30 najlepszych naturalnych spalaczy tłuszczu! Włącz je do swojej diety i schudnij

Przygotowaliśmy dla ciebie listę 30 najlepszych naturalnych spalaczy tłuszczu, które podkręcą spalanie tkanki tłuszczowej. Część z nich z pewnością masz w swojej kuchni, więc śmiało dodawaj je do swoich potraw, jeżeli zależy ci na szczupłej sylwetce!

Imbir Imbir Fot. Shutterstock

Imbir, cynamon, pieprz cayenne

Imbir

Kłącze imbiru zawiera 3 wyjątkowe olejki eteryczne nadające mu oryginalny aromat (limonen, cytral, kamfen oraz borneol), wspomagają one działanie rozgrzewające imbiru, dzięki czemu spalamy więcej kalorii.

Cynamon

Cynamon stabilizuje poziom insuliny, jednego z kluczowych hormonów, odpowiadających za metabolizm węglowodanów. Już 1 łyżeczka cynamonu dziennie, spożywana regularnie jako dodatek do posiłków czy kawy pomoże zmniejszyć apetyt na słodycze i zlikwiduje napady wilczego głodu.

Pieprz Cayenne

Aktywną substancją w pieprzu cayenne jest kapsaicyna, często dodawana do preparatów odchudzających. Jej spożycie powoduje wzrost termogenezy organizmu i zwiększa zdolność do spalania tłuszczu. Dawka powinna mieścić się w przedziale 1/2-1 łyżeczki w ciągu dnia. Pieprz można dodawać do wszystkich posiłków, a szczególnie przedtreningowego.

Grejpfrut ma niski indeks glikemiczny oraz niską kaloryczność Grejpfrut ma niski indeks glikemiczny oraz niską kaloryczność Fot. 123RF

Grejpfrut, ananas, truskawki

Grejpfrut

Grejpfruty są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu. Wzmacniają odporność organizmu i mają zbawienny wpływ na serce, obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie.

Są bardzo ważnym składnikiem diet odchudzających, ponieważ mają niewiele kalorii i poprawiają przemianę materii. Przyśpieszają też spalanie tkanki tłuszczowej i sprawiają, że dłużej czujemy się syci. Są bogate w enzymy egzogenne, które pomagają nam schudnąć.

Ananas

Posiada właściwości, które skutecznie pomagają walczyć ze zbędnym tłuszczykiem. Zawiera spore ilości bromeliny i biotyny, enzymów, które usprawniają trawienie i przemianę materii. Pamiętajmy jednak, że takie działanie wykazują jedynie wtedy, gdy są jedzone na surowo.

Truskawki

Truskawki zwiększają wydzielanie soków trawiennych, a ponadto zawierają błonnik pokarmowy i bromelinę, czyli enzym rozkładający białko pokarmowe oraz przyspieszający spalanie węglowodanów i tłuszczów. Truskawki mają niewiele kalorii, dlatego warto, by często gościły na naszym talerzu.

Łosoś Łosoś Shutterstock

Łosoś, pierś z kurczaka, tuńczyk

Łosoś

Warto włączyć do diety łososia, bo oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, wielką zaletą tej ryby jest występujący w niej cały arsenał cennych składników odżywczych, w tym zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Tłuszcz zawarty w łososiu doskonale wpływa na zdrowie i dobrą formę. Można zatem jeść go dużo i w każdej postaci. I na pewno nie warto przejmować się wysoką kalorycznością tej ryby - zawarte w niej tłuszcze nie odkładają się pod postacią tkanki tłuszczowej, zamiast tego chronią nasze serce, układ krążenia, a także sprzyjają budowaniu odporności.

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka jest znakomitym źródłem białka. Powinna być podstawą każdej diety, nie tylko sportowców, ale osób dbających o swoje zdrowie i linię. Zawiera stosunkowo bardzo dużo pełnowartościowego białka, bo aż prawie 22 g na 100 g. Jest to białko dostarczające niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Także tych aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Świetnie podkręca przemianę materii.

Tuńczyk

 Jeśli nieczęsto sięgamy po ryby, warto zmienić ten zwyczaj, ponieważ są one prawdziwym źródłem zdrowia i szczupłej sylwetki. Tuńczyk należy do ryb chudych i łatwostrawnych, dlatego świetnie pasuje do lekkich diet, na przykład odchudzającej lub sprzyjającej zdrowiu układu sercowo-naczyniowego. Dobrze zaspokaja głód. Dostarcza wielu ważnych składników pokarmowych, w tym: pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy A i D, wapnia, żelaza, fosforu. Zawiera również pewną ilość cennych kwasów omega 3. 

. . .

Brązowy ryż, płatki owsiane, komosa ryżowa

Ryż brązowy

Ryż brązowy daje na dłużej uczucie sytości, niż biały. Pobudza organizm do wydzielania soków żołądkowych i pracę jelit. Dzięki zawartości błonnika zbiera z jelita toksyny, więc  oczyszcza organizm. Zawiera też najwięcej witamin, soli mineralnych i sporą dawkę białka.

Płatki owsiane

Płatki owsiane świetnie wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Najlepiej jest po nie sięgnąć rano, bo wtedy nasz metabolizm działa na najwyższych obrotach. Ponadto zawierają wiele witamin z grupy B, witaminę E, białko, sporo magnezu, żelaza, wapnia, fosfor, a także fitoestrogeny. To wszystko sprawia, że płatki owsiane nie tylko wspomagają odchudzanie, ale także oczyszczają i odżywiają organizm. 

Komosa ryżowa

Ziarno komosy ryżowej zawiera pełnowartościowe białko - jest go w niej prawie 20 proc. W komosie znajdują się wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, co w pokarmach roślinnych jest niezwykle wyjątkowe - m.in. uczestniczącą w syntezie białka histydynę, budującą chrząstki lizynę, wzmacniającą odporność argininę, a także metioninę, która chroni komórki wątroby i wspomaga eliminację tkanki tłuszczowej. Lizyna są charakterystyczna dla białka zwierzęcego. Ich występowanie w komosie sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. To ważne szczególnie dla wegetarian i wegan.

peanut butter peanut butter google.pl/imagres

Masło orzechowe, awokado, pestki dyni

Masło orzechowe

Masło orzechowe ma dużo kalorii, ale nie trzeba wykluczać go z diety nawet wtedy, gdy chcemy schudnąć. Masło orzechowe warto jeść rano, ponieważ dostarcza wiele energii, a przez resztę dnia bez problemu je spalimy. Doskonale hamuje głód i syci na długi czas.

Awokado

Badania naukowe potwierdzają, że zjedzenie już połowy awokado powoduje, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej i spada ochota na podjadanie między posiłkami. Dzieje się głównie za sprawą dobrych tłuszczów, które w nim występują. Awokado jest też świetnym źródłem błonnika, steroli i odmładzających antyoksydantów.

Pestki dyni

Jeżeli chcesz podkręcić swój metabolizm - jedz pestki dyni. Zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych, witaminy E, B1, B2, B6, A, C oraz D. Pestki dyni wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, usprawniają pracę układu nerwowego, pokarmowego oraz krążenia, zwiększają także odporność organizmu i pomagają zrzucić zbędne kilogramy.

Oliwa, orzechy włoskie, olej kokosowy

Oliwa

Oliwa z oliwek jest szeroko wykorzystywana w kuchni i słynie ze swoich zdrowotnych, ale także odchudzających właściwości. Najlepsza jest ta z pierwszego tłoczenia, która stanowi źródło witaminy E, witaminy A, cenne polifenole i przeciwutleniacze.

Mimo kaloryczności, produkt polecany jest osobom odchudzającym się, ponieważ mocno podkręca proces przemiany materii i pomaga pozbyć się uczucia głodu. To świetny dodatek do sałatek.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to idealna przekąska, która zwiera sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest doskonałym źródłem białka, błonnika i witamin. Powinny być spożywane przez osoby z nadwagą - oczywiście, w rozsądnych ilościach - osoby odchudzające się oraz sportowców. Poprawiają pracę serca oraz działanie naczyń krwionośnych, a ponadto regulują poziom cukru we krwi oraz prawidłową wagę ciała. Obniżają również poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.

Olej kokosowy 

Zawarte w oleju kokosowym tłuszcze są zdrowe i wspomagają metabolizm. Wykazują również pozytywny wpływ na pracę serca i układu naczyniowego. Oprócz cennych kwasów tłuszczowych, znajdziemy w nich także: magnez, żelazo, miedź, potas, witaminę E oraz niektóre z grupy B, a także kwas foliowy. Jednak tak, jak ze wszystkim - nie przesadzajmy z jego ilością.

Czosnek, czarny pieprz, kurkuma

Czosnek

Czosnek doskonale odtruwa organizm i pobudza pracę jelit. Jedząc go regularnie brzuch staje się bardziej płaski, bo podkręca metabolizm i spalanie tłuszczów. Ponadto zawarte w nim olejki eteryczne dają uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy w ciągu dnia.

Czarny pieprz

Czarny pieprz, jako naturalny spalacz tłuszczu? Tak! Wszystko dzięki występującej w nim piperynie, która wspomaga walkę z tłuszczem. Związek ten wzmaga wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu polepsza trawienie.

Kurkuma

Kurkuma wspomaga metabolizmu tłuszczu, zmniejsza szybkość jego magazynowania w komórkach wątroby, może również wykazywać niewielkie działanie termogeniczne. Zawarte w niej aktywne substancje hamują wydzielanie mediatorów stanu zapalnego, co przyczynia się dodatkowo do szybszej regeneracji po wysiłku fizycznym. By działała skutecznie, należy spożywać około 1 łyżeczki dziennie.

Zielona herbata Zielona herbata Shutterstock

Zielona herbata, czarna kawa, czerwona herbata

Zielona herbata

O korzystnym wpływie zielonej herbaty na odchudzanie słyszał chyba każdy. Obecne w niej epigalokatechiny hamują apetyt, przyspieszają metabolizm, zwiększają termogenezę. Naukowcy odkryli również, że zielona herbata hamuje nieco wchłanianie tłuszczu z pożywienia w przewodzie pokarmowym!

Czarna kawa

Głównym składnikiem aktywnym kawy jest kofeina, która działa pobudzająco. Kofeina stwarza korzystne warunki do spalania tkanki tłuszczowej, dzięki nasileniu aktywności szlaków metabolicznych uczestniczących w tym procesie oraz hamowaniu łaknienia. Osoby spożywające kofeinę na kilkadziesiąt minut przed wysiłkiem spalają więcej tłuszczu i mają większą motywację do prowadzenia aktywności.

Czerwona herbata Pu-erh

Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu, wyrównuje ciśnienie, a także pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Właściwości odchudzające czerwonej herbaty wynikają z obecności polifenoli regulujących wydzielanie żółci oraz ułatwiających trawienie. Substancje te przyspieszają również przemianę materii. Choć herbata czerwona nie jest jedyną, która wspomaga odchudzanie, w jej przypadku to działanie jest najbardziej efektywne.

Ocet jabłkowy Ocet jabłkowy Shutterstock

Ocet jabłkowy, papryka jalapeno, jabłka

Ocet jabłkowy

Zawarte w nim kwasy owocowe, w tym przypadku - kwas jabłkowy sprawdzą się np. przed imprezą, gdzie serwowane będą tłuste, obfite posiłki. Kwasy owocowe hamują bowiem wchłanianie sporej ilości tłuszczu z pożywienia. Oznacza to, że to, co zjadamy nie dostarcza tylu kalorii, ile wynikałoby z wyliczeń. Octu lepiej używaj ostrożnie: najlepiej 1 łyżkę z zieloną sałatą.

Papryczka jalapeno

Papryczka jalapeno to idealny produkt dla osób, które się odchudzają - ułatwia trawienie i zmniejsza apetyt na słone, słodkie oraz tłuste potrawy. Ponadto zwiększa termogenezę, czyli wytwarzanie ciepła.

Jabłka

Badania naukowe potwierdziły, że spożywanie jabłek obniża poziom cholesterolu, jak również korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Obecne w nich związki pektynowe ograniczają wchłanianie tłuszczu i wspomagają pracę układu trawiennego.

Warto sięgać po wysokiej jakości fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, kefir, maślanka. Warto sięgać po wysokiej jakości fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, kefir, maślanka. Fot. Shutterstock.com / Carmen Steiner

Jogurt grecki, chude mleko, twaróg

Jogurt grecki

Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia w diecie, a pierwiastek ten znacząco ułatwia odchudzanie i podkręca spalanie tłuszczu. Aby dostarczyć sobie optymalną ilość wapnia wystarczy zjadać codziennie 1-2 naturalne jogurty.

Chude mleko

Mleko także może pomóc w spalaniu tłuszczu - głównie dzięki obecności wapnia i białka, które usprawniają metabolizm tłuszczów w naszym ciele. Najbardziej polecanym mlekiem dla osób, które pragną zachować szczupłą sylwetkę jest to o zawartości tłuszczu od 0,5-2%.

Twaróg

Jeżeli chcesz podkręcić spalanie tkanki tłuszczowej - zjedz wieczorem pół twarogu, najlepiej z podkręcającą metabolizm przyprawą - np. pieprzem cayenne. Białko wpływa na stymulację termogenezy i sprawia, że spalamy więcej kalorii.

Więcej o:
Copyright © Agora SA