Kolacja jest chyba najczęściej pomijanym posiłkiem. Jednak jest ona bardzo ważna, pomaga utrzymać metabolizm na odpowiednim poziomie. Zaspokaja uczucie głodu, pomaga w odprężeniu i regeneracji oraz zapewnia dobry sen. Ważne jest jednak to jakie produkty wybierzemy i o której godzinie ją zaserwujemy. Oto kilka naszych propozycji.
Pożywne sałatki
Idealnym pomysłem są pożywne sałatki, są one lekkostrawne a surowe warzywa dostarczają nam wiele witamin. Możemy do nich dodać pieczoną pierś z kurczaka lub tuńczyka. Zamiast kalorycznych sosów dobrym zamiennikiem będzie oliwa z oliwek z cytryną lub octem balsamicznym.
Możesz wypróbować jeden z naszych ulubionych przepisów na sałatkę z kurczakiem:
Składniki: 200 g mieszanki sałat, 1/2 papryki zielonej, puszka czerwonej fasolki, ogórek zielony, 100 g sera fety, garść kiełków słonecznika, 150-200 g piersi z kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny
Sposób przygotowania: kurczaka doprawiamy według uznania i pieczemy w piekarniku, resztę składników mieszamy ze sobą i dodajemy gotowego kurczaka.
Kolejną propozycją na lekką i wartościową kolację jest chude mięso, może być to np. kurczak lub indyk. Mięso dostarcza wielu składników odżywczych - przede wszystkim pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie aminokwasy, zawiera również witaminy A i D oraz z grupy B.
Ponadto wspomaga metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów oraz uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Może być podawane z warzywami, co dostarczy nam dodatkowych witamin i zapewni uczucie sytości.
Ryby należą do produktów niskokalorycznych, o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto są bogate w witaminy i mają wysoką zawartość białka, dzięki czemu przyspieszają metabolizm. Są lekkostrawne i bardzo wartościowe. Dodatkowo ryby mają właściwości zdrowotne wpływają na lepszą pamięć, wzmacniają kości, wpływają na procesy wzrostu i odnowy komórek. Witamina E wraz z kwasami omega-3 wygładzają i ujędrniają skórę.
Masło orzechowe jest źródłem cennych dla zdrowia składników, zawiera dużo witamin m.in. z grupy B i A. Jest bogate w nienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Kwasy te skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Dostarcza ponadto lekkostrawnego białka roślinnego. Dlatego jest to bardzo dobra propozycja na wieczorny posiłek. Może być podane np. na kromce razowego chleba.
Na kolację polecane jest również jedzenie chudego nabiału, zwłaszcza twaróg, do którego możemy dodać warzywa. Idealnie sprawdzi się także kefir lub jogurt grecki. Białko zawarte w twarogu organizm trawi powoli, stopniowo uwalniając aminokwasy. To sprawia, że uczucie sytości towarzyszy nam przez długi czas. Kefir pomaga w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej oraz stymuluje metabolizm. Co więcej, dieta bogata w produkty nabiałowe wspomaga redukcję tłuszczu.