Fit snickers, brownie, ptasie mleczko! Magdalena Hajkiewicz zdradza przepisy na zdrowe desery bez cukru [4 PROPOZYCJE]

Przejście na dietę wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych deserów! Wręcz przeciwnie! Blogerka i trenerka personalna Magdalena Hajkiewicz przedstawia wam swoje ulubione i sprawdzone patenty na zdrowe i dietetyczne słodycze. Bez cukru! Fit rafaello, ptasie mleczko, czy snickers - brzmi kusząco, prawda?
. . Magdalena Hajkiewicz

Fit rafaello

Składniki (na ok. 24 kuleczki w zależności od wielkości):

- 200 g kaszy jaglanej (jeden kubek)

- 2 banany

- 80 g wiórków kokosowych do obtoczenia

- łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

- 12 migdałów

Przygotowanie:

Szklankę kaszy jaglanej ugotować w wodzie w stosunku 2:1 (objętość wody do objętości kaszy). Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Zimną już kaszę zblendować razem z dwoma bananami i łyżką oleju kokosowego.

Powstałą masę uformować w kuleczki, w środku umieścić pół migdała i obtoczyć we wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!

Zobacz: Zdrowe hamburgery. Możesz je zjeść bez wyrzutów sumienia [5 FIT PRZEPISÓW]

. . Magdalena Hajkiewicz

Brownie z czerwonej fasoli

Składniki na dwie foremki keksówki:

- 2 puszki czerwonej fasoli

- 4 jajka

- 2 banany

- 3 łyżki prawdziwego kakao

- 3/4 szklanki ksylitolu

- półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

- 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)

Polewa:

- gorzka czekolada (minimum 75%)

- 1/4 szklanki mleka

- dwie łyżki kakao

- odrobina ksylitolu (wg uznania)

Przygotowanie:

Przygotowanie brownie zaczynamy od włączenia piekarnika, by nagrzał się do 180 stopni. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu).

Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na  40-60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, jednak po stygnięciu stężeje).

Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem. Upieczone ciasto dekorujemy polewą.

Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak!

. . Magdalena Hajkiewicz

Fit ptasie mleczko

Składniki:

- 400ml mleka kokosowego lub jakiegokolwiek innego mleka

- 500g jogurtu naturalnego gęstego light

- 24g żelatyny

- 70g odżywki białkowej o smaku wanilii lub nugat

- 4 łyżki ksylitolu

- kakao

- gorzka czekolada 70% (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko należy podgrzać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, ksylitol i bardzo dokładnie wymieszać. Mikserem ubić mleko przez ok 2 minuty, aby powstała pianka.

Jogurt wymieszać z odżywką białkową i dodać do mleka i wymieszać rózgą kuchenną. Całą masę przelać do blaszki wyłożonej folią spożywczą i ostawić do całkowitego stężenia na ok 2-3h.

Po tym czasie wyjąć ptasie mleczko, pokroić na kawałki, obsypać kakao i polać gorzką czekoladą. Smacznego!

*Ten przepis Magda opracowała wraz z koleżanką Pauliną Korol.

. . Magdalena Hajkiewicz

Fit snickers

Składniki:

- 200 g daktyli

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady

- 5 łyżek masła orzechowego

- 150 g kaszy jaglanej

- 2 łyżki kakao

- 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki

- 5 łyżek ksylitolu

- 100 g orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Produkcję ciasta rozpoczynamy od ugotowania, wcześniej wypłukanej, kaszy jaglanej. W tym celu przygotowujemy 150 g kaszy jaglanej, którą gotujemy w dwa razy większej objętości wody do całkowitego jej wchłonięcia.

Do ugotowanej kaszy dodajemy 5 łyżek ksylitolu, blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie zalewamy daktyle wrzątkiem i moczymy je przez 15 minut, aż nieco zmiękną. Następnie odsączamy je i dzielimy na dwie części.

Do jednej części (ok. 100 g daktyli) dodajemy 5 łyżek masła orzechowego i 2 łyżki kakao. Blendujemy, a następnie zagniatamy jak ciasto. Przygotowujemy formę o wymiarach 15×25 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią przygotowany przed chwilą spód. Drugą część daktyli blendujemy z dodatkiem mleczka kokosowego, a następnie dodajemy do powstałej masy orzeszki ziemne.

Pozostało już tylko ułożyć kolejno masy na blaszce. Na wyłożony wcześniej spód nakładamy masę z kaszy jaglanej, następnie daktylową masę z orzechami, a na samą górę roztopioną tabliczkę gorzkiej czekolady. Całość wstawiamy do lodówki, a po upływie 2-3 h możemy cieszyć się smakiem domowego snickersa.

Odwiedźcie bloga Magdaleny Hajkiewicz - www.wiem-co-jem.pl

http://myfitness.pl/fitness/56,107702,21314723,fit-snickers,,4.html

Więcej o: