Chodzi oczywiście głównie o pieczywo i makarony. Zarówno produkty "białe", jak i pełnoziarniste mają swoich zwolenników. Warto postawić więc na te produkowane z mąki z pełnego przemiału. Zastąpmy chleb, bułki i makaron z białej mąki na te pełnoziarniste. Zyskają nie tylko pod względem zdrowotnym, ale również smaku. Ich wybór na rynku jest olbrzymi i łatwo dostępny. Dzięki temu urozmaicając codzienny jadłospis przy okazji dostarczymy organizmowi wartościowych węglowodanów złożonych (zamiast prostych), dzięki którym dłużej będziemy syci, co wyeliminuje potrzebę dojadania między posiłkami, błonnika pokarmowego, wielu mikro- i makroelementów oraz witamin (m.in. witaminę E oraz witaminy z grupy B).
Idealne na zimowe śniadania. Owsianki i jaglanki są doskonałą alternatywą dla gotowych musli. Często gotowe mieszanki obfitują w dodatki, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem (zawierają m.in. niezdrowy syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne aromaty, konserwanty czy polepszacze smaku). Tymczasem owsianka czy jaglanka z dodatkiem ulubionych bakalii, owoców czy orzechów będzie pożywnymi i zdrowym sposobem na rozpoczęcie udanego dnia.
Rośliny strączkowe, ze względu na dużą zawartość białka i błonnika, wielu minerałów (m.in. wapnia) i witamin (np. witaminy B1, E) oraz zawartość węglowodanów złożonych są uznawane za jeden z najzdrowszych pokarmów, jakim możemy się raczyć również w zastępstwie mięsa. Wybór ich jest olbrzymi - groch, fasola, soczewica, cieciorka (wszystkie te rośliny występują w wielu odmianach) i wiele innych. Dziś nikogo już nie dziwią pasty kanapkowe bazujące na strączkach, podobnie jak kotlety, bezmięsne burgery czy farsze do pierogów, naleśników.
Nie wyobrażamy sobie, by całkowicie zrezygnować z chipsów? Nie ma takiej konieczności, gdyż staną się one zdrową przekąską, pełną witamin i minerałów, jeżeli zdecydujemy się przygotować je sami w piekarniku. Od domowych chipsów nie ma nic prostszego w przygotowaniu. Chipsy z marchwi, selera, jarmużu, jabłek z dodatkiem smacznych przypraw, które uwydatnią ich walory smakowe podczas pieczenia. Wystarczy raz spróbować, by skutecznie oduczyć się sięgania po niezdrowe chipsy ze sklepowych półek.
Masło orzechowe, co prawda, nie należy do produktów charakteryzujących się niską kalorycznością, ale może być doskonałą alternatywą dla popularnych kremów śniadaniowych typu "nutella", w których składzie przeważa nie kakao, a wyjątkowo niezdrowy olej palmowy i dużą ilość cukru. W sklepach znajdziemy bogatą ofertę maseł orzechowych, wyprodukowanych w 100% z orzechów, które wspomagają działanie mózgu, redukują poziom "złego" cholesterolu oraz poprzez zawartość magnezu wpływają na szybszą regenerację sił.
Nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? To może być poważny "dietetyczny" problem, jednak łasuchy nie muszą być na straconej pozycji. Apetyt na "coś słodkiego" można zaspokoić za pomocą zdrowych zamienników "zwykłych" łakoci. W tej roli najlepiej sprawdzą się gorzka czekolada i suszone owoce, szczególnie daktyle. W smaku są bardzo słodkie, dlatego wystarczą 2, 3 owoce, aby słodycze straciły swoją moc przyciągania. Suszone daktyle są przy tym skarbnicą zdrowia, warto też wspomnieć o ich szczególnej właściwości - są nazywane naturalną aspiryną, dzięki działaniu ochronnemu na naszą odporność.
Biały cukier - "biała śmierć". W tym znanym stwierdzeniu jest wiele prawdy. Ostatnio prawdziwą karierę robi cukier brązowy, pamiętajmy jednak, że nieco zdrowszy od białego jest tylko cukier nierafinowany. W tej sytuacji kolor nie gra roli, gdyż cukier nierafinowany jest również koloru brązowego jednak ze względu na brak procesu rafinacji zawiera on m.in. żelazo, wapń czy magnez. W roli "słodzika" o wiele lepiej sprawdzi się miód, również ksylitol, który nada się dla osób z cukrzycą, posiada on także właściwości przeciwpróchnicze czy syrop klonowy. O prozdrowotnych właściwościach różnych gatunków miodu zapisano już tomy i wiedza ta jest dość powszechnie znana ale czy zdajemy sobie jednak sprawę skąd pochodzi sława syropu klonowego? Oczywiście. z Kanady, ale nie o tym mowa. Dobrej jakości syrop klonowy bogatym źródłem witamin, mikro i makroskładników a także jest w 100% dziełem natury!
Jogurty i zdrowe odżywianie? Owszem, ale pod pewnymi warunkami. Do kategorii "zdrowa żywność" możemy zaliczyć jedynie jogurty naturalne. Produkty ze sfermentowanego mleka są korzystne dla organizmu, m.in. dzięki zawartości probiotyków i prebiotyków usprawniających procesy trawienia oraz wypływających ochronnie na naszą odporność. Mówimy o jogurtach, w których składzie znajdziemy kultury bakterii (m.in. Lactobacillus), natomiast nie znajdziemy cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Jeśli lubimy jogurty smakowe, bez problemu skomponujemy ulubione zestawy samodzielnie - wystarczy do jogurtu dodać świeże albo suszone owoce.
Majonez to jeden z ulubionych dodatków do wielu dań. Niestety, zawiera sporo cholesterolu, tłuszczu oraz kalorii. Warto spróbować majonezów roślinnych - lżejszych i zdrowszych. Bez problemu odtworzymy smak klasycznego majonezu, majonezem z białej fasoli, ryżu albo kaszy jaglanej.
Napoje owocowe, gazowane czy nektary potrafią uzależnić, tymczasem wartości odżywczej jest niewiele bądź ma niewielkie znaczenie przy ilości zawartego cukru. Zamieńmy napoje na zdrowe soki, o zawartości owoców 100%, najlepiej świeżo wyciskane. Warto przed zakupem napoju zapoznać się z etykietą składu i upewnić się czy w kartonie znajduje się stuprocentowy sok. Napoje mają najmniej wspólnego z naturą, zawartość w nich soku nie przekracza 30%.