Składniki:
- 150 g jagód
- 500 ml jogurtu
- ok 3/4 szklanki poziomek
- ok 3/4 szklanki jagód
- ok 3/4 szklanki malin
- kilka truskawek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Wlewamy jogurt do blendera, dorzucamy jagody, cukier i cynamon i wszystko blendujemy. Następnie przelewamy do misek, dodajemy poziomki, jagody i maliny. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Danie jest gotowe do podania.
Zobacz: Kalafior. Zrobisz z niego tartę, chleb, a nawet... pizzę! [5 PRZEPISÓW]
Składniki:
- 500 ml kefiru
- rzodkiewka
- ogórek
- 4 łyżki jagód
- sól
- pieprz
- 2 jajka
Przygotowanie:
Kefir miksujemy z jagodami. Następnie rzodkiew i ogórka kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy do nich zmiksowany kefir z jagodami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy na kilka godzin do lodówki. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Podajemy z pokrojonym jajkiem.
Składniki:
- 500 ml kefiru
- 150 g świeżego szpinaku
- 3 pomidory
- sól
- pieprz
- papryka ostra (sypka)
Przygotowanie:
Na początku siekamy drobno szpinak, następnie blendujemy go z kefirem. Pomidory kroimy w kostkę. Do kefiru ze szpinakiem dodajemy pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy udekorowane pokrojonymi pomidorami.
Zobacz: Dieta MIND. Poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko Alzheimera
Składniki:
- 500 ml jogurtu
- 2 ogórki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek rzodkiewek
- pieprz
- sól
- szczypiorek
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiew kroimy w kostkę. Ogórki mieszamy z jogurtem, wyciskamy do nich czosnek, rzodkiewki i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
Składniki:
- litr maślanki
- pęczek botwinki
- ogórek
- pomidor
- 4 rzodkiewki
- pół pęczka koperku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Botwinę kroimy - buraczki i łodygi w kostkę. Zalewamy 150 ml wody i gotujemy 15 minut. Odlewamy wodę z botwiny i dodajemy maślankę. Ogórka obieramy i ścieramy na grubej tarce, rzodkiewki i pomidory kroimy w kostkę - wszystko dodajemy do garnka z maślanką. Wyciskamy do niego również czosnek i dorzucamy drobno pokrojony koperek. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodnik podajemy schłodzony z ugotowanymi na twardo jajkami.