5 fit przepisów na dania, które dodadzą ci energii w ciągu dnia

Mamy dla ciebie 5 przepisów na dania, które nie tylko doskonale smakują, ale dodadzą ci także energii w ciągu dnia. Tatar z suszonych pomidorów, sałatka śródziemnomorska, warzywne tortille. Warto spróbować!
Pełnoziarniste tosty z awokado i jajkiem Pełnoziarniste tosty z awokado i jajkiem www.pinchofyum.com

Pełnoziarniste tosty z jajkiem i awokado

 

.

 

Składniki:

- 2 kromki pełnoziarnistego chleba

- pół ząbka czosnku

- 2 łyżeczki oliwy

- 1 dojrzałe awokado

- 2 jajka

- garść pomidorków koktajlowych

- przyprawy: sól, pieprz, płatki chili, bazylia, czerwona cebula

Przygotowanie:

Pieczywo opiecz w tosterze lub na patelni grillowej. Następnie natrzyj je przeciętym na pół ząbkiem czosnku i skrop oliwą.

Awokado umyj, przekrój i usuń pestkę. Miąższ rozgnieć widelcem na talerzu, dopraw solą i pieprzem.

W garnku zagotuj 3 szklanki wody z dodatkiem odrobiny soli,  a następnie zamieszaj łyżką i zrób wir wodny, by w sam środek wbić jajko. Gotuj je przez ok. 3 minuty aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz i powtórzyć z drugim jajkiem.

Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, dopraw przyprawami i ziołami, skrop oliwą. Ułóż na talerzach, a obok połóż grzanki posmarowane pastą z awokado. Na wierzchu delikatnie połóż jajka. Gotowe!

Dietetyczne warzywne tortille Dietetyczne warzywne tortille Perry Santanachote

Kolorowe tortille z sałaty

Składniki:

- 4 duże liście sałaty

- opakowanie hummusu

- 1 pomidor

- 1 średnia marchewka

- 1 żółta papryka

- 2 ogórki

- pół szklanki kiełków

- 1/4 czerwonej cebuli

- 1/8 główki czerwonej kapusty czerwonej

- 1/2 łyżeczki tartych buraków z chrzanem

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki - warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w cienkie paseczki.

Umyj liście sałaty i delikatnie rozłóż na desce. Posmaruj je hummusem, ułóż na nim pokrojone warzywa i kiełki, a następnie posmaruj buraczkami z chrzanem.  Napełnione liście delikatnie zawijaj. Gotowe!

Tatar z suszonych pomidorów Tatar z suszonych pomidorów www.kwestiasmaku.com

Tatar z suszonych pomidorów

Składniki:

- 1 szklanka suszonych pomidorów

- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1/2 łyżeczki syropu z agawy

- sól i czarny pieprz

Dodatki: drobno posiekana czerwona cebula, drobno posiekane ogórki kiszone, drobno posiekane kapary, garść kiełków oraz ulubione pieczywo, cukinia do ozdoby

Przygotowanie:

Su­szo­ne po­mi­do­ry odsącz dokładnie z oleju i zmiel razem z kaszą ja­gla­ną.

Zmie­lo­ną masę prze­łóż do miski i przy po­mo­cy łyżki wy­mie­szaj sosem so­jo­wym, oliwą z oli­wek, sy­ro­pem z agawy oraz solą i czar­nym pie­przem.

Kromki pieczywa posmaruj gotowym tatarem i połóż na wierzch ulubione dodatki - np. czerwoną cebulę, grillowane plasterki cukini, kapary, czy posiekanego kiszonego ogórka.

Sałatka z figami i kozim serem Sałatka z figami i kozim serem www.valmcarthur.co.uk

Sałatka z figami i kozim serem

Składniki:

- 25 g orzechów włoskich

- 4 świeże figi

- 80 g miękkiego koziego sera

- mieszanka sałat

- oliwa

Sos:

- 50 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

- 2 łyżki octu balsamicznego

- 2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną sałatę wyłóż na talerz. Dodaj pokrojone w ćwiartki świeże figi, pokruszony kozi ser i posiekane orzechy włoskie. Całość polej przygotowanym sosem i odrobiną oliwy z oliwek.

Poznaj przepisy na dania, które dodadzą ci energii w ciągu dnia! Poznaj przepisy na dania, które dodadzą ci energii w ciągu dnia! www.theviewfromgreatisland.com

Sałatka śródziemnomorska

Składniki:

- czarna fasola

- 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym)

- pomidorki koktajlowe

- czerwona fasola

- biała fasola

- cieciorka z puszki

- oliwa z oliwek

- kilka rzodkiewek

- świeże zioła

- cytryna

- zielona fasolka szparagowa

Sos: oliwa z oliwek, łyżeczka musztardy, sok z cytryny, ulubione zioła, szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki - odsącz tuńczyka, fasolę i cieciorkę, ugotuj fasolkę szparagową, przygotuj sos. Wszystkie składniki ułóż na talerzu i polej sosem. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Agora SA