Czy warto przed zimą wykonać jaglany detoks? Zapytaliśmy dietetyka

Kasza jaglana przeżywa obecnie swój renesans - nie bez powodu nazywana jest "królową kasz". Decyduje o tym jej szczególny skład i właściwości. Kasza bogata jest w wiele witamin i minerałów. Ma odczyn zasadowy, dzięki czemu korzystnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Można z niej sporządzać smaczne potrawy, które nie tylko doskonale zaspokoją apetyt, ale również odżywią i oczyszczą organizm. Jaglany detoks jest nie tylko skuteczny, ale również - w porównaniu z innymi dietami oczyszczającymi - mniej "inwazyjny" dla organizmu.

Czy warto przed zimą wykonać jaglany detoks? Zapytaliśmy dietetyka

Kasza jaglana przeżywa obecnie swój renesans - nie bez powodu nazywana jest "królową kasz". Decyduje o tym jej szczególny skład i właściwości. Kasza bogata jest w wiele witamin i minerałów. Ma odczyn zasadowy, dzięki czemu korzystnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Można z niej sporządzać smaczne potrawy, które nie tylko doskonale zaspokoją apetyt, ale również odżywią i oczyszczą organizm. Jaglany detoks jest nie tylko skuteczny, ale również - w porównaniu z innymi dietami oczyszczającymi - mniej "inwazyjny" dla organizmu.

Kasza jaglana sprawdza się w kuchni na wiele sposobów - można ją jadać na słono, na słodko, jako deser, dodatek do obiadu czy zupy, składnik farszu. Można z niej sporządzać zdrowe i smaczne. śniadania, obiady czy też podwieczorki i kolacje. Bez większych problemów będziemy w stanie spożywać ją nawet pięć razy dziennie (tak, jak jest to zalecane w większości programów detoksykacyjnych). Co więcej, dzięki kaszy jaglanej można przeprowadzić z powodzeniem mini-detoks (jedno-, dwudniowy) jak i o wiele dłuższy - np. dwutygodniowy.

. . Fotolia

xx

Atutem detoksu jaglanego jest brak uczucia głodu, który towarzyszy większości diet oczyszczających. Kasza doskonale usuwa i neutralizuje toksyny w organizmie, odkwasza go i świetnie odżywia. Oczyszczając organizm za pomocą kaszy jaglanej, wzbogacamy go jednocześnie w witaminy z grupy B, witaminy E i K oraz minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor, krzem czy mangan. Ponadto "królowa kasz" bogata jest w błonnik, węglowodany złożone (najkorzystniejsze dla naszego organizmu) oraz lecytynę, jest także dobrym źródłem białka. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc detoks jaglany z powodzeniem mogą stosować osoby na diecie bezglutenowej.

Kaszę jaglaną warto jeść szczególnie jesienią i zimą, ponieważ usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli pomaga w pozbywaniu się śluzów powstałych na przykład przy katarze i kaszlu. Ponadto dzięki zawartości krzemu, kasza jaglana ma korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci, zwiększa odporność czy łagodzi stany zapalne. To tylko wybrane zalety kaszy jaglanej, więc czy można mieć jakiekolwiek wątpliwości co do skuteczności jaglanego detoksu?

Kasza jaglana w dużych ilościach nie jest wskazana jedynie dla osób zmagających się z bardzo poważnymi problemami trawiennymi oraz niektórymi chorobami hormonalnymi, takimi jak na przykład choroba Hashimoto. W każdym innym przypadku warto włączyć kaszę jaglaną do swojej codziennej diety, jak i podczas detoksu.

. . Fotolia

Detoks - wersja dłuższa. Podstawowe zasady

Do krótkiego, kilkudniowego detoksu nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Jeśli planujemy regularną dietę oczyszczającą, która ma usunąć toksyny z naszego organizmu, konieczne będzie odpowiednie przygotowanie przed wdrożeniem tego szczególnego programu zdrowotno-dietetycznego. Na kilka dni przed przejściem na detoks, zapewnijmy organizmowi dobry poziom nawodnienia. Warto rozpoczynać dzień od szklanki ciepłej wody, stopniowo rezygnować z kawy i herbaty, które należy zastąpić wodą mineralną oraz herbatkami ziołowymi.

Pierwsze dni dwu- lub trzytygodniowego detoksu będą najtrudniejsze. Powinniśmy wtedy stosować kaszę jaglaną w wersji "mono", czyli bez dodatków. Jeśli będzie sprawiać nam to duży problem, możemy lekko urozmaicić kolejne porcje kaszy - np. gotując ją z jabłkiem. Innym pomysłem na urozmaicenie posiłków, będzie również wprowadzenie do detoksu jaglanego innego wartościowego składnika, jakim jest siemię lniane. Do porannej porcji kaszy należy spożyć ciepły kleik sporządzony z ziaren zmielonego siemienia lnianego. Najlepiej samodzielnie zmielić siemię lniane, ponieważ często w sklepach sprzedawane jest mielone siemię pozbawione cennych kwasów omega. Po wypiciu szklanki kleiku (na jego sporządzenie wystarczy jedna łyżka siemienia) zjadamy pierwszą porcję kaszy jaglanej, na przykład w postaci jaglanki czyli, jaglanej wersji popularnej owsianki. Siemię lniane uzupełnia jaglany detoks w konieczne tłuszcze nienasycone, wzmacnia również efekt oczyszczania jelit.

. . Fotolia

xx

W późniejszej fazie detoksu kaszy jaglanej powinny towarzyszyć owoce i warzywa. Szczególnie polecane są jabłka, brokuły, kalafior, papryka, pietruszka i inne. Kasza jaglana może być świetną bazą do smacznych i zdrowych, oczyszczających dań. Przykładowo, możemy z niej sporządzić wiele zup takich jak krupnik na wywarze warzywnym, w którym kaszę jęczmienną zastępujemy "królową kasz" - kaszą jaglaną. Polecamy również kaszę zapiekaną z jabłkiem oraz kopytka jaglano-pietruszkowe. Warto również spróbować budyniu jaglanego. Zamiast typowego proszku budyniowego, do mleka (najlepiej roślinnego) dodajemy wcześniej zmieloną kaszę jaglaną, po kilku minutach gotowania mamy gotowy, pyszny, ciepły, sycący i oczyszczający budyń - idealny na zimowy podwieczorek. Kasza sprawdza się też w pasztetach roślinnych, pastach kanapkowych (np. smalec jaglany). Doskonałe są jaglane burgery i placuszki.

Aby nie zniechęcić się do kaszy - już na początku zapamiętajmy podstawową zasadę, dzięki której jaglany detoks będzie nie tylko skuteczny, ale również smaczny. Kasza charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem. Możemy się go pozbyć, przelewając kilkukrotnie suchą kaszę gorącą wodą. Dzięki neutralnemu smakowi kaszy jaglanej, możemy z niej sporządzić różne dania, nawet jeśli nie jesteśmy zbyt biegli w sztuce kulinarnej.

Zobacz: wygodnadieta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.