Potrzebujesz ochłody? Truskawkowy mus, cytrynowy sorbet, a może lody bananowe? [5 FIT PRZEPISÓW]

Jeżeli nie wiesz, jak poradzić sobie z upałami mamy dla ciebie coś specjalnego. Przygotowaliśmy 5 dietetycznych przepisów na zdrowe lody, które są proste w przygotowaniu i nie zaszkodzą twojej sylwetce.
Lody bananowe Lody bananowe www.detoxinista.com

1. Lody bananowe

Składniki:

3 duże dojrzałe banany

3 czubate łyżki tahini

2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy do foremek na lody i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Gdy masa stężeje, lody są gotowe. Jeżeli masz problem z ich wyjęciem warto polać foremki ciepłą wodą.

Zobacz: Dania na grilla. 10 porad dietetyka, jak przyrządzić zdrowy posiłek

Mus truskawkowy Mus truskawkowy www.crossingbacktohealth.com

2. Mus truskawkowy

Składniki:

1 kubek świeżych truskawek bez szypułek

2 mrożone banany

1 mrożone mango

200 ml mleka kokosowego

3 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Wrzucamy do blendera wszystkie składniki - mrożone owoce (banany i mango), truskawki, mleko kokosowe, syrop klonowy i ziarenka z laski wanilii. Następnie blendujemy składniki do momentu ich całkowitego połączenia. Przekładamy do naczynia. Możesz zaserwować je od razu (będą wtedy lekko płynne) lub włożyć do zamrażarki na kilka godzin (wówczas warto je wyjąć z zamrażarki 15 minut przed podaniem).

Zobacz: Bakłażan. Dlaczego warto go jeść?

Lody czekoladowo-malinowe Lody czekoladowo-malinowe www.thealmondeater.com

3. Lody czekoladowo-malinowe

Składniki:

warstwa malinowa:

250 g malin

4 łyżki syropu daktylowego

warstwa czekoladowa:

3 bardzo dojrzałe, średnie awokado

6 łyżek surowego kakao

20 świeżych daktyli

posypka:

surowe ziarna kakaowca

liofilizowane maliny

Przygotowanie:

Maliny wrzucamy do plastikowego pojemnika i mrozimy w zamrażarce przez noc. Następnego dnia miksujemy wszystkie składniki na warstwę czekoladową i wlewamy do formy. Następnie wkładamy ją do zamrażarki. Zamrożone maliny z syropem miksujemy na gładką masę i wylewamy na czekoladowy spód. Ponownie wkładamy formę do zamrażarki na kilka godzin. Wyjmujemy ją z zamrażarki, czekamy 5-10 minut, aż masa delikatnie zmięknie i kroimy lody na porcje. Posypujemy dodatkami i serwujemy.

Zobacz: Kalafior. Zrobisz z niego tartę, chleb, a nawet... pizzę! [5 PRZEPISÓW]

Cytrynowy sorbet Cytrynowy sorbet www.marlameridith.com

4. Cytrynowo-ogórkowy sorbet

Składniki:

ogórek

sok i skórka z jednej cytryny

kilka gałązek mięty

3-4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Kroimy ogórka na kawałki. Do ogórka dodajemy startą skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty sok z całego owocu. Dorzucamy garść listków mięty i 3-4 łyżki miodu. Blendulemy dość dokładnie wszystkie składniki. Wlewamy masę do foremek i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki lody są gotowe do zjedzenia.

Zobacz: Szpinak. Bogactwo antyoksydantów i witamin

Lody jogurtowe Lody jogurtowe www.caramelpotatoes.com

5. Lody jogurtowe z owocami

Składniki:

jogurt lub serek homogenizowany

truskawki

kiwi

borówki amerykańskie

miód

foremki do lodów i patyczki

Przygotowanie:

Do foremek wkładamy pokrojone owoce.  Przyklejamy je do krawędzi , aby gotowe lody ładnie wyglądały. Mieszamy miód z jogurtem lub serkiem i wlewamy do foremek, tak aby wypełnił przestrzenie między owocami. Do masy wkładamy patyczki. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin i gotowe.

Koji - sfermentowany ryż. Mix zdrowia i egzotyki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.