Zdrowe i dodające energii przekąski, które możesz zabrać ze sobą na plażę

Latem unikamy ciężkostrawnych i tłustych potraw, na rzecz orzeźwiających owoców i zdrowych, sycących warzyw. Będąc na plaży bardzo często dopada nas głód. Co wtedy ze sobą zabrać? Przedstawiamy 5 propozycji, które idealnie nadają się do zabrania na plażę!
Owocowe szaszłyki Owocowe szaszłyki Pinterest

Szaszłyki owocowe

Składniki:

Ulubione świeże owoce - maliny, ananas, pomarańcza, borówki, winogrona, kiwi

Przygotowanie:

Dokładnie umyj owoce, obierz ananasa, kiwi i pomarańczę, a następnie pokrój i nadziewaj na patyczki od szaszłyków. Gotowe!

Kulki mocy Kulki mocy Pinterest

Kulki mocy

Składniki:

miska daktyli
garść orzechów włoskich
garść płatków owsianych
trzy łyżki kakao
duża łyżka miodu
wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:

Na samym początku namocz daktyle, które są podstawowym składnikiem kulek. Następnie przygotuj dużą miskę i wsyp do niej - namoczone daktyle, orzechy włoskie, płatki owsiane, kakao oraz miód. Wszystko dokładnie zblenduj. Z masy ulep średniej wielkości kulki i na samym końcu obtocz w wiórkach kokosowych.

Chipsy z jarmużu Chipsy z jarmużu Pinterest

Chipsy z jarmużu

Składniki:

- kilka dużych liści jarmużu,

- oliwa z oliwek

- przyprawy: ostra papryka w proszku, czosnek, sól do smaku

Przygotowanie:

Liście jarmużu porwij na mniejsze kawałki i usuń grubsze łodyżki. Przygotowane liście wymieszaj z oliwą i przyprawami.

Piecz w piekarniku w temperaturze 140 C przez około 10 minut. Gotowe!

Pizza z arbuza Pizza z arbuza Pinterest

Pizza z arbuza

Składniki:

arbuz
ulubione owoce (np. borówki, maliny, truskawki)
jogurt naturalny
mięta
sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Przekrój arbuza na pół. Później ukrój około 5. centymetrowy plaster i połóż go poziomo. Na plastrze połóż wszystkie dodatki i ozdób miętą. Całość skrop odrobiną soku z cytryny. Pizza jest już gotowa do zjedzenia!

Pieczona ciecierzyca Pieczona ciecierzyca Pinterest

Pieczona ciecierzyca

Składniki:

- 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej)

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1/4 łyżeczki soli morskiej

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1/4 łyżeczki kurkumy

- szczypta mielonego chili

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sitku, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez kolejne 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie - ten trik sprawi, że będzie jeszcze bardziej chrupiąca. (Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką).

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.