4 inspiracje na omlety w nietypowej odsłonie

Przepis na omlet jest prosty, szybki i sprawdza się na każdą okazję. Ten zdrowy posiłek to idealna opcja na pożywne śniadanie lub potreningową przekąskę! Mamy dla Ciebie propozycję na nietypowe omlety, zarówno na słodko jak i słono. Koniecznie wypróbuj!
omlet omlet google.pl/imagres

4 inspiracje na omlety w nietypowej odsłonie

Przepis na omlet jest prosty, szybki i sprawdza się na każdą okazję. Ten zdrowy posiłek to idealna opcja na pożywne śniadanie lub potreningową przekąskę! Mamy dla Ciebie propozycję na nietypowe omlety, zarówno na słodko jak i słono. Koniecznie wypróbuj!

Omlet gryczany z owocami

Składniki:

1 jajko

2 białka jajek

1 banan

1 czubata łyżka mąki gryczanej

1 łyżka karobu

szczypta cynamonu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce 

2 figi (można zastąpić innymi owocami)

opcjonalnie 2 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Jedno jajko i białka jajek ubijamy. Dodajemy resztę składników i blendujemy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie olejem. Kiedy omlet zetnie się i zarumieni, przewróć go na drugą stronę. Na gotowy omlet nałóż stałą część mleczka kokosowego (możesz go zmiksować z syropem klonowym). Wierzch udekoruj owocami.

omlet omlet google.pl/imagres

Omlet rafaello

Składniki:

2 jajka

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżka wiórków kokosowych

1 łyżeczka oleju kokosowego

szczypta soli

opcjonalnie ksylitol/ aromat migdałowy

Składniki na masę rafaello:

- 500 ml mleka (napoju) kokosowego
- 400 ml (puszka) mleczka kokosowego
- 150 g suchej kaszy jaglanej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 laska wanilii
- sok z ćwiartki cytryny

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, umieszczamy w rondelku i zalewamy 500 ml mleka kokosowego. Gotujemy na wolnym ogniu wraz z wanilią do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka (ok. 20-25 min). Ugotowaną kaszę studzimy i wyrzucamy laskę wanilii. Miksujemy wszystkie składniki na idealnie gładki krem, w razie potrzeby dosładzamy.

Sposób przygotowania ciasta:

Białka oddzielamy od żółtek. W misce umieszczamy białka ze szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę, wiórki i opcjonalnie ksylitol oraz aromat migdałowy. Mieszamy do połączenia się składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie przelewamy puszystą masę na rozgrzaną już patelnię i smażymy na małym ogniu ok. 3-4 minuty, aż omlet zetnie się, przewracamy go na drugą stronę i smażymy. Gotowy omlet przekładamy na talerz Przekładamy go na talerz. Połowę omleta smarujemy kremem Raffaello, następnie jogurtem naturalnym, posypujemy wiórkami kokosowymi.

omlet omlet google.pl/imagres

Omlet z pieczarkami

Składniki:

20 dag pokrojonych w plasterki pieczarek smażyć około 10 minut na łyżce masła 

szczypta kminku

szczyptę pieprzu do smaku

opcjonalnie mały ząbek czosnku 

sól do smaku

łyżkę posiekanej pietruszki

szczyptę tymianku

Sposób przygotowania:

2 jajka roztrzep widelcem, bądź ubij mikserem, dodaj pieprz do smaku, szczyptę kurkumy, 2 łyżki wody i sól do smaku. Wszystko dokładnie roztrzep i wlej na rozgrzaną patelnie. Gotowy omlet nałóż na talerz dodając pieczarki i złóż na pół. 

omlet omlet google.pl/imagres

Omlet ze szpinakiem i awokado

Składniki:

4 jajka

50 ml mleka roślinnego

garść młodych listków szpinaku

1 cebulka

pomidorki koktajlowe

orzechy pinii

ser feta pokruszony

1 awokado

olej kokosowy

szczypta soli i czarnego pieprzu

szczypta chilli

Sposób przygotowania:

W misce rozbij jajka, dodaj mleko i przyprawy. Dokładnie ubij trzepaczką. Umyj szpinak, i posiekaj drobno cebulę i pół awokado. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej jajka, po 30 sekundach dodaj szpinak i cebulkę oraz kilka przepołowionych pomidorków i pokruszony ser. Kiedy masa zetnie się dodaj posiekane awokado. Złóż omlet na pół i zostaw na gazie jeszcze przez minutę pod przykryciem. Wyłóż na talerz, dodając- drugą połowę awokado w plastrach, resztę pomidorków i orzeszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.