Prosty do przygotowania napój, który oczyści Twój organizm oraz przyspieszy spalanie tkanki tłuszczowej

Matcha jest na liście superfood, czyli produktów o skoncentrowanej dawce składników odżywczych. Jest to zielona herbata najwyższej jakości, bogata w mikroelementy i spożywana od tysięcy lat na Dalekim Wschodzie. Przynosi ona wiele korzyści dla naszego organizmu. Wpływa m. in. na pamięć i koncentrację, oczyszcza ciało, dodaje wigoru oraz wzmacnia odporność.
superfoods superfoods pl.pinterest.com

Chlorofil w służbie zdrowia

Charakterystyczny ziemisty smak, który ma matcha to zasługa chlorofilu, takiego samego, jaki znajduje się w algach, młodym jęczmieniu czy zielonych warzywach. Jest najsilniejszym antyoksydantem występującym w przyrodzie. Neutralizuje wolne rodniki, przez co spowalnia proces starzenia, a także rozwój chorób nowotworowych. 

Kolejnym przeciwutleniaczem, który zawiera matcha jest katechina. Obniża ona poziom cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy oraz ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dodatkowo chroni skórę przed szkodliwymi promieniami słonecznymi. Ma też działanie podobne do witaminy C i E, ale nie traci swoich wartości, czyli nie utlenia się pod wpływem zalania gorącą wodą.

sposób przygotowania sposób przygotowania pl.pinterest.com

Sposób przygotowania

Łyżeczkę matchy zalewamy gorącą wodą (ok. 80 st. C) i mieszamy łyżeczką, aż jak najwięcej proszku się rozpuści. Szklankę możemy dopełnić zimną wodą. Osad, który zostaje na dnie jest najbardziej wartościowy, dlatego go także warto wypić. Żeby sobie to ułatwić można po zalaniu proszku wodą zmiksować go z nią, np. za pomocą spieniacza do mleka albo wymieszać w filiżance specjalną bambusową trzepaczką. Jednolity kolor i pianka na wierzchu, wskazuje na to, że herbata jest odpowiednio przygotowana.

matcha vs zielona herbata matcha vs zielona herbata pl.pinterest.com

Matcha vs zielona herbata

Czym się różni od zwykłej zielonej herbaty?

Po pierwsze konsystencją - herbata zielona to ususzone listki mniej lub bardziej rozdrobnione, a matcha to miałki proszek o intensywnie zielonym kolorze. Młode listki herbaty zielonej zakrywa się bambusowymi matami na parę tygodni przed zbiorem, żeby nie rosły i nie traciły wartości odżywczych, ale cały czas nabierały zielonej barwy i wytwarzały chlorofil. Parowane, suszone i mielone są szczelnie pakowane i w takiej formie trafiają do sklepów. Matcha ma więcej antyoksydantów niż herbata zielona - jedna jej filiżanka odpowiada 10 filiżankom herbaty zielonej. Poza tym poziom antyoksydantów jest 60,5 razy większy niż w szpinaku, 7 razy większy niż w gorzkiej czekoladzie i 6 razy większy niż w jagodach goji.

iced matcha latte iced matcha latte pl.pinterest.com

Zawiera kofeinę

Proces produkcji matcha, czyli chronienie listków przed dostępem światła sprawia, że wytwarzają się w nich aminokwas L-teanina, która ma podobne właściwości do kofeiny, też pobudzające, ale silniejsze - jeśli parzymy ją krótko - 2-3 minuty. Jedna filiżanka to około 35 mg kofeiny, czyli prawie tyle samo, ile mamy w kawie. 

Sposób przygotowania Iced Matcha Latte:

250 ml mleka roślinnego
1 łyżka sproszkowanej zielonej herbaty Matcha
2 łyżeczki miodu
4 kostki lodu

Umieść kostki lodu w wysokiej szklance.
Przygotuj zimną kremową piankę mleczną.
W trakcie przygotowania pianki mlecznej ostrożnie zdejmij pokrywę spieniacza i powoli dodaj łyżkę sproszkowanej zielonej herbaty Matcha i miód
Jak tylko spieniacz zakończy prace przelej piankę do szklanki.

przyspiesza metabolizm przyspiesza metabolizm fotolia.com

Przyspiesza metabolizm

Matcha wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej, przyspiesza metabolizm. Dzieje się tak dzięki substancji -  polifenol EGCG, która jest, według badaczy 137 razy bardziej skoncentrowana w jednej filiżance matcha niż w zielonej herbacie. Matcha zapewnia organizmowi odpowiednie składniki odżywcze a tym samym zmniejsza apetyt.

Więcej o:
Copyright © Agora SA