Niewielkiego batata (ok 150 g) ugotuj i pokrój w drobną kostkę. Posyp świeżymi, posiekanymi ziołami. Na kropli oliwy przygotuj jajko sadzone. Posyp odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.
150 g ugotowanej kaszy gryczanej przełóż do miski, dodaj 2 niewielkie, lekko zblanszowane pieczarki i pokrojoną w kosteczkę niewielkiej wielkości marchewkę. Możesz dodać także łyżkę groszku konserwowego. Wszystko dokłądnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Rozdrobnij widelcem ugotowane na twardo jajko, posiekaj drobno kilka ugotowanych różyczek brokułów. Dodaj surowe jajko i przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Wszystko dokładnie wymieszaj, formuj kotleciki, smaż na łyzce oliwy.
Około 150 g piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj odrobinę pieprzu, soli, posiekany ząbek czosnku i świeże zioła: kolendrę, bazylię lub tymianek. Odstaw na godzinę, po czym usmaż na beztłuszczowej patelni. Wymieszaj z 2 garściami mieszanki sałat, dodaj 3 pomidorki koktajlowe. Przygotuj sos z: 2 łyżek jogurtu naturalnego, szczypty soli, pieprzu i odrobiny czosnku. Polej bezpośrednio przed zjedzeniem.
Do blendera wlej dużą szklankę jogurtu naturalnego lub chudego mleka. Dodaj połówkę pokrojonego w kostkę banana i łyżkę płatków owsianych. Następnie dodaj garść ulubionych owoców: jagód, malin, truskawek. Wszystko dokładnie zmiksuj, pij koktajl lekko schłodzony.
5-6 pomidorków koktajlowych pokrój w ćwiartki. Dodaj kilka listków świeżej bazylii, kilka kostek sera typu feta. Przygotuj sos: łyżkę soku z cytryny połącz z łyżeczką oliwy, łyżką wody, odrobiną musztardy, soli, pieprzu i posiekanego ząbka czosnku. Dokładnie wymieszaj.