Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

Dieta na energię to nic innego, jak pełne wartości odżywczych warzywa i owoce, zioła i pobudzające przyprawy. Dietetycy Anna i Krzysztof Wojdat (Dietbox.pl) ułożyli 7 przepisów na potrawy, które dają witaminowy zastrzyk energii.

Woreczki z grillowanymi owocami (43 kcal)

rusz się

Składniki na 4 porcje: mango, papaja, karambola, łyżka soku z granatu, 3 łyżki soku pomarańczowego, jogurt naturalny niskotłuszczowy (do podania)

Przygotowanie: Wszystkie owoce umyć, obrać i pokroić w grube plasterki, następie wymieszać. Sok z granatu wymieszać z sokiem pomarańczowym i polać owoce. Odstawić na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Owoce podzielić na porcje przekładając na 4 podwójnie złożone kawałki folii aluminiowej, a następnie uformować w zamknięte paczuszki. Owocowe woreczki grillować ok. 15-20 minut. Paczuszki otworzyć i podawać z jogurtem.

Wartości odżywcze 1 porcji: 43 kcal, białko 2 g, węglowodany 9 g, tłuszcz 0,3 g

Zdjęcie Zelmer 40Z011
Zelmer grill elektryczny
  • Rodzaj: Zamykany
  • Moc: 1500 W
  • Regulacja temperatury
  • Powierzchnia grillowania: Ruszt
4 opinie w okazje.info
Sałatka majonezowa z szynką i burakami Sałatka majonezowa z szynką i burakami Fot. Shutterstock

Kolorowa sałatka z burakami (174 kcal)

Przepisy na dietetyczne dania. Sprawdź!

Składniki na 4 porcje: 450g ziemniaki pokrojone w kostkę, 4 małe buraki, ugotowane, obrane i pokrojone w plasterki, pół ogórka pokrojonego w plasterki, 2 duże ogórki kiszone, cebula czerwona pokrojona w talarki, koperek do dekoracji, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 2 łyżki siekanego koperku, sól i pieprz

Przygotowanie: Na półmisku ułożyć plasterki ogórka i talarki cebuli. Ziemniaki i buraki wyłożyć na środek półmiska. Wymieszać wszystkie składniki sosu, następnie dressingiem polać sałatkę na półmisku. Podawać udekorowaną gałązkami koperku.

Wartości odżywcze 1 porcji: 174 kcal, białko 4 g, węglowodany 27 g, tłuszcz 6 g

Faszerowane pomidory Faszerowane pomidory Fot. Magdalena Tabaczyk

Faszerowane pomidory (156 kcal)

Warzywa: surowe czy gotowane. Jakie jeść?

Składniki na 4 porcje: 4 duże pomidory, 300 g ugotowanego ryżu parabolicznego, 8 pokrojonych w talarki dymek, 4 łyżki posiekanej mięty, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki orzeszków piniowych, 3 łyżki rodzynek, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, sól i pieprz

Przygotowanie: Pomidory przepołowić, łyżeczką wydrążyć pestki. Połówki pomidorów odwrócić i położyć wydrążoną stroną do dołu na papierowym ręczniku, aby wyciekł z nich sok. Pomidory posypać w środku solą i pieprzem. Wymieszać ryż, dymkę, miętę, natkę, orzeszki piniowe i rodzynki. Mieszanką ryżową napełnić połówki pomidorów. Skropić odrobiną oliwy, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut na środkowej szynie, aż będą gotowe.

Wartości odżywcze 1 porcji: 156 kcal, białko 3 g, węglowodany 22 g, tłuszcz 7 g

Termisil Naczynie żaroodporne MUSAKA
w okazje.info
Sałatka z zielonej soczewicy Sałatka z zielonej soczewicy Fot. Arkadiusz Ścichocki

Warzywa po hindusku (207 kcal)

Hinduskie curry pomaga uniknąć kontuzji

Składniki na 4 porcje: 225 g soczewicy chana, 3 łyżki oleju, łyżeczka nasion czarnuszki, 2 pokrojone w talarki cebule, 150 g cukinii pokrojonej w plasterki, 125 g pokrojonych w kostkę ziemniaków, 125 g marchwi pokrojonej w plasterki, mały bakłażan pokrojony w plastry, 225 g posiekanych pomidorów, 300 ml wody, 3 ząbki czosnku, łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka mielonej kolendry, łyżeczka soli, 2 pokrojone w krążki zielone papryczki chili, 1/2 łyżeczki garam masali, 2 łyżki siekanej kolendry

Przygotowanie: Soczewicę włożyć do garnka i zalać osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. Odlać wodę i trzymać w cieple. Olej rozgrzać w woku. Na patelnię dodać nasiona czarnuszki i podsmażyć, aż zaczną pękać. Dodać cebulę i przyrumienić. Następnie dodać cukinię, ziemniaki, marchew i bakłażana. Mieszankę warzyw smażyć, ciągle mieszając przez ok 3 minuty. Dodać po kolei pomidory, wodę, czosnek, kmin rzymski, kolendrę, papryczkę chili, garam masalę i soczewicę. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Do warzywnej mieszanki dosypać świeżą kolendrę i podawać.

Wartości odżywcze 1 porcji: 207 kcal, białko 8 g, węglowodany 24 g, tłuszcz 9 g

HOFFNER GARNEK DO GOTOWANIA NA PARZE 5 ELEM HF-9189
  • Rodzaj: Klasyczny
  • Indukcja
  • Zastosowanie: Do gotowania na parze
  • Pojemność: 7 l i powyżej
5 opinii w okazje.info
Zielony chłodnik Zielony chłodnik Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Chłodnik ogórkowo-pomidorowy (73 kcal)

Niskokaloryczne sosy na lato

Składniki na 6 porcji: 4 pomidory bez skórki, 1,5 kg melon, ogórek obrany ze skórki i wydrążony, posiekany szczypiorek 2 dymek, łyżka posiekanej mięty pieprzowej, sól i pieprz, świeże gałązki mięty do przybrania

Przygotowanie: Pomidora pokroić w kostkę. Melona przepołowić, obrać, łyżką wydrążyć pestki. 3 pozostałe pomidory zmiksować, stopniowo dodawać ogórka, szczypiorek i melona. Wszystkie składniki przetrzeć do konsystencji puree. Dodać miętę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Chłodnik najlepiej pozostawić na noc w lodówce. Podawać udekorowany listkami mięty.

Wartości odżywcze 1 porcji: 73 kcal, białko 2 g, węglowodany 16 g, tłuszcz 1 g

Zdjęcie Blender Bosch MSM66155
Blender Bosch MSM66155
  • Rodzaj: Blender ręczny
  • Moc: 600 W
  • Z pojemnikiem
  • Turbo
w okazje.info
Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami Sałatka z gruszką, boczkiem i orzechami Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Sałatka z gruszek z roquefortem (94 kcal)

Dietetyczne sałatki Sylwii Wiesenberg

Składniki na 4 porcje: 50 g roqueforta, 150 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pieprz, kilka liści sałaty masłowej, kilka liści sałaty radicchio, kilka liści sałaty lollo rosso, 2 dojrzałe gruszki

Przygotowanie: Ser rozdrobnić w misce widelcem i wymieszać z jogurtem na gładki dressing. Dodać siekany szczypiorek i doprawić do smaku pieprzem. Liście sałaty poszarpać na małe kawałki i ułożyć na półmisku. Gruszki przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w wąskie cząstki. Kawałki gruszek ułożyć na liściach sałaty. Skropić dressingiem z sera roquefort, przybrać szczypiorkiem i podawać.

Wartości odżywcze 1 porcji: 94 kcal, białko 5 g, węglowodany 10 g, tłuszcz 4 g

Talerz szklany luiggi bormioli
http://zestycook.com/warm-raspberry-chicken-salad/ http://zestycook.com/warm-raspberry-chicken-salad/ http://zestycook.com/warm-raspberry-chicken-salad/

Sałatka z kurczakiem, świeżym szpinakiem i malinami (235 kcal)

Dietetyczne fast foody

Składniki na 4 porcje: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każdy), 450 ml bulionu drobiowego, liść laurowy, 225 g świeżych, młodych liści szpinaku, mała czerwona cebula pokrojona w talarki, 115 g świeżych malin, sól i pieprz, 4 łyżki grzanek razowych, 4 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, łyżka malin, 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie: Filety z kurczaka przełożyć na patelnię i polać bulionem, dodać liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok 15-20 minut. Po upływie połowy czasu gotowania mięso odwrócić na drugą stronę. Mięso zostawić do ostygnięcia w bulionie. Liście szpinaku ułożyć na talerzach, a na nich położyć talarki cebuli. Tak przygotowane przykryć i wstawić do lodówki. Odlać bulion, a filety osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w plastry i ułożyć w formie wachlarza na liściach szpinaku i cebuli. Posypać malinami. Do przygotowania sosu wymieszać ze sobą jogurt, maliny i miód. Każdy plaster mięsa polać nieco sosem, posolić i popieprzyć. Podawać z grzankami razowymi.

Wartości odżywcze 1 porcji: 235 kcal, białko 37 g, węglowodany 9 g, tłuszcz 6 g

Art-Pol Talerz
w okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA