Chcesz schudnąć i stracić kilka centymetrów? Postaw na kolacje z białkiem!

Marzy o tym, by zgubić kilka kilogramów? Zacznij od zmiany swojej diety. Odpowiednio skomponowana sprawi, że poczujesz się lekko i schudniesz w zdrowy sposób. Na początku wprowadź małą zmianę - zacznij jeść kolacje ze sporą ilością białka, które podkręci spalanie tkanki tłuszczowej. Wypróbuj naszych przepisów!
białko białko białko

Dlaczego warto sięgać po kolacje z białkiem?

Białko odgrywa w organizmie dużo ważnych ról - dostarcza energii, pomaga zwalczać toksyny, transportuje różne substancje, jest budulcem tkanek, stanowi średnio aż 15% masy ciała. Ludzki organizm nie potrafi gromadzić białka na zapas, tak jak to robi z węglowodanami i tłuszczem. Ponieważ ciało stale zużywa białko i potrzebuje jego dostaw, warto zadbać o to, by go nie brakowało w diecie.

Chcąc wzbogacić swoją dietę w białko warto sięgać po jajka, chude mięso, ryby, nasiona strączkowe i nabiał. Przepisy na kolacje właśnie z użyciem tych składników przedstawiamy wam poniżej.

omlet omlet www.liverdoctor.com

Omlet ze szpinakiem

Składniki:

- 2 jajka,

- łyżeczka mąki,

- garść świeżego szpinaku,

- pół małej cebuli,

- ząbek czosnku,

- masło,

- 2 pomidory,

- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni masło, a następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj garść świeżego, dokładnie umytego szpinaku. Wyciśnij na patelnię ząbek czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj. Duś przez chwilę. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z żółtkami i mąką. Wylej na patelnię przygotowane jajka. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Sałatka z kurczakiem Sałatka z kurczakiem www.fotolia.com

Sałatka z kurczakiem i jajkiem

Składniki:

- pierś z kurczaka,

- pół główki małej sałaty lodowej,

- pół ogórka,

- pęczek rzodkiewek,

- czerwona papryka,

- jajko na twardo,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- świeża bazylia do dekoracji.

Przygotowanie:

Ugotuj na parze pierś z kurczaka posypaną ulubionymi przyprawami. Następnie pokrój ją w plasterki. Do miski wrzucamy pocięte na kawałki liście sałaty, pokrojone w plasterki ogórki, rzodkiewkę i paprykę, pokrojone w kostkę jajko oraz przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Do tego dodajemy kurczaka, doprawiamy oliwą z oliwek, niewielką ilością soli i przyprawą curry.

Łosoś w pomidorach Łosoś w pomidorach www.simplegourmetcook.com

Łosoś w pomidorach

Składniki:

- 200g filetu z łososia,

- 10 pomidorków koktajlowych,

- mała cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- 1/2 cytryny,

- łyżka oleju kokosowego,

- kilka listków bazylii,

- sól,

- pieprz.

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy nim łososia. Doprawiamy rybę solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do lodówki. Pomidorki kroimy na pół, a cebulę w kostkę. Wrzucamy cebulę na patelnię i smażymy. Dorzucamy do niej pokrojone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy warzywa około 10 minut. Łososia wyciągamy z lodówki, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Do pomidorów wyciskamy czosnek i dodajemy listki bazylii ? dokładnie wszystko mieszamy. Łososia podajemy z pomidorami. Smacznego.

. . www.cooktoria.com

Twaróg z pieprzem cayenne i świeżymi warzywami

Składniki: 

- pół opakowania półtłustego twarogu,

- 5 rzodkiewek,

- pół ogórka,

- posiekany szczypiorek,

- sól i pieprz do smaku,

- pieprz Cayenne (wedle uznania),

- pół jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

Twaróg wymieszaj z jogurtem, pieprzem Cayenne, posiekaną rzodkiewką i pokrojonym ogórkiem. Całość dopraw solą i pieprzem, a wierzch posyp szczypiorkiem. 

. . www.notey.com

Warzywna zupa z soczewicą

Składniki na zupę:

- 30 dag soczewicy,

- 1 marchewka,

- cebula,

- cztery pomidory,

- dwa ząbki czosnku,

- łyżka masła klarowanego,

- liść laurowy,

- natka pietruszki,

- ostra papryka,

- bazylia, oregano,

- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i  pokroić w kostkę. Marchewkę pokrój w plasterki.

Soczewicę zalej litrem wody i gotuj do miękkości przez około 45 minut razem z listkiem laurowym.

Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę, a kiedy zupa będzie się kończyła gotować -  pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek. Na koniec dopraw do smaku i udekoruj natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA