Co warto jeść na diecie paleo? Lista niezbędnych zakupów

Dieta paleo ma wielu zwolenników. W dość krótkim czasie można zobaczyć pierwsze efekty i poczuć się lepiej w swoim ciele. Dzisiaj mamy dla was mały niezbędnik, czyli listę zakupów dla osób zaczynających przygodę z tą dietą. Zobacz, co warto mieć w kuchni!
. . Fotolia

Dieta ludzi pierwotnych znowu w modzie

Na początku przypominamy krótko, na czym polega dieta paleo. Ten sposób odzywiania cofa nas do czasów ludzi pierwotnych i ich pierwotnej kuchni. Opiera się ona głównie na żywności, którą można upolować (mięso, ryby, owoce morza) lub zebrać (owoce, warzywa, jaja, orzechy, zioła).

Nie uznaje natomiast produktów powstałych w procesie uprawy:

- nabiału,

- produktów zbożowych,

- cukru,

- ziemniaków,

- soli.

Przechodząc na dietę paleo wiele osób ma obawy, że nie będzie wiedziało, jakie produkty wybrać. Nie ma się czym przejmować - postanowiliśmy nieco ułatwić wam zadanie i stworzyć podstawową listę zakupów.

. . Fotolia

Warzywa i owoce, kiełki, zioła

W diecie paleo ważną rolę ogrywają warzywa i owoce, czyli produkty, które kiedyś nasi przodkowie zbierali.

Dozwolone są wszystkie rodzaje warzyw, dlatego warto postawić na różnorodność. Można je spożywać zarówno w postaci świeżej, suszonej, jak i na przykład kiszonej, pieczonej, grillowanej, gotowane na parze. Możesz zrobić też zapasy uzupełniając swoją zamrażalkę, na przykład w sezonowe polskie owoce.

Pamiętaj też, żeby stawiać na lokalne, sezonowe produkty, najlepiej polskie od sprawdzonych dostawców. Na przykład zimą szczególnie warto sięgać po warzywa korzeniowe. Na twojej liście zakupów powinny się znaleźć:

- marchewka,

- korzeń pietruszki,

- seler,

- por, 

- jabłka,

- brokuły,

- rzodkiewki,

- kiełki lucerny,

- szpinak,

- pietruszka,

- rzepa,

- cukinia,

- dynia,

- kabaczki, 

- awokado,

- jabłka,

- gruszki,

- śliwki,

- grejpfruty,

- pomarańcze,

- cytryny,

- truskawki,

- maliny

- wiśnie.

Olej lniany to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej lniany to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Shutterstock

Tłuszcze

Częścią diety paleo są też tłuszcze - zarówno te odpowiednie do obróbki termicznej, jak i wyłącznie do spożywania na zimno.

Warto zaopatrzyć się w: 

- olej kokosowy,

- dobrej jakości masło,

- smalec gęsi,

- oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno,

- olej lnianany lub z wiesiołka.

Olej lniany lub z wiesiołka świetnie sprawdzi się do polewania sałatek i potraw na zimno. Z kolei na oleju kokosowym lub smalcu z gęsi śmiało możemy przyrządzić potrawy.

proteiny proteiny fot. Shutterstock

Mięso i jajka

W diecie paleo dozwolone jest jedzenie mięsa, ryb i jajek. Tutaj również należy się kierować różnorodnością, tak, jak w przypadku warzyw i owoców.

Z pewnością warto zaopatrzyć się w:

- pierś z kurczaka,

- kawałek indyka, gęsi lub kaczki ze sprawdzonego źródła,

- kawałek wołowiny,

- dowolną rybę - łososia, pstrąga, dorsza, halibuta.

Wybierając mięso należy pamiętać, że najlepiej, gdyby pochodziło z ekologicznej hodowli, gdzie nie używa się antybiotyków i sterydów.

Dieta paleo dopuszcza też spożywanie podrobów i mięsnych wyrobów takich, jak boczek, karkówka, tatar, wędliny. Pamiętaj, że zdrową szynkę łatwo jest przygotować w domu. Wtedy będziesz miała pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów. Wystarczy filet z indyka lub schab przyprawić ulubionymi ziołami, a następnie upiec.

Jeżeli chodzi o wybór jajek - wybieraj te z oznaczeniem "O" i "1". Najlepszym wyborem będzie kupienie jajek na lokalnym bazarku.

. . Fotolia

Przyprawy i herbaty

Warto też zaopatrzyć się w dobrej jakości zioła i przyprawy:

- bazylię,

- rozmaryn,

- paprykę słodką,

- pieprz cayenne,

- majeranek,

- kminek,

- rozmaryn,

- czarny pieprz,

- kozieradkę,

- kurkumę,

- liść laurowy,

- natkę pietruszki,

- imbir mielony.

Możesz też samodzielnie na parapecie wyhodować kiełki - rzeżuchę, lucernę, kiełki słonecznika, buraka.

Wskazane jest też picie ziołowych naparów z pokrzywy, lipy, czystka, mniszka lekarskiego, czy rumianki, dlatego te zasuszone zioła też warto mieć pod ręką.

Jagody goji uchodzą za niezwykle zdrowe Jagody goji uchodzą za niezwykle zdrowe Shutterstock

Dodatkowe produkty, które warto mieć w kuchni

Poza podstawowymi produktami takimi, jak warzywa, owoce, mięso, jajka warto mieć w swojej domowej spiżarni:

- orzechy laskowe, włoskie, migdały, 

- pestki słonecznika, dyni,

- daktyle,

- jagody goji,

- surowe kakao,

- suszone grzyby,

- mąkę kokosową, migdałową lub kasztanową,

- algi suszone,

- siemię lniane,

- mielony ostropest,

- nasiona chia,

- mleko kokosowe.

Zobacz: Śniadania zgodne z dietą Paleo! Pomogą schudnąć, dodadzą energii

Więcej o:
Copyright © Agora SA