Grillowanie. Sposoby na zdrowe potrawy na grilla

Sezon grillowy szczególnie szkodzi naszej wątrobie. Samo grillowanie mięsa nie jest niezdrowe. Problem w tym, że robimy to nieumiejętnie. Co o grillowaniu mówi nauka?
Grill Grill Fot.

Kładź na grilla tylko zdrowe produkty

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie. Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

 

Tylko Zdrowie

 

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie. Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

 

Tylko Zdrowie

Zamiast żeberek, karkówki i kiełbasy (zazwyczaj wątpliwej jakości, bo "dobrej na grill szkoda") przygotujmy na nim porządną wołowinę, kurczaka, indyka, ryby, a także warzywa i owoce. Nadają się też sery. Szczególnie kozie i owcze.

Zapomnij również o kiełbasie (i innych wędlinach). Zawarta w nich saletra w wysokiej temperaturze, a potem pod wpływem kwasu żołądkowego zmienia się w rakotwórcze nitrozaminy.

Stek wołowy grillowany z glazurą ze śliwek kalifornijskich Stek wołowy grillowany z glazurą ze śliwek kalifornijskich Fot.

Marynuj produkty na grilla

Choć większość z nas sądzi, że marynowanie ma tylko wydobyć walory smakowe, to okazuje się, że odpowiednia marynata potrafi o wiele więcej. Według badań opublikowanych w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" marynowanie wieprzowiny w piwie znacznie zmniejsza ilość szkodliwych związków rakotwórczych. Uczeni z Uniwersytetu w Porto dowiedli, że najbardziej ochronne właściwości ma ciemne piwo typu ale - zmniejsza ilość ośmiu typów substancji rakotwórczych obecnych w grillowanym mięsie o 53 proc. w porównaniu z tym, które nie było zamarynowane w taki sposób. Bezalkoholowe piwo pilzner zmniejszało liczbę tych związków o 25 proc., a zwykły pilzner - o 13 proc. Mięso było marynowane przez uczonych cztery godziny przed grillowaniem. Nie do końca wiadomo, jak piwo hamuje powstawanie groźnych substancji (możliwe, że powstrzymuje działanie wolnych rodników).

Z innych badań wiadomo, że marynowanie z dodatkiem oliwy, octu winnego i czosnku także działa ochronnie. Tak samo jak doprawienie marynaty cebulą i ziołami: rozmarynem, bazylią, miętą, szałwią, majerankiem i oregano. Te przyprawy dodane do marynaty zmniejszają wydzielanie się szkodliwych WWA - wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

Polędwiczka wieprzowa z grilla Polędwiczka wieprzowa z grilla Zdjęcie nadesłane na konkurs 'Szybko i smacznie'

Obróbka termiczna przed grillowaniem

Wstępnie obrabiaj mięso przed grillowaniem. Podgrzanie w mikrofalówce lub piekarniku kurczy włókna i "zamyka" sok oraz mniej kapie.

Grillowanie Grillowanie MARCIN WOJCIECHOWSKI

Nie przetrzymuj mięsa na ruszcie

Im krócej się piecze, tym lepiej. Dlatego najlepiej przygotowywać małe kawałki - idealne są szaszłyki, bo wymuszają dodanie warzyw.

Grill Grill Fot.

Pal węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych

Drzewa iglaste zawierają zbyt wiele żywic, które mogą uwalniać szkodliwe substancje podczas spalania. Nigdy nie palimy na grillu papierów, dykty, malowanego drewna. Ani żadnych rzeczy, które wpadną nam w rękę, np. pudełek po papierosach (zdarza się!). Kładziemy nad tym jedzenie!

Arbuz z grilla Arbuz z grilla Fot. SHUTTERSTOCK, BRENT HOFACKER

Nie przyspieszaj grillowania

Lepiej rozpalić węgle i czekać, niż korzystać z podpałki. To kompozycja alkoholi, estrów i/lub destylatów ropy naftowej. Jej opary drażnią oczy i drogi oddechowe, a nawet mogą wywołać zatrucie objawiające się sennością, otępieniem i bólami głowy. Użycie podpałki oznacza czekanie - 15-20 minut, bo związki w niej zawarte muszą się ulotnić. Nie kładziemy nad podpałką jedzenia. I nie dokładamy jej, gdy grill przygasa.

Marynowane warzywa z grilla Marynowane warzywa z grilla FOT. BBS

Kup aluminiowe tacki do grillowania

Nie są drogie, a izolują mięso od węgla. Tłuszcz i soki, wytapiając się, nie będą skapywały na grill, przez co znacznie zmniejszymy ilość toksycznych związków w posiłku.

Grillowanie Grillowanie MARCIN WOJCIECHOWSKI

Dokładnie wyszoruj ruszt na którym grillujesz

Trzeba dokładnie zmyć z rusztu resztki jedzenia, które przylgnęły podczas ich uźytkowania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.