Dietetyczne zupy, które musisz znać [5 PRZEPISÓW]

Istnieje wiele powodów dla których warto jest sięgać po zupy. Przede wszystkim nie tuczą, dostarczają naszemu organizmowi wielu składników odżywczych, rozgrzewają, są łatwe w przygotowaniu i opierają się na zdrowych składnikach. Zima to doskonała pora, by znalazły stałe miejsce w naszej diecie. Wypróbuj naszych 5 fit przepisów!
Dynia jest źródłem beta-karotenu. Dynia jest źródłem beta-karotenu. .

1. Rozgrzewający krem z dyni

Dynia posiada w swoim składzie wiele niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin oraz minerałów.

Wzmacnia odporność i pomaga nam ustrzec się przed infekcją w sezonie jesienno-zimowym.

Dynia zarazem skutecznie obniża ciśnienie, poprawia krążenie krwi, a także jest pomocna w odkwaszaniu organizmu.

Poza tym jest dietetyczna - 100 g to jedynie 26 kalorii.

Rozgrzewający krem z dyni - składniki:

- 500 g dyni (obranej bez skóry i miąższu)

- kawałek selera

- 3 marchewki

-  kawałek świeżego imbiru

- 1 łyżeczka curry

- 1 łyżeczka cynamonu

- szczypta gałki muszkatołowej

- sok z 1/2 cytryny

- 1/2 pęczka natki pietruszki

- 1 łyżka oliwy

- sól, pieprz do smaku

- pestki dyni (do dekoracji)

- jogurt naturalny (do dekoracji)

Przygotowanie:

Selera, dynię, marchewkę i imbir obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Następnie do garnka wlewamy łyżkę oliwy i podsmażamy dynię, aż nieco zmięknie.

Do garnka dorzucamy pokrojone warzywa i całość zalewamy wodą, tak aby wszystkie były przykryte wodą.

Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i przyprawy: cynamon, curry i gałkę muszkatołową.

Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeżeli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wrzątkiem.

Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Najlepiej smakuje posypana natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni, z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu.

Zobacz: Fenkuł włoski - doskonały dla dbających o linię

Burami zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Burami zawierają mnóstwo witamin i minerałów. .

2. Witaminowy krem z buraków z nutą kokosową

Buraki oczyszczają krew, pomagają wydalać kwas moczowy z organizmu, pobudzają krążenie i przemianę materii. Wiele przemawia też za tym, że burak zdolny jest też zwalczać nowotwory.

Poza tym zawierają kwas foliowy, witaminę C, witaminę B1, żelazo, wapń, magnez, potas, mangan i sód.

Witaminowy krem z buraków z nutą kokosową - składniki:

- 3 duże buraki

- 2 cm świeżego imbiru

- 2 ząbki czosnku

- kawałek świeżej papryczki chilli

- puszka mleczka kokosowego

- 300 ml wody

- sok z cytryny

- sól i pieprz

- olej kokosowy do smażenia

- świeża kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Umyte buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Po tym czasie, upieczone buraki wyjmij z folii i chwilę przestudzić.

Następnie przekrój je na pół i pokrój w plasterki.

Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, a następnie dodaj posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili  Podsmażać wszystko przez 1 minutę a następnie dodaj pokrojone buraki. Wszystko wymieszaj.

Następnie dodaj mleko kokosowe, wodę i sól do smaku.

Gotuj przez około 15 minut na niewielkim ogniu.

Zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Całość posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

 

Zobacz: Krem z pomidorów - najzdrowsza zupa pod słońcem

Soczewica jest dobrą alternatywą dla mięsa. Soczewica jest dobrą alternatywą dla mięsa. .

3. Odżywcza zupa z soczewicą

Soczewica jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i z powodzeniem zastępuje mięso.

Warto pamiętać, że posiada też wiele cennych wartości mineralnych - głównie ważnego dla utrzymania w dobrej kondycji serca, potasu oraz kwasu foliowego.

Odżywcza zupa z soczewicą - składniki:

- 30 dag soczewicy

- 1 marchewka

- cebula

- cztery pomidory

- dwa ząbki czosnku

- łyżka masła klarowanego

- liść laurowy

- natka pietruszki

- ostra papryka

- bazylia, oregano

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle.

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i  pokroić w kostkę.

Marchewkę pokrój w plasterki.

Soczewicę zalej litrem wody i gotuj do miękkości przez około 45 minut razem z listkiem laurowym.

Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę, a kiedy zupa będzie się kończyła gotować -  pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek.

Na koniec dopraw do smaku i udekoruj natką pietruszki.

Szpinak jest zasobny jest w antyoksydanty. Szpinak jest zasobny jest w antyoksydanty. .

4. Zielony krem szpinakowy

Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne.

Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B.

Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem.

Zielony krem szpinakowy - składniki:

- 400 g świeżego szpinaku

- 1 cebula

- 1 marchewka

- 2 średnie ziemniaki

- 2 ząbki czosnku

- ok. 1 litr wody (może być gotowy bulion)

- pieprz i sól do smaku

- szczypta gałki muszkatołowej

- 1 łyżka masła

- 3 łyżki jogurtu naturalnego

- płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i duś do miękkości.

Umyj i osusz liście szpinaku, dodaj na patelnię i chwilę podsmaż z cebulą i czosnkiem, aż  liście szpinaku zmniejszą swoją objętość.

Dopraw całość do smaku szczyptą soli oraz gałką muszkatołową.

W tym samym czasie w garnku zagotuj wodę, dodaj pokrojoną marchew oraz ziemniaki i  gotuj do miękkości. Kiedy już zmiękną dodaj szpinak z cebulą i  dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zmiksuj zupę na gładki, aksamitny krem. Podawaj z jogurtem naturalnym, posypany płatkami z migdałów.

Zobacz: Niedoceniane zalety szpinaku

Sprawdź: 6 naturalnych spalaczy tłuszczu

Zupa tajska rozgrzewa. Zupa tajska rozgrzewa. .

5. Szybka zupa tajska

Orientalna zupa tajska nie tylko szybko nas ogrzeje, ale także podkręci nasz metabolizm i przyśpieszy spalanie tkanki tłuszczowej. Wszystko dzięki zawartości świeżego imbiru i chilli.

Możemy ją przygotować z piersią z kurczaka lub z krewetkami, wedle naszych upodobań.

Szybka zupa tajska - składniki:

- kawałek imbiru

- 300 ml mleka kokosowego

- 500 ml bulionu z kurczaka

- 500 g piersi z kurczaka lub opcjonalnie kilka krewetek

- 1 mała papryczka chili

- 2 łyżeczka cukru

- 2 łyżki sosu sojowego

- sól, kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj z sosem sojowym i posiekanym drobno chilli.

Pokrój imbir. Zagotuj bulion, wrzuć imbir i gotuj około 10 min. Po tym czasie wyjmij imbir. Do wywaru dodaj mleko kokosowe. Włóż mięso, dopraw delikatnie cukrem i solą i gotuj około 15 minut.

Zupę podawaj posypaną na wierzchu świeżą kolendrą.

Zobacz: Potrzebujesz tylko tych 10 przepisów, żeby schudnąć

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.