Szybki detoks? Postaw na zdrowe kiszonki, które oczyszczą i wzmocnią organizm

Czasem zauważamy, że nasz organizm potrzebuje oczyszczenia. Spada jego odporność i odkładają się w nim toksyny. Często w ciągu kilku miesięcy znacznie przybieramy na wadze i zaczynamy czuć się ciężko. Co zrobić, by odzyskać równowagę? Zdrowy detoks z kiszonkami w roli głównej!
kiszonki kiszonki gazeta.tv

Kiszonki receptą na zdrowie

Warto, żeby podstawę domowego detoksu stanowiły bardzo zdrowe i powracające na nasze stoły kiszonki! Mają zbawienny wpływ na kondycję jelit, wspierają procesy trawienne, podnoszą odporność i świetnie oczyszczają organizm.

Co nam daje ich spożywanie? "Przede wszystkim dużo witaminy C, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego - substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych witamin z grupy B. Mikroorganizmy probiotyczne biorą udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu, przez co zmniejszają jego poziom we krwi, wspomagają leczenie biegunek, likwidują wzdęcia i zaparcia, zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru" - wyjaśnia Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia.

. . Fotolia

Kiszonki każdego dnia!

Jeżeli chcesz w zdrowy i bezpieczny sposób oczyścić organizm - jedz kiszonki każdego dnia. Dodawaj je do potraw, przygotowuj z nich sałatki, pij z nich sok, który także jest bardzo zdrowy.

Co ciekawe, z łatwością możesz je przygotować samodzielnie w domu. To niedrogie, ale za to super zdrowe produkty. Zobacz, które kiszonki najlepiej wybrać i jak samodzielnie je ukisić.

Jeżeli decydujesz się na detoks, pamiętaj także o kilku zasadach, których warto przestrzegać, by szybciej zobaczyć efekty:

1. Jedz regularnie, co 3-4 godziny.

2. Nie spożywaj produktów ciężkostrawnych, smażonych. Staraj się przygotowywać posiłki pieczone, gotowane na parze, duszone.

3. Odstaw sól i zastąp ją aromatycznymi przyprawami, które dodatkowo podkręcą metabolizm.

4. Pij duże ilości wody mineralnej, która wspomoże przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu.

6. Ruszaj się. Spaceruj. Chodź po schodach. Podskakuj. Aktywność fizyczna powinna stać się integralnym elementem twojego dnia. 

7. Pamiętaj o odpoczynku. Zadbaj o odpowiednią ilość snu - staraj się przesypiać około 8 godzin.

Kapusta kiszona Kapusta kiszona www.youngandraw.com

Kapusta kiszona wspomaga przemianę materii

Kapusta to doskonałe źródło witamin z grupy B, C, K, E, P i U. Zawiera betakaroten, sole mineralne, sód, wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo. Dzięki dużej zawartości witaminy B12, kapusta poprawia nasze samopoczucie, odświeża umysł, wzmacnia odporność na stres i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.

Zawarta w niej niacyna (witamina PP) doskonale wspomaga przemianę materii, a także wpływa na poprawę samopoczucia (to samo z orzechami nerkowca, o których wspomina się często przy leczeniu depresji).

Spożywanie kapusty kiszonej przyspiesza wykorzystanie żelaza, korzystnie wpływa na budowę tkanki kostnej, pobudza komórki, a tym samym odmładza organizm. Reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu.

Dzięki witaminie B6 odbywa się przemiana białek. Ponieważ kapusta kiszona zawiera sporo witaminy C, jest świetnym środkiem wspomagającym pracę układu odpornościowego, zwiększa wydolność mięśni.

Jak ją samodzielnie przygotować?

Składniki:

- główka białej kapusty

- sól (1,5-2,5 dag na 1 kg kapusty)

- marchewka

- kminek

Przygotowanie:

Główkę kapusty oczyszczamy z nadpsutych liści i myjemy. Odkładamy kilka całych liści. Resztę szatkujemy, a następnie mieszamy z marchwią i kminkiem.

Kapustę układamy w wyparzonym, kamionkowym naczyniu. Warstwy kapusty przesypujemy solą, ubijamy mocno ręką. Naczynie napełniamy, ale nie do końca, a kapustę przykrywamy pozostawionymi liśćmi i całość obciążamy.

Po około 3 dniach fermentacji, należy zdjąć z kapusty obciążenie i zrobić dziurki w liściach kapusty, by odszedł nadmiar gazu powstałego podczas procesu fermentacji. Cały proces kiszenia kapusty trwa około 10 dni. Po ich upływie kapusta kiszona jest już gotowa do spożycia.

Sok z kapusty kiszonej

Pamiętaj, by nie wylewać soku z kiszonej kapusty. Warto go wypijać, bo ma on zbawienny wpływ na naszą wątrobę i śledzionę. Posiada także właściwości dotleniające, dlatego często się o nim mówi w przypadku spożywania alkoholu (łagodzi działanie) czy ubocznych skutków w postaci tzw.: kaca (odżywia i oczyszcza organizm, daje zastrzyk witamin). Taki sok doskonale oczyszcza organizm. Jeśli decydujemy się na detoks, najlepiej byłoby wypijać 3 szklanki soku dziennie.

ogórki kiszone ogórki kiszone pl.pinterest.com

Ogórki kiszone usuwają toksyny

Kiszone ogórki, znane tak dobrze nam z dzieciństwa, mają cenne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim są naturalnymi probiotykami, ponieważ podczas fermentacji, jaka zachodzi w słoikach wraz z upływem czasu, powstaje kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, usuwa toksyny i wzmacnia układ odpornościowy organizmu człowieka.

Poza tym, każdy kiszony produkt ma wiele witamin i minerałów, m.in. witaminy A, E, C, K i z grupy B oraz wapń, potas, magnez i fosfor.

Regularne spożywanie kiszonych ogórków chroni przed anemią, ponieważ zwiększają one przyswajalność żelaza. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika, a wysoka zawartość sodu czyni z nich ważny element diety dla osób cierpiących na nadciśnienie i choroby układu krążenia.

Przepis na domowe ogórki kiszone

Składniki:

- nieduże ogórki gruntowe 

- woda

- 1 łyżka soli na 1 l wody

- 2-3 łodygi kopru włoskiego

- 4 ząbki czosnku

- kawałek korzenia chrzanu

- 1 liść laurowy

- 1/2 łyżeczki gorczycy

- 2-3 liście wiśni i/lub porzeczki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ogórki wymocz w zimnej wodzie, a następnie dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę z solą i mieszaj do czasu, aż sól się rozpuści.

Na dnie sparzonych słoików ułóż kolejno: ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, łodygi kopru włoskiego, liść laurowy, gorczycę oraz liście wiśni lub czarnej porzeczki.

Następnie do słoika włóż ogórki. Pamiętaj, by układać je ciasno i pionowo. Pamiętaj, by nie wystawały ponad zalewę. 

Ogórki zalej wrzącą wodą z solą, tak aby woda całkowicie przykryła ogórki. Zakręć słoiki i odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Po 2-3 tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia.

. . Fotolia

Sok z kiszonych buraków

"Burak to nieocenione źródło kwasu foliowego, witamin A i C oraz składników mineralnych takich jak żelazo, magnez i potas. Warto jednak pamiętać, że kiszonki mają działanie poprawiające odporność długofalowo, ich doraźne stosowanie podczas przeziębienia niestety niewiele może pomóc" - wyjaśnia dietetyk.

Dlatego sięgajmy po sok z kiszonego buraka regularnie już na początku jesieni. Pamiętajmy jednak, że to, co często znajduje się na sklepowych półkach, niestety niewiele ma wspólnego z prawdziwym procesem kiszenia. Do produktów "kiszonych" dodaje się bowiem środki konserwujące, przez co ich działanie probiotyczne jest żadne bądź znikome. Dlatego zakwas buraczany, czy inne kiszonki najlepiej przygotować samemu, a żadna choroba nie będzie nam straszna!

Przepis na sok z kiszonych buraków

Składniki: 2 buraki, ząbek czosnku, łyżeczka soli, pół kromki chleba na prawdziwym zakwasie, ziele angielskie.

Przygotowanie:

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Do litrowego słoja wrzucamy buraki i zalewamy wodą z solą. Na koniec dodajemy chleb przygotowany na zakwasie. Ważne jest, żeby bakteriom fermentacyjnym przygotować środowisko beztlenowe, dlatego żaden z produktów nie powinien pływać na powierzchni. W innym wypadku może zacząć pleśnieć. Do słoika można włożyć np. szklankę, dzięki której wszystkie produkty będą ze sobą ściśnięte. Tak przygotowany słoik odstawiamy do ciepłego miejsca na 3-4 dni. Po tym czasie sok przelewamy do butelki i popijamy każdego dnia.

Nie tylko ogórki i kapusta, czyli tsukemono

Kiszonki nie są tak popularne w innych krajach europejskich, jak u nas, ale uwielbiają je... Japończycy, a sztukę kiszenia, u nich nazywaną tsukemono, uważają za prawdziwą sztukę i jest ona istotnym elementem japońskiej kuchni.

Co ciekawe, Japończycy kiszą niemal wszystkie warzywa - rzepę, rzodkiew, rzodkiewkę, kalarepę, ogórki, kalafiora, brokuły, marchewkę, seler, kapustę pekińską, fenkuła i dużo innych. Pewnie ta moda zagości niedługo także u nas, może warto spróbować już dzisiaj? Nasze jelita z pewnością nam za to podziękują!

Więcej o:
Copyright © Agora SA