Zimne zupy na gorące dni [5 PRZEPISÓW]

Mamy dla ciebie pięć przepisów na zdrowe i sycące zupy, które są źródłem witamin i błonnika, a dodatkowo dodadzą ci ochłody w najbardziej upalne dni. Są proste w przygotowaniu, a ich bazą są sezonowe produkty - świeże warzywa i owoce. Koniecznie wypróbuj!
Chłodnik owocowy Chłodnik owocowy www.recipeshubs.com

1. Chłodnik owocowy

Składniki:

- 150 g jagód

- 500 ml jogurtu

- ok 3/4 szklanki poziomek

- ok 3/4 szklanki jagód

- ok 3/4 szklanki malin

- kilka truskawek

- 3 łyżki cukru trzcinowego

- łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Wlewamy jogurt do blendera, dorzucamy jagody, cukier i cynamon i wszystko blendujemy. Następnie przelewamy do misek, dodajemy poziomki, jagody i maliny. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Danie jest gotowe do podania.

Zobacz: Kalafior. Zrobisz z niego tartę, chleb, a nawet... pizzę! [5 PRZEPISÓW]

Chłodnik jagodowy Chłodnik jagodowy www.autostraddle.com

2. Chłodnik jagodowy

Składniki:

- 500 ml kefiru

- rzodkiewka

- ogórek

- 4 łyżki jagód

- sól

- pieprz

- 2 jajka

Przygotowanie:

Kefir miksujemy z jagodami. Następnie rzodkiew i ogórka kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy do nich zmiksowany kefir z jagodami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy na kilka godzin do lodówki. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Podajemy z pokrojonym jajkiem.

Zobacz: Przegryzki, które dodają energii. Co zamiast słodyczy?

Chłodnik szpinakowy Chłodnik szpinakowy www.shape.com

3. Chłodnik szpinakowy

Składniki:

- 500 ml kefiru

- 150 g świeżego szpinaku

- 3 pomidory

- sól

- pieprz

- papryka ostra (sypka)

Przygotowanie:

Na początku siekamy drobno szpinak, następnie blendujemy go z kefirem. Pomidory kroimy w kostkę. Do kefiru ze szpinakiem dodajemy pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy udekorowane pokrojonymi pomidorami.

Zobacz: Dieta MIND. Poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko Alzheimera


Chłodnik ogórkowy Chłodnik ogórkowy www.recipeshubs.com

4. Chłodnik ogórkowy

Składniki:

- 500 ml jogurtu

- 2 ogórki

- 2 ząbki czosnku

- pęczek rzodkiewek

- pieprz

- sól

- szczypiorek

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiew kroimy w kostkę. Ogórki mieszamy z jogurtem, wyciskamy do nich czosnek, rzodkiewki i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz: Ryż - syci, ale nie tuczy

Chłodnik z botwiny Chłodnik z botwiny www.jewishexponent.com

5. Chłodnik z botwiną

Składniki:

- litr maślanki

- pęczek botwinki

- ogórek

- pomidor

- 4 rzodkiewki

- pół pęczka koperku

- 2 jajka

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

Botwinę kroimy - buraczki i łodygi w kostkę. Zalewamy 150 ml wody i gotujemy 15 minut. Odlewamy wodę z botwiny i dodajemy maślankę. Ogórka obieramy i ścieramy na grubej tarce, rzodkiewki i pomidory kroimy w kostkę - wszystko dodajemy do garnka z maślanką. Wyciskamy do niego również czosnek i dorzucamy drobno pokrojony koperek. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodnik podajemy schłodzony z ugotowanymi na twardo jajkami.

Zobacz: Szpinak. Bogactwo antyoksydantów i witamin

Więcej o: