Zielone menu dla aktywnych Sylwii Wiesenberg [7 PRZEPISÓW]

Jeśli chcesz odświeżyć swój jadłospis lub szukasz pomysłu na nowe, nietradycyjne dodatki, zobacz, co proponuje Sylwia Wiesenberg, trenerka fitness, ambasadorka Fit&Easy. Sylwia proponuje m.in. zielone musli na śniadanie z awokado, zdrowe muffiny z nasionami szałwii czy sałatkę z quinoa. Zobacz, jak je zrobić.
musli na śniadanie sylwia wiesenberg musli na śniadanie sylwia wiesenberg musli na śniadanie sylwia wiesenberg

Zielone musli na śniadanie

rusz się

Składniki:

2 miękkie dojrzałe awocado

20 ml soku z cytryny

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy

20 g pestek słonecznika

40 g pestek dynii

10 g nasion szałwii

20 g orzechów włoskich

10 g pistacji zielonej łuskanej

20 g orzechów makadamii

20 g migdałów blanszowanych (obranych)

20 g suszonych wiśni

Sposób przygotowania: Awocado myjemy, obieramy i kroimy na cieknie plasterki, skrapiamy sokiem cytrynowym, aby nie ściemniało. Pestki dyni i słonecznika oraz migdały prażymy w piecu w temp. 150°C około 10-15 min. aż nabiorą lekko złotawego koloru. Do dużej miski wysypujemy sałatę, dodajemy orzechy, pestki oraz wiśnie. Posypujemy awocado i podajemy na śniadanie lub lekką przekąskę.

Przepisy znajdziesz także na stronie fitandeasy.pl

SPRAWDŹ BAZĘ DIETETYCZNYCH PRZEPISÓW FITNESS.SPORT.PL

roszponka z pomidorami sylwia wesenberg roszponka z pomidorami sylwia wesenberg roszponka z pomidorami sylwia wesenberg

Roszponka i zapomniane gatunki pomidorów

Składniki:

5 pomidorów (różne gatunki i kolory)

1 opakowanie roszponki Fit&Easy

5 okrągłych rzodkiewek

20 ml soku z cytryny

50 ml oliwy z oliwek

20 g musztardy francuskiej dijon

4 świeże figi

1 łyżka octu balsamicznego

100 g jarmuża (rodzaj kapusty)

1 opakowanie paluszków grissini

Sposób przygotowania: Pomidory oraz rzodkiewkę myjemy i rozdrabniamy na ćwiartki. Figi przekrawamy na połówki i karmelizujemy na patelni. W mikserze przygotowujemy sos vinegrett ? miksujemyoliwę z sokiem z cytryny, musztardą oraz kilkoma kroplami octu  balsamicznego. Do rondelka wlewamy trochę tłuszczu i smażymy liście jarmuża około 20 sekund aż nabiorą chrupkości ? solimy i suszymy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Do dużej miski wykładamy roszponkę Fit&Easy, delikatnie mieszamy i polewamy sosem vinegrett, posypujemy prażonym jarmużem, figami i paluszkami grissini.

zielony koktajl sylwia wiesenberg zielony koktajl sylwia wiesenberg zielony koktajl sylwia wiesenberg

Zielony koktajl

Składniki:

200 g szpinaku Fit&Easy

1 opakowanie selera naciowego umytego

sałata rzymska

1 doniczka świeżej bazylii

2 gruszki

cytryna

Sposób przygotowania: Większość składników wrzucamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Jedynie szpinak miksujemy blenderem, ponieważ zawiera dużo witamin i włókien, które warto zachować i dodać na końcu do gotowego napoju. Następnie przelewamy wszystko do szklanki i mieszamy.

quinoa ze szpinakiem ylwia wiesenberg quinoa ze szpinakiem ylwia wiesenberg quinoa ze szpinakiem ylwia wiesenberg

Sałatka quinoa ze świeżymi daktylami i szpinakiem

Składniki:

250 g czarnej kaszy quinoa

3 małe szalotki (małe ostre cebulki)

1 opakowanie szpinaku Fit&Easy

8 świeżych daktyli

100 ml oliwy z oliwek

1 doniczka bazylii

1 doniczka kolendry

3 małe ogórki

sól morska w młynku

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 papryka zielona

Sposób przygotowania: Wsypujemy kaszę quinoa do gorącej osolonej wody i gotujemy około 20-25 min., aby nasza kasza była delikatnie kremowa, ale niedogotowana. Daktyle kroimy na połówki, wyjmujemy pestkę i kroimy w cienkie paseczki ? julienne. Szpinak delikatnie rozdrabniamy na mniejsze listki. W misce mieszamy ostudzoną kaszę z pokrojonymi daktylami i delikatnie polewamy oliwą z oliwek, mieszamy ? odstawiamy w chłodne miejsce. Ogórki myjemy, obieramy wyjmujemy pestki, a sam miąższ kroimy w drobną kostkę, paprykę zaś w delikatne, cienkie paseczki. Wszystko razem mieszamy i polewamy pesto ze zmiksowanej bazylii, kolendry oraz oliwy z oliwek, które przyrządzamy przy użyciu blendera.

pieczone labraksy sylwia wiesenberg pieczone labraksy sylwia wiesenberg pieczone labraksy sylwia wiesenberg

Pieczone Labraksy

Składniki:

4 świeże Labraksy po około 200 g

1 doniczka świeżej bazylii

1 doniczka świeżej kolendry

1 cytryna

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy?Party?

kapary

sól morska w młynku

100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: Labraksa czyścimy z wnętrzności i łusek oraz skrzeli, płuczemy pod wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Nagrzewamy piekarnik na 170°C z funkcją termoobiegu. Smarujemy rybę oliwą, posypujemy solą morską, kaparami i sokiem z cytryny. Środek zaś delikatnie aromatyzujemy świeżymi ziołami. Gotową rybę pieczemy około 15-20min. Podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką.

pieczone śliwki sylwia wiesenberg pieczone śliwki sylwia wiesenberg pieczone śliwki sylwia wiesenberg

Śliwki pieczone

Składniki:

1 kg jesiennych śliwek węgierek

50 ml wody

50 ml syropu klonowego

granola

cynamon w korze

goździki

250 g świeżej ricotty

200 g chałwy waniliowej

10 g skórki z limonki

Sposób przygotowania: Śliwki myjemy i dzielimy na połówki wyjmując pestkę. Piekarnik nagrzewamy do temp. 250°C. Chałwę wkładamy do naczynia miksującego i blendujemy na jednolitą masę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę układamy śliwki na skórze, posypujemy goździkami, cynamonem i delikatnie skrapiamy syropem klonowym. Podajemy z kremem chałwowym, ulubioną granolą, jogurtem lub świeżą ricottą.

muffiny z nasionami szałwii sylwia wiesenberg muffiny z nasionami szałwii sylwia wiesenberg muffiny z nasionami szałwii sylwia wiesenberg

Zdrowe muffinki z nasionami szałwii

Składniki:

40 g mąki lnianej

400 g mąki pełnoziarnistej

150 g płatków owsianych

5 g sody oczyszczonej

sól do smaku

10 g mielonego imbiru

3 dojrzałe banany

5 g cynamonu

300 ml mleka migdałowego

60 ml oleju kokosowego

20 ml syropu klonowego

2 laski wyskrobanej wanilii

3-4 łyżki nasion szałwii

Sposób przygotowania: Nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem oraz dolnym grzaniem. Mieszamy mąkę z lnu z odrobiną gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie w robocie kuchennym mieszamy przestygniętą zawiesinę z lnianej mąki i wody dodając mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, sodę, cynamon oraz imbir i całość wyrabiamy używając haka. Blendujemy banany, mleko, dodajemy olej kokosowy, syrop klonowy oraz nasiona szałwii, aż nasze składniki połączą się. Płynne składniki delikatnie wlewamy do misy robota i delikatnie zarabiamy ciasto, aby nasze składniki się połączyły, ewentualnie dodajemy troszkę mąki. Przekładamy ciasto do specjalnych papierowych foremek. Pieczemy około 25 min. do tzw. suchego patyczka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.