyły. Podaj na sałacie.

ZOBACZ: seler dla zdrowia, urody i formy

Krem z dyni piżmowej Krem z dyni piżmowej Krem z dyni piżmowej

3. Krem z dyni piżmowej

Składniki:

1,5 szklanki dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę

2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę

1 łyżka czerwonej lub słodkiej cebuli, posiekana

pół szklanki żółtej cukinii lub żółtego kabaczka, pokrojonych w kostkę

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżeczka soli morskiej

? łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka octu jabłkowego

4 szklanki wody

świeża pietruszka, kiełki lub nasiona słonecznika (do ozdoby)

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki oprócz ozdobnych. Dopraw do smaku. Podaj ozdobione pietruszką, kiełkami lub nasionami słonecznika. W celu uzyskania ostrzejszego smaku możesz dodać świeżą papryczkę chili.

ZOBACZ: jak schudnąć 10 kg w 2 miesiące

Grillowane piersi z kurczaka z grillowanymi warzywami Grillowane piersi z kurczaka z grillowanymi warzywami Grillowane piersi z kurczaka z grillowanymi warzywami

4. Grillowane piersi z kurczaka z grillowanymi warzywami

Składniki:

2 (120 g) piersi z kurczaka bez skóry

3 łyżki oliwy z oliwek

1 cukinia, pokrojona na 6 ukośnych kawałków

1 żółty kabaczek, pokrojony na 6 ukośnych kawałków

1 duża pieczarka, przekrojona na pół

1 łyżeczka sosu sojowego nama shoyu lub sosu sojowego tamari bez pszenicy

6 szparagów, przyciętych i pokrojonych w plastry

4 młode cebulki

Przygotowanie:

Połącz sos nama shoyu lub tamari z 1 łyżką oliwy, a następnie zamarynuj w tym pieczarkę.

Ustaw grill na wysoką temperaturę. Posmaruj kurczaka 1 łyżką oliwy z oliwek i delikatnie przypraw.

Umieść wszystkie warzywa (oprócz pieczarki) w misce, a następnie wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Grilluj warzywa przez około 1? minuty z każdej strony, potem odstaw. Grilluj połówki pieczarki po 2 minuty z każdej strony, potem odstaw. Grilluj kurczaka po około 3 minuty z każdej strony. Wyłóż grillowane warzywa na talerze i połóż na nich kurczaka.

SPRAWDŹ: co jeść, aby się pozbyć cellulitu

Tuńczyk w stylu azjatyckim ze smażonymi warzywami Tuńczyk w stylu azjatyckim ze smażonymi warzywami Tuńczyk w stylu azjatyckim ze smażonymi warzywami

5. Tuńczyk w stylu azjatyckim ze smażonymi warzywami

Składniki:

300 g tuńczyka, pociętego na kawałki o długości 2,5 cm

pół szklanki sosu sojowego nama shoyu lub sosu sojowego tamari bez pszenicy (bezglutenowy sos sojowy)

2 ząbki czosnku, rozgniecione

2 łyżeczki syropu klonowego

korzeń imbiru o długości 2,5 cm, pokrojony w cienkie plastry

1 marchewka, pokrojona w ukośne plastry

1 młoda kapusta chińska, pokrojona na podłużne plastry

1 szklanka brokułów, drobno pokrojonych

1 cukinia, pokrojona w ukośne plastry

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce sos tamari lub nama shoyu, imbir, czosnek i syrop klonowy. Dodaj kawałki tuńczyka, odstaw na kilka minut do marynowania.

Podziel równo kawałki tuńczyka i nadziej na dwa patyki do szaszłyków. Ustaw rożen na wysoką temperaturę. Kiedy urządzenie się już nagrzeje, umieść w nim szaszłyki na 1?2 minuty. Obróć i pozostaw szaszłyki przez 1?2 minuty.

Rozgrzej patelnię do smażenia sauté na dużym ogniu. Wlej na nią oliwę i olej sezamowy. Dodaj wszystkie warzywa z wyjątkiem kapusty chińskiej. Drewnianą łyżką mieszaj warzywa, aby pokryły się oliwą i olejem. Gotuj przez 2 minuty.

Dodaj kapustę chińską i ? szklanki wody. Przykryj na jedną minutę, żeby warzywa lekko się poddusiły. Umieść warzywa w płaskiej misce i posyp cząstkami tuńczyka. Tuńczyka możesz zastąpić również rybą o białym mięsie, na przykład skalnikiem prążkowanym lub dorszem.

Niewielkie ilości przefermentowanej soi, na przykład w postaci sosu tamari, wpływają korzystnie na trawienie, więc bardzo ograniczone spożycie soi (jak w powyższym przepisie) nie jest szkodliwe. Ogólnie jednak podczas realizacji diety Clean soję należy eliminować.

POZNAJ: 7 produktów, które zlikwidują zbędny tłuszcz


Sok z ananasa, limonki i świeżej mięty Sok z ananasa, limonki i świeżej mięty Sok z ananasa, limonki i świeżej mięty

6. Sok z ananasa, limonki i świeżej mięty

Składniki:

2,5 szklanki pokrojonego ananasa

1 limonka, obrana ze skórki

pół szklanki świeżej mięty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć do sokowirówki. Możesz wypić bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce w szklanym słoiku z pokrywką. Należy go spożyć w ciągu jednego dnia.

SPRAWDŹ: odchudziliśmy frytki, hamburgera i pizzę

Więcej o: