Chłodniki, czyli smaczne i zdrowe 'lato' na talerzu

Chłodniki to idealna propozycja na letnie, i upalne dni - są proste szybkie oraz dodają nam niezbędnych mikroelementów i witamin oraz doskonale nawadniają organizm. Są przy tym kolorowe, smaczne i aromatyczne. Nie macie gotowych pomysłów na ulubiony chłodnik? Prezentujemy kilka propozycji. Równie smaczne i zdrowe są na słono, jak i na słodko. W tych wyjątkowych zupach naprawdę można się zakochać!
Chłodnik szpinakowy Chłodnik szpinakowy pl.pinterest.com

Chłodnik szpinakowy

Składniki:

szpinak (50 dag), wywar z warzyw, gęsty jogurt naturalny (kilka łyżek), ser feta (ok. 100 g), czosnek (3 ząbki), sól, pieprz, olej.

Wykonanie:

liście szpinaku umyte i posiekane smażymy przez chwilę na oleju, dodając czosnek. Zalewamy wywarem warzywnym (ok. pół szklanki). Gotujemy przez ok. kwadrans, przyprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu blendujemy całość, dodajemy jogurt i mieszamy. Schładzamy w lodówce przed podaniem. Na wierzch możemy dodać rozdrobniony ser feta.

Chłodnik ćwikłowy Chłodnik ćwikłowy pl.pinterest.com

Chłodnik ćwikłowy

Składniki:

botwinka (spory pęczek), kefir (1,5 szklanki), barszcz (2 szklanki), ogórki kiszone (2 większe lub 3 mniejsze), cebula czerwona, koperek (pęczek), czosnek (3, 4 ząbki), jajka na twardo (3), sól, pieprz, cytryna (sok), szczypta cukru.

Przygotowanie:

umytą botwinę kroimy i gotujemy z pokrojoną cebulką, do ugotowanych warzyw dodajemy barszcz, pozostawiamy do przestudzenia, dodajemy starte ogórki i kefir, mieszamy, dodajemy przetarty czosnek, doprawiamy, ewentualnie dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Dodajemy koperek. Podajemy z cząstkami jajek.

Chłodnik ogórkowo- melonowy Chłodnik ogórkowo- melonowy pl.pinterest.com

Chłodnik ogórkowo- melonowy

Składniki:

kilka ogórków gruntowych, melon (mały lub pół większego), jogurt naturalny (półtora dużego opakowania), koper, sok z cytryny, ser mozzarella (kulki).

Przygotowanie:

ogórki pozbawione nasion ścieramy na grubszych oczkach, do jogurtu dodajemy ogórki, posiekany koperek, kawałki melona, doprawiamy sokiem z cytryny, blendujemy, pozostawiamy do schłodzenia, podajemy w miseczkach, na wierzch dajemy kulki mozzarelli, ewentualnie również ulubione świeże listki (np. mięty).

Chłodnik jagodowy Chłodnik jagodowy pl.pinterest.com

Chłodnik jagodowy

Składniki:

jagody (20 - 30 dag), jogurt naturalny (szklanka), śmietana (pół szklanki), woda (2 szklanki), makaron, sól i cukier.

Przygotowanie:

gotujemy makaron, zagotowujemy wodę, dodajemy jagody, gotujemy kilka minut, doprawiamy do smaku, łączymy jogurt ze śmietaną, dodajemy do gotujących się jagód uważając, by nie doszło do zwarzenia (można w tym celu dodać do jogurtu ze śmietaną odrobinę soli), schładzamy zupę. Dodajemy makaron.

Chłodnik porzeczkowo- malinowy Chłodnik porzeczkowo- malinowy pl.pinterest.com

Chłodnik porzeczkowo- malinowy

Składniki:

porzeczki czarne (pół szklanki), porzeczki czerwone (pół szklanki), maliny (pół szklanki), jogurt naturalny (duże opakowanie), listki mięty, syrop klonowy.

Przygotowanie:

umyte owoce wrzucamy do naczynia, dodajemy nieco syropu klonowego i jogurt - blendujemy. Pozostawiamy w lodówce do schłodzenia, posypujemy owocami i dekorujemy miętą.

Zobacz więcej: wygodnadieta.pl

Więcej o: