Przez 2 tygodnie dodawałam do napojów i dań rozgrzewające przyprawy. Co się zmieniło?

Postanowiłam przez 2 tygodnie dodawać do moich codziennych potraw i napoi przyprawy o właściwościach rozgrzewających. Chciałam przetestować ich działanie odchudzające i ocenić efekty. Czy coś się zmieniło?
Przyprawy rozgrzewające Przyprawy rozgrzewające Fotolia

Przyprawy rozgrzewające

Przyprawy rozgrzewające takie, jak imbir, kurkuma, pieprz, chilli, kardamon, cynamon, czy goździki mają działanie rozgrzewające. Podnoszą temperaturę ciała, poprawiają krążenie, a co za tym idzie wspomagają odchudzanie, dzięki zwiększonej termogenezie. Postanowiłam przetestować ich działanie. Przez 2 tygodnie do każdej potrawy oraz każdego napoju dodawałam przynajmniej jedną z wyżej wymienionych przypraw

Dania na słodko Dania na słodko Judyta Witkiewicz

Dania na słodko

Do dań na słodko dodawałam takie przyprawy, jak:

cynamon - reguluje poziom cukru we krwi, dzięki niemu czujemy się dłużej syci, a dodatkowo poprawia metabolizm.

imbir - wspomaga trwaienie, ma działanie hamujące działanie kortyzolu, czyli hormonu stresu. Hormon stresu w nadmiarze wspomaga odkładanie się tkanki tłuszczowej w naszym ciele. 

Potrawa na słono Potrawa na słono Fotolia

Dania na słono

Do dań na słono starałam się używać, jak najwięcej przypraw, takich jak:

pieprz, ostra papryka - to przyprawy bogate w taką substancję, jak kapsaicyna. Kapsaicyna pobudza termogenezę, zwiększa spalanie energii, dobrze wpływa również na układ trawienyy.

kurkuma - o kurkumie mów się, że jest naturalnym spalaczem tłuszczu, a także antybiotykiem. Kurkuma posiada substancję zwaną kurkuminą, która wspiera pracę wątroby, a co za tym idzie wspomaga trawienie

Napoje rozgrzewające Napoje rozgrzewające Karolina Brzuszczyńska

Gorące napoje

Zima to idealny czas na picie ciepłych napojów, takich jak herbata, czy kawa. Kawa to moja poranna rutyna. Jednak postanowiłam nieco ją wzbogacić i dodawałam do niej cynamon i kardamon. Do herbat natomiast wykorzystywałam świeży imbir i goździki. Kardamon podobnie, jak kurkuma ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, wspomaga pracę wątroby, a dzięki temu ułatwia trawienie. Często wykorzystuje się go również podczas dolegliwości żołądkowych. Goździki natomiast są świetnymi przeciwutleniaczami, oczyszczają nasz organizm i pozwalają pozbyć się toksyn. A dodatkowo wspomagają pracę żołądka i pobudzają wydzielanie się soków trawiennych. 

2 tygodnie stosowałam te przyprawy 2 tygodnie stosowałam te przyprawy Karolina Brzuszczyńska

Jak oceniam działanie przypraw?

Stosowałam wymienione wcześniej przyprawy równo przez 2 tygodnie. W tym czasie jadłam, tak jak dotychczas. Moje posiłki były zdrowe i zbilansowane. Raz w tygodniu pozwalałam sobie na odstępstwa od diety, czyli tzw. cheatmeal. Jak oceniam działanie i skuteczność przypraw?

Przede wszystkim wymienione przeze mnie przyprawy są idealne w okresie zimowym. Rozgrzewają organizm. Co do efektów odchudzających z pewnością mogę stwierdzić, że ich działanie jest zauważalne. Jednak nie są to cudowne substancje, dzięki którym schudniemy w tempie ekspresowym. 

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.