Fit obiady bez mięsa [5 PRZEPISÓW]

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez mięsa. Jednak warto od czasu do czasu zastąpić je na przykład roślinami strączkowymi. Są one doskonałym źródłem białka i mogą zastąpić nam to, które jest pochodzenia zwierzęcego. Poczujemy się lekko i zyskamy dużo energii. Sprawdź 5 naszych pomysłów na obiad bez mięsa!
Pomidory faszerowane kaszą kuskus Pomidory faszerowane kaszą kuskus www.przepisy.pl

1. Pomidory faszerowane kaszą kuskus z serem feta i świeżą miętą

Składniki:

- 5 pomidorów

- 100 g kaszy kuskus

-  trochę bulionu warzywnego

- świeża mięta

- 100 g sera feta

- 1 czerwona papryka

- żółta papryka

- łyżka oliwy z oliwek

- sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Pomidory sparz, a następnie zdejmij z nich skórkę. Odetnij wierzch pomidora i przy pomocy łyżki wydrąż środek.

Przygotuj bulion warzywny. Odmierz taką samą ilość kaszy i bulionu. Następnie bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj talerzykiem i odstaw na 3-4 minuty.

Posiekaj miętę, a papryki pokrój w kostkę i podsmaż.

Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, posiekaną miętę, podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Dopraw pieprzem do smaku. Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, które następnie przykryj odkrojonym wcześniej wierzchem pomidora.

Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez ok.10 minut.

Zobacz: Szybkie i łatwe dania fit, które musisz spróbować [6 PRZEPISÓW]

Gulasz z ciecierzycą Gulasz z ciecierzycą www.szylkretowykot.pl

2. Wegetariański gulasz z ciecierzycą

Składniki:

- pół kubka ugotowanej cieciorki

- pół czerwonej papryki

- 1 marchewka

- 1 czerwona czerwona cebula

-  puszka pomidorów

- 3 ząbki czosnku

- pół papryczki chilli

- 2 łyżki oliwy

- 2 łyżeczki suszonego tymianku

- 1 liść laurowy

- natka pietruszki do dekoracji

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę, cebulę i paprykę pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę, a następnie wrzucić marchewkę i smaż przez około minutę. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i cebulę i podsmażać aż zrobią się szkliste.

Dodaj pomidory w puszcze, liść laurowy i tymianek. Gotuj na małym ogniu przez około 15 min, aż wszystko zgęstnieje.

Następnie dodaj ugotowaną cieciorkę, sól i pieprz do smaku i posyp wierzch świeżą natką pietruszki.

Zobacz: Dorsz pieczony - przepisy na smaczne, niskokaloryczne dania

Sprawdź: Dieta oczyszczająca. Jak stosować ją bezpiecznie?

Muffiny  jaglane z cukinią Muffiny jaglane z cukinią www.winiary.pl

3. Muffiny jaglane z cukinią

Składniki:

- 35 g kaszy jaglanej

- 2 duże jajka

- 100 g cukinii

- pół czerwonej papryki

- 1 ząbek czosnku

- sól i pieprz do smaku

- ostra papryka

- dowolne świeże zioła

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie, następnie dokładnie ją odcedź. Możesz zostawić ją na 15 minut na sitku.

W tym czasie zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię i paprykę.

Warzywa połącz ugotowaną kaszą, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i świeżymi posiekanymi ziołami.

Masę przełóż do silikonowych foremek i piecz około 30 minut w 190 stopniach.

Sprawdź: Dietetyczne desery. Słodko i zdrowo! [5 PRZEPISÓW]

Zobacz: Fast foody na zdrowie? Da się!

Burgery z czerwonej fasoli Burgery z czerwonej fasoli www.agamasmaka.pl

4. Burgery z czerwonej fasoli

Składniki:

- 500g ugotowanej do miękkości czerwonej fasoli

- 2 marchewki

- 100g cukinii

- 1 cebula

- 5 ząbków czosnku

- pół szklanki kaszy manny

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 łyżeczka mielonego kminu

- nasiona kolendry

- sól i czarny pieprz do smaku

- sezam do obtaczania burgerów

- oliwa z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni podgrzej olej, dodaj pogniecione nasiona kolendry, posiekaną cebule i czosnek. Całość przesmaż mieszając, aż cebula zmięknie.

Następnie dodaj marchewkę i podsmaż mieszając. W następnej kolejności dodaj cukinię. Duś warzywa na małym ogniu, aż staną się miękkie.

Dodaj resztę przypraw i całość dobrze wymieszaj. Zestaw z ognia, a następnie dodaj fasolę i pozostałe składniki. Wymieszaj i zmiksuj wszystko razem na gładką masę. Dopraw ją solą i pieprzem.

Na patelni podgrzej olej. Z masy warzywnej uformuj niezbyt duże burgery, obtocz je w sezamie, a następnie usmaż z obu stron na złoty kolor. Koniecznie odsącz je z tłuszczu.

Sprawdź: Potrzebujesz tylko tych 10 przepisów, żeby schudnąć

Zobacz: Jak podkręcić metabolizm? Dietetyk radzi

Zupa z zieloną soczewicą, pomidorami i jarmużem Zupa z zieloną soczewicą, pomidorami i jarmużem www.oczyzieloneodwarzyw.blogspot.com

5. Zupa z zieloną soczewicą, pomidorami i jarmużem

Składniki:

- 200g zielonej soczewicy

- 500g pomidorów z puszki

- 1 cebula

- 3-4 duże garści pokrojonego jarmużu

- 1 łyżka masła klarowanego

- 2 listki laurowe

- odrobina nasion kolendry

- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

- 5 ząbków czosnku

- 1 litr bulionu warzywnego

- sól i pieprz do smaku

- natka pietruszki

Przygotowanie:

Opłukaną soczewicę ugotuj do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Następnie odcedź i odstaw na bok.

Umyj jarmuż i usuń z niego grube łodygi. Pozostałe delikatne, miękkie listki pokrój w paski.

Na dnie szerokiego garnka o grubym dnie rozpuść masło klarowane, dodaj ziarna kolendry, a następnie dodaj cebulę i czosnek oraz świeżo mielony czarny pieprz.

Gdy się zeszklą, dodaj jarmuż. Przesmaż przez chwilę od czasu do czasu mieszając, a następnie dorzuć krojone pomidory.

Duś na małym ogniu, a po kilku minutach dodaj kmin rzymski i zalej wszystko ciepłym bulionem warzywnym.

Gdy jarmuż i pomidory będą już ugotowane, do zupy dodaj osuszoną soczewicę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na koniec posyp świeżą natką pietruszki.

Zobacz: Dietetyczne zupy, które musisz znać [5 PRZEPISÓW]

Sprawdź: Dietetyk radzi: Dieta dla urody

Więcej o: