Superfoods. Te produkty będą hitem w tym roku [TOP 5]

Superfoods, czyli produkty bogate w cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze, które posiadają liczne prozdrowotne właściwości. Chronią przed chorobami, uodparniają organizm i zwiększają jego wydolność. Znajdziemy w nich skoncentrowaną dawkę witamin, kwasów tłuszczowych czy minerałów, które doskonale uzupełnią codzienną dietę. Sprawdź 5 produktów, które będą hitem 2017 roku!
Jagody maqui są źródłem przeciwutleniaczy. Jagody maqui są źródłem przeciwutleniaczy. www.dobreziola.com

Jagody maqui - bogactwo antyoksydantów

Jagody maqui pochodzą z Ameryki Południowej. Są wyjątkowo smaczne i wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Z przeprowadzonych badań wynika, że posiadają one najwięcej przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców. Spożywa się nie tylko owoce, ale także łodygi oraz liście, które są odpowiednio przetwarzane i pomagają przy wielu przypadłościach.

Jagody maqui są bogate w składniki niezbędne dla utrzymania zdrowia naszego organizmu - witaminę C, A, wapń, żelazo, magnez oraz potas.

Wspomagają też proces odchudzania, poprzez przyspieszenie metabolizmu, które sprzyja zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Antyoksydanty zawarte w tych jagodach chronią komórki w naszym ciele i sprzyjają zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów.

Te owoce chronią też przed chorobami i wirusami, mają właściwości przeciwzapalne, a dodatkowo blokują szkodliwe działanie promieni słonecznych.

Pamiętajmy też o zbawiennym dla ciała działaniu oczyszczającym. Spożywanie jagód maqui pomaga usuwać toksyny z organizmu, przywracając jego prawidłowe funkcjonowanie.

Detoks z użyciem węgla aktywowanego. Czy jest bezpieczny? Detoks z użyciem węgla aktywowanego. Czy jest bezpieczny? www.googlehealthylife.com

Węgiel aktywny - skuteczne oczyszczenie organizmu

Węgiel aktywowany słynie z mocnych właściwości oczyszczających i jest nowym hitem wśród zwolenników zdrowego stylu życia. Najnowszym trendem jest opierający się na nim detoks. Ta metoda była znana i stosowana już w starożytnym Egipcie, a w Japonii węgiel aktywny od lat cieszy się ogromną popularnością.

Każdego dnia do naszego do naszego organizmu przedostają się i gromadzą w nim toksyny i szkodliwe substancje. Warto od czasu do czasu zastosować metodę, która wspomoże jego oczyszczanie. Jednym ze sposobów jest użycie węgla aktywnego.

Właściwości węgla aktywowanego:

- pomaga przy zatruciach

- wiąże toksyny, trucizny, chemię oraz pestycydy i wydala je z organizmu

- niweluje dolegliwości żołądkowe

- oczyszcza organizm

- ma działanie zasadowe

- neutralizuje działanie toksycznych substancji, w tym na np. leków

- posiada negatywny ładunek, więc przyciąga wszystko to, co jest dodatnio naładowane, w tym substancje zawierające metale, toksyny, bakterie.

Śmiało można dodawać go w sproszkowanej formie (1-2) kapsułki do soków i koktajli.

PolskaBiega PolskaBiega stock

Pestki arbuza - witaminowa bomba

Jedząc arbuza zazwyczaj wypluwamy jego pestki, a to duży błąd! Zawierają one witaminy, minerały i substancje, które wspomagają leczenie licznych chorób, między innymi infekcje bakteryjne i grzybicze, choroby skóry, cukrzycę, a także wspomagają funkcjonowanie układu oddechowego i pokarmowego.

Badania naukowe potwierdziły, że regularne spożywanie pestek arbuza może wyleczyć nawet chorobę wrzodową żołądka. Co ważne, ich jedzenie nie powoduje skutków ubocznych.

Pestki arbuza mają też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.

To źródło magnezu, cynku, żelaza, witaminy z grupy B i nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak trzeba zaznaczyć, że są bardzo kaloryczne - w 100 gramach znajdziemy ponad 500 kalorii.

Warto jednak, aby od czasu do czasu znalazły się na naszym talerzu - możemy posypać nimi sałatkę, lub dodać je do zupy. Innym rozwiązaniem jest herbatka z pestek arbuza. Wspomaga pracę nerek - zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i piasku w nerkach.

Przepis na herbatkę z pestek arbuza:

Około 30 pestek z arbuza należy wysuszyć, zmielić i gotować przez 15 minut w 2 litrach wody. Gotowe!

Orzechy laskowe Orzechy laskowe Fot. Shutterstock

Olej z orzechów - źródło zdrowego tłuszczu

Olej z orzechów laskowych jest źródłem dobroczynnie wpływających na nasz organizm nienasyconych kwasów tłuszczowych. To bogactwo witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości, gdyż odżywia naszą skórę i zapewnia jej młodzieńczy wygląd. W orzechach laskowych znajdziemy również witaminę A, B6, C i K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez i potas.

Orzechy laskowe są źródłem białka i błonnika, które występują w dość dużym stężeniu, dzięki czemu zapewniają nam energię, a jednocześnie uczucie sytości przez długi czas (dzięki niemu nie podjadamy).

Ten rodzaj oleju jest miłą odmianą od zazwyczaj używanej oliwy z oliwek, czy oleju rzepakowego. Nie tylko dobrze smakuje, ale także pomoże nam zadbać o zdrowie, gdyż reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu, dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć, redukuje stres i obniża poziom cukru we krwi.

Śmiało możesz go dodawać do ulubionych potraw i cieszyć się energią i dobrą kondycją organizmu.

Czy inulina naprawdę jest bezpieczna? Czy inulina naprawdę jest bezpieczna? Shutterstock

Inulina - niskokaloryczny zamiennik cukru

Inulina to doskonały zamiennik cukru, który ma bardzo mało kalorii. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy, a także skutecznie wspomaga proces odchudzania i poprawia kondycję organizmu. Ponadto obniża poziom glukozy we krwi i zbyt wysoki cholesterol.

Naturalnie występuje w łodygach, bulwach i kłączach roślin, takich jak: czosnek, por, cebula, czy karczochy. Do celów użytkowych najczęściej pozyskiwana jest z cykorii oraz topinambura. Charakteryzuje się delikatnym i słodkawym smakiem.

Ta substancja jest naturalnym produktem prebiotycznym - wspiera działanie dobrych dla naszego organizmu kultur bakterii i ochrania przewód pokarmowy.

Co ciekawe, zapewnia uczucie sytości poprzez zdolność do wiązania wody - wpływa na zwiększenie objętości treści pokarmowej, obniżając jej kaloryczność, a zarazem hamując głód.

Inulina doskonale sprawdza się w kuchni. Ma neutralny zapach oraz dobrą rozpuszczalność. Może być stosowana jako zagęstnik zup i sosów, a nawet jako zamiennik tłuszczu. Jej obecność w dressingach, deserach oraz nabiale przyczynia się do poprawy ich smaku oraz konsystencji. Podczas gotowania w wodzie, inulina przyjmuje postać galaretki, więc może być wykorzystana wszędzie tam, gdzie zalecane jest użycie skrobi, żelatyny czy mąki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.