Starasz się zrzucić zbędne kilogramy, ale wciąż masz ochotę na coś słodkiego? Zdarza ci się łamać dietę i często rezygnować ze swoich postanowień? Anna Lewandowska na swoim blogu podzieliła się poradami, co zrobić, by zaspokoić podniebienie, a jednocześnie trzymać linię. Ma też kilka słodkich, ale zdrowych propozycji. Zobaczcie!
Jak poradzić sobie z ochotą na słodycze?
1. Nie traktuj zdrowego odżywiania, jako pewnego rodzaju wyrzeczeń. Jeżeli wychodzisz z takiego założenia - z pewnością szybko wrócisz do starych nawyków i dawnych kilogramów. Dobre nawyki, które wypracujesz podczas odchudzania powinny ci towarzyszyć także wtedy, gdy osiągniesz już wymarzoną figurę.
2. Zastanów się, dlaczego dopada cię częsta ochota na coś słodkiego. Być może zależy to od dużego wahania cukru we krwi. Warto wiedzieć, dlaczego twój organizm tak bardzo domaga się cukru.
3. Pamiętaj, że częste sięganie po słodycze przekłada się na nasze zdrowie. Może powodować nie tylko nadwagę, ale także rozwój insulinooporności, cukrzycy, candidy, czy poważnych zaburzeń metabolicznych.
4. Wybieraj mądrze! Warto zacząć samodzielnie przygotowywać w domu zdrowe słodycze, które zaspokoją naszą nagłą ochotę na coś słodkiego. Wtedy będziemy mieli pewność, że znajdują się w nich wyłącznie naturalne składniki, które nam nie zaszkodzą.
Składniki:
nasiona chia - 2 łyżki
mleko kokosowe -1 szklanka
masło migdałowe - 1 łyżka
granat - 1/4 sztuki
daktyle suszone niesiarkowane - 3 sztuki
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut. Zblenduj namoczone daktyle z masłem migdałowym, cynamonem i mlekiem. Dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj.
Odstaw na noc do lodówki. Gotowy pudding udekoruj pestkami granatu.
Składniki:
daktyle suszone niesiarkowane - 2 sztuki
buraki gotowane - 1/3 sztuki
śliwki suszone - 2 sztuki
czekolada gorzka 90% - 2 kostki
kakao gorzkie - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 1 łyżka
skórka ze świeżej pomarańczy - 1/2 łyżeczki
szczypta cynamonu
szczypta chili
granat do posypania
Sposób przygotowania:
Daktyle i śliwki suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Pokrój ugotowanego buraka na kawałki i zblenduj z namoczonym owocami suszonymi, rozpuszczoną czekoladą i pozostałymi składnikami.
Wstaw do lodówki na pół godziny i gotowe!
Składniki:
jaja kurze małe, rozmiar S - 1 sztuka
rodzynki niesiarkowane - 1 łyżka
amarantus ekspandowany - 2/3 szklanki
wiórki kokosowe - 1 łyżka
kakao gorzkie - 1 łyżeczka
olej kokosowy extra virgin - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Zblenduj jajo z rodzynkami, kakao i olejem.
Dodaj amarantus, wiórki i wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, uformuj z masy kulki i lekko "rozpłaszcz" na ciasteczka.
Piecz w piekarniku w 180°C przez około 15 minut.
Składniki:
kasza jaglana - 1/3 szklanki
daktyle suszone niesiarkowane - 2 sztuki
miód pszczeli - 1 łyżeczka
wiórki kokosowe - 1 i 1/2 łyżki
truskawka suszona - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaj daktyle. Zblenduj, następnie dodaj miód oraz połowę wiórków kokosowych i wymieszaj.
Uformuj kulki i obtocz w pozostałych wiórkach. Do posypki możesz również dodać suszone truskawki.
Składniki:
mleko migdałowe - 1/2 szklanki
kakao gorzkie - 1 łyżeczka
wiórki kokosowe - 1 i 1/2 łyżki
mąka kokosowa - 1 i 1/2 łyżki
czekolada gorzka 90% - 2 kostki
syrop z daktyli - 1 łyżeczka
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
Sposób przygotowania:
Mleko migdałowe dokładnie wymieszaj w garnku z kakao, wiórkami oraz mąką kokosową i zagotuj. Mieszaj cały czas łyżką, a gdy zgęstnieje, zdejmij z ognia.
Wymieszaj ze startą czekoladą, syropem z daktyli oraz przyprawami.