Miód dobry dla zdrowia i samopoczucia. Który wybrać?

Miód nie tylko świetnie smakuje, ale jest bogaty w antyoksydanty, witaminy i flawonoidy. Ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wzmacnia naszą odporność i chroni nasz organizm przed infekcjami. Możemy spotkać wiele rodzajów miodu i każdy z nich ma nieco odmienne działanie i właściwości. Sprawdź, który będzie najlepszy dla ciebie!
miód miód shuttersrock

Miód wielokwiatowy - naturalny antybiotyk

Jeden z najbardziej popularnych i łatwo dostępnych miodów. Ma jasną, słomkową barwę i słodkawy zapach i smak. Uważany jest za naturalny antybiotyk, który wzmacnia naszą odporność, hamując rozwój bakterii w organizmie. Polecany przy przeziębieniach i problemach z krążeniem. Idealny dla diabetyków, a także osób zmagających się z chorobami alergicznymi dróg oddechowych (np. katar sienny).

4 sekrety zdrowej diety

Miód. Dlaczego warto go jeść? [14 POWODÓW]

Placuszki z miodem i bakaliami Placuszki z miodem i bakaliami RUA CASTILHO

Miód akacjowy - poprawia trawienie

Miód akacjowy to jeden z najjaśniejszych i najsłodszych miodów, więc idealnie sprawdzi się w przypadku dzieci. Posiada cudowne właściwości odżywcze, więc jest zalecany w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Jego największą zaletą jest korzystny wpływ na nasz przewód pokarmowy. Pomaga przy problemach z trawieniem, przy wrzodach żołądka czy dolegliwościach żołądkowych. Polecany też w przypadku chorób skórnych.

Miód pomaga w odchudzaniu

Miód Miód Shutterstock

Miód gryczany - pomocny przy złamaniach

Miód gryczany ma bursztynową barwę, charakterystyczny ostry na początku smak i niepowtarzalny aromat. Świetnie sprawdzi się przy złamaniach, w procesie rehabilitacji, gdyż przyspiesza zrastanie się kości. Polecany osobom starszym, przy kłopotach z pamięcią i osobom borykającym się ze schorzeniami górnych dróg oddechowych.

Kwas cytrynowy - zwyczajny ulepszacz czy zabójca dla mózgu?

Miód Miód Fot. 123RF

Miód lipowy - oczyszcza drogi oddechowe

Miód lipowy charakteryzuje się lekko ostrym smakiem i aromatem kwiatów lipy. Dość szybko się krystalizuje. Zasłynął ze swojego zbawiennego wpływu na nasze drogi oddechowe. Działa wykrztuśnie, więc jest szczególnie pomocny w przypadku mokrego kaszlu i zapalenia oskrzeli. Ponadto łagodzi stres, ułatwia zasypianie i działa napotnie. Będzie idealny w stanach przeziębienia i grypy.

Chcesz wzmocnić odporność organizmu? Oto 8 produktów, które ci w tym pomogą!

Miód Miód Shutterstock

Miód spadziowy - odtruwa i oczyszcza

Miód spadziowy charakteryzuje się niespotykanym żywicznym zapachem. Ma aromat drzew iglastych, a przy tym łagodny smak. Ten bardzo jasny miód, z czasem przybiera ciemnobrązową barwę. Pomoże nam skutecznie wyleczyć przeziębienie, grypę czy zapalenie płuc. Działa na nasz organizm odtruwająco i oczyszczająco. Wspomaga proces leczenia anemii, sprawdza się przy schorzeniach stawów i problemach z układem nerwowym. Ma działanie wykrztuśne i antyseptyczne.

Herbata. Co daje picie herbaty? Nowa moda na stary napój

miód, plaster miodu miód, plaster miodu Fot. Shutterstock

Miód rzepakowy - usuwa toksyny

Miód rzepakowy ma mocno żółty kolor i aromat kwiatów rzepaku. Reguluje ciśnienie i pomaga przy problemach z sercem. Jego największą zaletą są jednak silne właściwości detoksacyjne. Warto po niego sięgnąć, gdy chcemy oczyścić nasz organizm z toksyn. Ponadto ochrania nasz organizm przed zakażeniami i pomaga przy gojeniu ran. Stosuje się go też przy problemach z pęcherzem, cewką moczową i nerkami.

Miód. Jak rozpoznać ten prawdziwy?

Kuchnia polska. Miód wrzosowy Kuchnia polska. Miód wrzosowy Kuchnia polska. Miód wrzosowy / Shutterstock

Miód wrzosowy - zwiększa odporność

Miód wrzosowy ma specyficzny ciemnopomarańczowy, a niekiedy czerwony kolor i jest lekko gorzki w smaku. Jest bogaty w witaminę B, B6 i A, a także aminokwasy. Działa moczopędnie, bakteriobójczo i zwiększa odporność naszego organizmu, więc idealnie spisze się przy przeziębieniach i w stanach osłabienia. Dodatkowo, osłabia bóle reumatyczne i jest pomocny przy problemach z żołądkiem. Pomaga przy chorobach oczu i układu pokarmowego.

Zdrowe jedzenie według dzieci

Zamiast cukru - miód. Zamiast cukru - miód. Fot. Getty Images/FPM Getty Images

Miód malinowy - chroni wątrobę

Miód malinowy ma złocisty kolor i lekko cytrynowy aromat. Chroni naszą wątrobę, rozgrzewa organizm i działa antybakteryjnie. Stosowany regularnie chroni przed miażdżycą i pomaga zwiększyć wydzielanie hemoglobiny i czerwonych krwinek.

5 niskokalorycznych koktajli, które smakują jak desery

Więcej o: