Święta w wersji fit? To możliwe! Oto przepisy od Ewy Chodakowskiej na tradycyjne dania w nieco "odchudzonej" wersji

Czy Święta mogą być fit, a przy tym smaczne? Jasne, że tak! Zobaczcie propozycje od trenerki Ewy Chodakowskiej na wigilijne dania i pyszne desery oraz spróbujcie przyrządzić potrawy w odchudzonej, ale także przepysznej wersji!
. . www.thecozyapron.com

Zupa grzybowa z uszkami

Składniki na uszka według przepisu od Ewy Chodakowskiej:

  • mąka pszenna, pełnoziarnista - [42g]
  • woda - [30ml]
  • olej rzepakowy - 3 łyżeczki [15g]
  • kapusta kiszona - porcja [50g]
  • cebula - [10g]
  • pieczarka - 2 szt. [20g]
  • sól - szczypta do smaku
  • pieprz, mielony - do smaku

Przygotowanie:
Kapustę duś z niewielką ilością wody, aż zmięknie. Pieczarki podsmaż na osobnej patelni do momentu, kiedy odparuje z nich woda. Do kapusty dodaj grzyby i podsmażaj z cebulą i olejem. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw pieprzem i solą. Ostudź. Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej, dodaj do niej wodę, połącz z odrobiną oleju i szczypty soli. Wyrób ciasto, jeśli będzie za rzadkie podsyp odrobiną mąki. Rozwałkuj je i wykrój cienkie krążki np. szklanką literatką. Ciasto napełniaj farszem i zalepiaj je w formie uszek. Gotuj je na wodzie z odrobiną soli i oliwy, aż wypłyną na powierzchnię.

Składniki na zupę grzybową:

  • seler korzeniowy - mały kawałek na zupę [50g]
  • cebula - [20g]
  • liść laurowy - [2g]
  • marchew - [50g]
  • pietruszka, korzeń - [15g]
  • grzyby suszone - mieszane m garść [60g]
  • pieprz mielony - do smaku
  • sól biała - szczypta

Przygotowanie:
Namocz grzyby w szklance wodzy (przez całą noc). Następnego dnia przelej zawartość do garnka dodaj 400ml wody, obrane i pokrojone warzywa. Ugotuj. Pod koniec dodaj przyprawy.

Sałatka jarzynowa Sałatka jarzynowa fot. Shutterstock

Sałatka jarzynowa

Składniki na sałatkę jarzynową:

  • ziemniaki - [50g]
  • marchew - [80g]
  • pietruszka, korzeń - mała sztuka [27g]
  • żółtko jaja kurzego - 1 szt.
  • ogórek kwaszony - [40g]
  • jabłko - [40g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu - [60g]
  • pieprz mielony - [2g]
  • sól biała - szczypta
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka posiekanej
  • cebula - [20g]

Przygotowanie:
Warzywa podstawowe (3 pierwsze składniki) ugotuj do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ogórek, ugotowane żółtko, jabłko. Jogurt wymieszaj z poszatkowaną cebulą, natką i przyprawami. Wymieszaj sos z sałatką.

. . www.mniammniam.com

Śledzik na słodko

Składniki:

  • śledź, świeży - [70g]
  • cebula - [20g]
  • jabłko - [30g]
  • rodzynki, suszone bez cukru - 1 łyżeczka [5g]
  • koper ogrodowy - łyżeczka
  • olej lniany - łyżeczka

Przygotowanie:
Rybę dobrze opłucz i wysusz. Pokrój w kawałki i ułóż na plasterkach jabłka. Posyp plasterkami cebuli, koperkiem i skrop olejem. Przed podaniem przechowuj godzinę w lodówce aby smaki się połączyły.

. . www.tasteofhome.com

Dorsz pieczony

Składniki:

  • olej rzepakowy - łyżeczka [5g]
  • płatki migdałowe - 1 łyżeczka [5g]
  • sok ze świeżej cytryny - [20g]
  • pieprz mielony - do smaku
  • dorsz pacyficzny, świeży - [100g]

Przygotowanie: Rybę natrzyj olejem, przyprawami i posyp migdałami. Upiecz w piekarniku do miękkości. Na talerzu skrop sokiem z cytryny.

Krem czekoladowy Krem czekoladowy Pinterest

Deser czekoladowy

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 garść malin

Przygotowanie:
Miąższ awokado i banana zmiksować z kakao na jednolitą konsystencję. Gotowy deser przystroić malinami i posypać płatkami migdałowymi.

Otrębowo-owsiane ciasteczka z czekoladą Otrębowo-owsiane ciasteczka z czekoladą Pinterest

Otrębowo-owsiane ciasteczka z czekoladą

Składniki:

  • mąka orkiszowa typ 1850 - niepełna szklanka
  • otręby owsiane lub żytnie - 1/3 szklanki
  • płatki owsiane - 1/2 szklanki
  • czekolada gorzka (minimum 75% kakao) - 30g (1/3 tabliczki)
  • jajko - 1 szt.
  • miód pszczeli, płynny - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - niespełna 1/2 łyżeczki
  • sól morska- szczypta

Przygotowanie:
Suche składniki: mąka, otręby, płatki, sól, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Do miski dodać miód i jajko, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dolać niewielką ilość zimnej wody. Dodać pokruszoną czekoladę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z powstałej masy w dłoni formować ciasteczka o dowolnym kształcie. Piec w nagrzanym piekarniku ok 10 - 15 minut (w zależności od grubości ciasteczek). Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.