Jesteś na diecie i wciąż masz ochotę na słodycze? Oto zdrowe zamienniki, które możesz jeść nawet podczas odchudzania

Starasz się zrzucić zbędne kilogramy, ale wciąż masz ochotę na coś słodkiego? Zdarza ci się łamać dietę i często rezygnować ze swoich postanowień? Anna Lewandowska na swoim blogu podzieliła się poradami, co zrobić, by zaspokoić podniebienie, a jednocześnie trzymać linię. Ma też kilka słodkich, ale zdrowych propozycji. Zobaczcie!
. . www.instagram.com/foods_by_ann

Jesteś na diecie i wciąż masz ochotę na słodycze? Oto zdrowe zamienniki, które możesz jeść nawet podczas odchudzania

Starasz się zrzucić zbędne kilogramy, ale wciąż masz ochotę na coś słodkiego? Zdarza ci się łamać dietę i często rezygnować ze swoich postanowień? Anna Lewandowska na swoim blogu podzieliła się poradami, co zrobić, by zaspokoić podniebienie, a jednocześnie trzymać linię. Ma też kilka słodkich, ale zdrowych propozycji. Zobaczcie!

Jak poradzić sobie z ochotą na słodycze?

1. Nie traktuj zdrowego odżywiania, jako pewnego rodzaju wyrzeczeń. Jeżeli wychodzisz z takiego założenia - z pewnością szybko wrócisz do starych nawyków i dawnych kilogramów. Dobre nawyki, które wypracujesz podczas odchudzania powinny ci towarzyszyć także wtedy, gdy osiągniesz już wymarzoną figurę. 

2. Zastanów się, dlaczego dopada cię częsta ochota na coś słodkiego. Być może zależy to od dużego wahania cukru we krwi. Warto wiedzieć, dlaczego twój organizm tak bardzo domaga się cukru.

3. Pamiętaj, że częste sięganie po słodycze przekłada się na nasze zdrowie. Może powodować nie tylko nadwagę, ale także rozwój insulinooporności, cukrzycy, candidy, czy poważnych zaburzeń metabolicznych.

4. Wybieraj mądrze! Warto zacząć samodzielnie przygotowywać w domu zdrowe słodycze, które zaspokoją naszą nagłą ochotę na coś słodkiego. Wtedy będziemy mieli pewność, że znajdują się w nich wyłącznie naturalne składniki, które nam nie zaszkodzą.

. . www.whipperberry.com

Migdałowy pudding chia z granatem

Składniki:

nasiona chia - 2 łyżki

mleko kokosowe  -1 szklanka

masło migdałowe - 1 łyżka

granat - 1/4 sztuki

daktyle suszone niesiarkowane - 3 sztuki

szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut. Zblenduj namoczone daktyle z masłem migdałowym, cynamonem i mlekiem. Dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj.

Odstaw na noc do lodówki. Gotowy pudding udekoruj pestkami granatu.

. . veganinspo.tumblr.com

Słodki mus z burakiem

Składniki:

daktyle suszone niesiarkowane - 2 sztuki

buraki gotowane - 1/3 sztuki

śliwki suszone - 2 sztuki

czekolada gorzka 90% - 2 kostki

kakao gorzkie - 1 łyżka

wiórki kokosowe - 1 łyżka

skórka ze świeżej pomarańczy - 1/2 łyżeczki

szczypta cynamonu

szczypta chili

granat do posypania

Sposób przygotowania:

Daktyle i śliwki suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Pokrój ugotowanego buraka na kawałki i zblenduj z namoczonym owocami suszonymi, rozpuszczoną czekoladą i pozostałymi składnikami.

Wstaw do lodówki na pół godziny i gotowe!

. . carrotsforclaire.com

Ciasteczka amarantusowe

Składniki:

jaja kurze małe, rozmiar S - 1 sztuka

rodzynki niesiarkowane - 1 łyżka

amarantus ekspandowany - 2/3 szklanki

wiórki kokosowe - 1 łyżka

kakao gorzkie - 1 łyżeczka

olej kokosowy extra virgin - 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Zblenduj jajo z rodzynkami, kakao i olejem.

Dodaj amarantus, wiórki i wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, uformuj z masy kulki i lekko "rozpłaszcz" na ciasteczka.

Piecz w piekarniku w 180°C przez około 15 minut.

. . www.bakingthegoods.com

Kokosowe kulki mocy

Składniki:

kasza jaglana - 1/3 szklanki

daktyle suszone niesiarkowane - 2 sztuki

miód pszczeli - 1 łyżeczka

wiórki kokosowe - 1 i 1/2 łyżki

truskawka suszona - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaj daktyle. Zblenduj, następnie dodaj miód oraz połowę wiórków kokosowych i wymieszaj.

Uformuj kulki i obtocz w pozostałych wiórkach. Do posypki możesz również dodać suszone truskawki.

. . www.vanillacrunnch.com

Budyń czekoladowo-kokosowy

Składniki:

mleko migdałowe - 1/2 szklanki

kakao gorzkie - 1 łyżeczka

wiórki kokosowe - 1 i 1/2 łyżki

mąka kokosowa  - 1  i 1/2 łyżki

czekolada gorzka 90% - 2 kostki

syrop z daktyli - 1 łyżeczka

szczypta cynamonu

szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

Mleko migdałowe dokładnie wymieszaj w garnku z kakao, wiórkami oraz mąką kokosową i zagotuj. Mieszaj cały czas łyżką, a gdy zgęstnieje, zdejmij z ognia.

Wymieszaj ze startą czekoladą, syropem z daktyli oraz przyprawami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA