Zmiksuj 400 g ciecierzycy z puszki z 2 łyżkami oliwy, ząbkiem czosnku, 3-4 suszonymi pomidorami, szczyptą soli, pieprzu i oregano. W trakcie miksowania dodawaj po łyżce zalewy z soczewicy, aż pasta osiągnie porządaną konsystencję.
150 g tuńczyka z puszki (może być w sosie własnym lub oleju) zmiksuj z łyżką serka (np. Philadelphia) i małym ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje na kromce ciemnego pieczywa.
Przekrój awokado wzdłuż, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, skrop cytryną i rozdrobnij na talerzyku widelcem. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu oraz ulubionymi ziołami. Posmaruj pastą pieczywo, udekoruj plasterkami ulubionych warzyw.
3 ugotowane na twardo jajka rozetrzyj widelcem, wymieszaj ze 100 g podobnie roztartego sera feta. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj łyżkę posiekanego szczypiorku i majonezu typu light (można zastąpić jogurtem greckim).
3 małe gotowane buraczki zmiksuj z 2 łyżkami orzeszków pinii, łyżką startego parmezanu i połówką ząbka czosnku. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem.
10 suszonych pomidorów zmiksuj z ząbkiem czosnku, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli pasta okaże się zbyt gęsta, dodaj łyżkę oleju z pomidorów i ponownie zmiksuj. Możesz też dodać pół łyżeczki posiekanej natki.