5 fit ciast, które sprawią, że nigdy więcej nie sięgniecie po klasyczne słodycze!

Mars, Bounty, czy doskonale wszystkim znane amerykańskie reese's? Nie ma problemu! Wszystko jest kwestią nastawienia do diety, a ta dziewczyna z instagrama jest tego doskonałym przykładem. Jessica (@shining_star_9), dzięki swoim przepisom schudła aż 17kg! Te fit ciasta na pewno ułatwią wam drogę w zmaganiach do wymarzonej sylwetki. Musicie je poznać!
5 fit ciast inspirowanych instagramem, które sprawią, że nigdy więcej nie sięgniecie po słodycze! 5 fit ciast inspirowanych instagramem, które sprawią, że nigdy więcej nie sięgniecie po słodycze! www.instagram.com/p/BabFFlSDGDz/?taken-by=shining_star_9

5 fit ciast, które sprawią, że nigdy więcej nie sięgniecie po klasyczne słodycze!

Mars, Bounty, czy doskonale wszystkim znane amerykańskie reese's? Nie ma problemu! Wszystko jest kwestią nastawienia do diety, a ta polska instagramowiczka jest tego doskonałym przykładem. Jessica (@shining_star_9), dzięki swoim przepisom schudła aż 17kg! Te fit ciasta na pewno ułatwią wam drogę w zmaganiach do wymarzonej sylwetki. Musicie je poznać!

ciasto kinder schoko bons ciasto kinder schoko bons www.instagram.com/p/BabFFlSDGDz/?taken-by=shining_star_9

FIT TARTA SCHOKOBONS

Na pewno ten przepis uratuję życie wielu osobom w krytycznej sytuacji na diecie redukcyjnej. Wykonanie tego kulinarnego cuda zajmuję jedyne 30 minut! Sami przyznajcie czy dieta może być prostsza? Smacznie i szybko! Niemożliwe? Sama się przekonaj!

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 1 jajko 
  • 100g płatków owsianych
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2,5 łyżki ksylitolu
  • 1,5 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek wody

Masa mleczna:

  • 250g mascarpone, ricotty lub serka grani
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek mleka w proszku
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 30g orzechów laskowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Polewa czekoladowa:

  • 50g gorzkiej czekolady 70%
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy razem z ksylitolem w młynku. Masło klarowane rozpuszczamy. Łączymy wszystkie składniki razem. Ciasto wykładamy do formy silikonowej i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok.12-15 min w temp.180*C do brązowego koloru.
Ksylitol mielimy w młynku. Orzechy siekamy. Mascarpone, jogurt i mleko w proszku dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy zmielony ksylitol i orzechy,mieszamy. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy i wykładamy na górę ciasta.
Wstawiamy do lodówki aż krem stwardnieje. Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem w rondelku. Studzimy i wylewamy na masę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

fit rolada reese's fit rolada reese's www.instagram.com/shining_star_9/

FIT ROLADA REESE'S

Wszystkim świetnie znane i lubiane reese's. Czy kiedykolwiek widząc na półce sklepowej słodycze tej marki pomyślałaś "jedno nie zaszkodzi"? Od dziś ten problem już ciebie nie dotyczy! Smak prawdziwej słodyczy ze świetnym składem! 

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej/ryżowej
  • 3,5 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao

Krem orzechowy:

  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżki mascarpone/ricotty/serka grani
  • 0,5 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Polewa czekoladowa:

  • 2 kostki gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 0,5 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i jeszcze kilka sekund miksujemy. Dodajemy mąkę, ksylitol i kakao i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy bardzo cienki placek. Pieczemy ok.10 minut w temp.180*C. Po upieczeniu zawijamy jeszcze gorące ciasto w rolkę, ponieważ później ciężko będzie je zawinąć bez połamania go (tylko uważamy, żeby się nie poparzyć!)
Ksylitol mielimy w blenderze na puder. Olej kokosowy rozpuszczamy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na krem aż do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na spód i zawijamy od krótszego boku w rolkę. Czekoladę rozpuszczamy z olejem i oblewamy tym roladę. Wkładamy na około pół godziny do lodówki i gotowe!

ciasto fit bounty ciasto fit bounty www.instagram.com/shining_star_9/

FIT BOUNTY

Zdecydowanie jedno z najprostszych i najszybszych ciast do wykonania! Niespodziewani goście? Nie masz czasu, ani pomysłu czym ich zaskoczyć? Wykonanie tego ciasta zajmie ci jedynie 10 minut! Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj we własnej kuchni! 

Składniki:

Masa kokosowa:

  • 200ml stałej części mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3,5 łyżki ksylitolu
  • 0,5 olejku waniliowego

Polewa czekoladowa:

  •  50g gorzkiej czekolady 70%
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Olej rozpuścić i wymieszać z resztą składników. Należy wyłożyć tym formę silikonową o wielkości 20 cm i ugnieść wierzch ciasta na płaską powierzchnię. Rozpuścić czekoladę z olejem, wstawić na chwilę do lodówki. Oblewamy ciasto czekoladą i ponownie do lodówki!

fit mars fit mars www.instagram.com/shining_star_9/

FIT MARS

Ten przepis zdecydowanie opanuje wasze podniebienia! Specjalnie dla was znalazłam zdrowszą alternatywę tego świetnego batona!Koniecznie musicie się dowiedzieć jak wykonać to ciasto! 

Składniki:

Nugat czekoladowy:

  • 500ml mleka (może być też roślinne)
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżki żelatyny (lub agaru)
  • 100ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 olejku waniliowego

Karmel:

  • 150 g daktyli
  • 1 łyżka stałej części mleczka kokosowego
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Polewa czekoladowa:

  • 50g gorzkiej czekolady 70%
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Nugat: W garnuszku umieszczamy ksylitol, mleczko, miód i olejek. Rozpuszczamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, dopóki masa nie uzyska lekko brązowego koloru. Trwa to ok. 7 minut. W drugim garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z kakao. Ściągamy z ognia i wsypujemy żelatynę, cały czas energicznie mieszając aż do jej rozpuszczenia. Wlewamy karmel i mieszamy aż do roztopienia. Studzimy i miksujemy na niskich obrotach do momentu aż powstanie piana. Następnie wlewamy do formy silikonowej i umieszczamy w lodówce. 
Karmel: Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Moczymy przez pół godziny. Z mleczka kokosowego, mleka, ksylitolu, miodu i oleju robimy karmel tak (jak w punkcie 1). Daktyle odcedzamy i blendujemy razem z karmelem. Następnie studzimy i nakładamy masę na ciasto. Umieszczamy ciasto w lodówce aż do momentu stwardnienia karmelu. 
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem, następnie oblewamy tym ciasto. Umieszczamy je na chwilę w lodówce. ( Jeżeli chcemy uzyskać podwójny efekt czekolady, najpierw należy oblać całą górę ciasta polewą, następnie umieszczamy naszego fit Marsa na chwilę w lodówce. Po kilku minutach oblewamy ciasto ponownie. Chłodzimy i gotowe!  

fit kinder bueno fit kinder bueno www.instagram.com/shining_star_9/

FIT KINDER BUENO

Ostatni, moim zdaniem najlepszy przepis. Nie bez powodu zostawiłam to na sam koniec. Te ciasto jest najnowszym pomysłem blogerki. W ciągu zaledwie kilu dni na instagramie zapisało je szerokie grono dziewczyn. 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub ryżowa, kukurydziana, gryczana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki ksylitolu
  • 6 łyżek mleka

Masa mleczna:

  • 250g mascarpone, ricotty lub serka grani
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kakao
    Polewa czekoladowa:
  • 8 łyżek mleka
  • 75g czekolady gorzkiej 70%
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Następnie dzielimy je na 2 porcje. Jedną z części umieszczamy w formie silikonowej. Pieczemy ok.12 minut w temp.180*C. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i zaczynamy piec drugi placek.
Wszystkie składniki na masę mieszamy. Wykładamy na spód i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Następnie w garnuszku rozpuszczamy 50g czekolady. Do masy dodajemy 1 łyżeczkę oleju oraz mleko. Oblewamy tym górę ciasta. Umieszczamy ciasto w lodówce. W tym samym czasie rozpuszczamy resztę czekolady z połową łyżeczki oleju, następnie oblewamy tym kolejny raz ciasto.