śniadanie
Jajecznica z natką i czarnuszką 459 kcal
jaja kurze całe - 3 sztuki
olej rzepakowy - łyżka [10g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
sól biała - szczypta [1g]
chleb żytni razowy - 2 kromki [62g]
pietruszka, liście - 5 łyżek [20g]
czarnuszka - 1/2 łyżeczki [3g]
Roztrzep jajka z olejem i przyprawami. Wylej zawartość na rozgrzaną patelnie. Cały czas mieszaj masę jajeczną. Pod koniec dodaj poszatkowaną natkę i posyp czarnuszką. Zjedz z pieczywem.
II śniadanie
Sałatka z indykiem i sosem mango 202 kcal
szpinak - średnia porcja [20g]
mięso z piersi indyka, bez skóry - plaster [50g]
mango, obrane - 1/4 szt. [60g]
gruszka - mała sztuka [60g]
oliwa z oliwek - łyżeczka [5g]
sok ze świeżej cytryny - 3 łyżki [21g]
migdały - łyżeczka [5g]
pieprz, mielony - szczypta [1g]
papryka, mielona - szczypta [1g]
Mięso natrzyj przyprawami i zgrilluj lub upiecz w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Mango zmiksuj z oliwą, sokiem i 2 łyżkami wody. Szpinak wymieszaj z pokrojonymi owocami, mięsem i pokruszonymi orzechami. Sałatkę polej sosem.
obiad
Indyk z cukinią i pomidorami 574 kcal
pomidor, duży - sztuka [250g]
cukinia - mniejsza sztuka [225g]
cebula, mniejsza - 1/2 sztuki [35g]
olej rzepakowy - 3 łyżeczki [15g]
mięso z piersi indyka, bez skóry - filet [150g]
ryż brązowy, długoziarnisty, suchy - 6 łyżek [60g]
pieprz czarny - 2 szczypty [2g]
sól biała - szczypta [1g]
oregano suszone - szczypta [1g]
kurkuma mielona - szczypta [1g]
Mięso przypraw i pokrój w cząstki. Podduś na patelni w niewielkiej ilości wody. Warzywa pokrój w cząstki. Dołóż do mięsa i skrop olejem. Przypraw i podduś, aż warzywa będą miękkie. Danie zjedz z ugotowanym ryżem.
podwieczorek
Kefir i pestki słonecznika 244 kcal
kefir, 2% tłuszczu - szklanka [250g]
słonecznik, nasiona łuskane - 2 łyżki [20g]
Wypij kefir i zjedz pestki.
kolacja
Twarożek z awokado i natką 338 kcal
ser twarogowy półtłusty - pół kostki [100g]
czosnek - średni ząbek [6g]
awokado, obrane - 1/4 sztuki [35g]
oliwa z oliwek - 3 łyżeczki [15g]
pieprz biały - szczypta [1g]
bazylia świeża - łyżka [5g]
pietruszka, liście - 2 łyżka [8g]
Ser pokrusz i wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem, awokado i oliwą. Przypraw.
śniadanie
Jaglanka z migdałami i daktylami 422 kcal
daktyle, suszone - 3 sztuk [13g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubek [180g]
migdały - łyżka [10g]
jabłko - mała sztuka [100g]
kasza jaglana, sucha - 5 łyżek [50g]
Płatki zalej jogurtem i miodem. Następnie dodaj cząstki owoców i orzechy.
II śniadanie
Migdały - garść [30g]
obiad
Dorsz z dynią i pomidorami 698 kcal
dorsz, bez skóry - filet [200g]
dynia, surowa, obrana - szklanka [150g]
pomidor, czerwony - duży [260g]
olej rzepakowy - 2 łyżki [20g]
ryż brązowy, suchy - 5 łyżek [50g]
czosnek - mały ząbek [6g]
sól biała - szczypta [1g]
pieprz czarny - 2 szczypty [2g]
kurkuma mielona - szczypta [1g]
oregano suszone - szczypta [1g]
słonecznik - łyżka [15g]
Rybę przypraw czosnkiem, przypraw i podziel na mniejsze części. Podduś na patelni w niewielkiej ilości wody. Obraną dynię i pomidor pokrój w kostkę. Dołóż do ryby i skrop olejem. Przypraw i podduś, aż warzywa będą miękkie. Danie posyp słonecznikiem. Zjedz z ugotowanym ryżem.
podwieczorek
Koktajl z banana i daktyli 197 kcal
Banan, obrany - mała sztuka [80g]
daktyle, suszone - 2 sztuk [9g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubeczek [150g]
skórka z cytryny, świeża - 1/2 łyżeczki [2g]
gałka muszkatołowa, mielona - szczypta [1g]
Zetrzyj skórkę z cytryny. Zmiksuj wszystkie składniki.
kolacja
Sałatka z pomidorem i awokado 309 kcal
awokado - 1/2 sztuki [70g]
pomidory, czerwone - duża sztuka [260g]
szpinak - mała garść [10g]
sok ze świeżej cytryny - 2 łyżki [12g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
pietruszka, liście - 2 łyżki [8g]
chleb żytni razowy - kromka [30g]
Pomidor i awokado pokrój w plastry. Wymieszaj składniki i posyp natką. Skrop oliwą i sokiem. Zjedz z kromką pieczywa.
śniadanie
Płatki żytnie z bananem 443 kcal
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubeczek [150g]
płatki żytnie - 5 łyżek [50g]
orzechy włoskie - 4 sztuki [16g]
wiórki kokosowe - łyżeczka [3g]
banan, obrany - 1/2 sztuki [60g]
chili pieprz cayenne - szczypta [1g]
Płatki zalej jogurtem i dodaj płatki żytnie. Zalej jogurtem i posyp orzechami, kokosem. Przypraw.
II śniadanie
Deser bananowo- kakaowy 229 kcal
kasza jaglana, sucha - 2 łyżki [20g]
mleko, 2% tłuszczu - 1/2 szklanki [125g]
banan, obrany - 1/2 sztuki [60g]
cynamon mielony - szczypta [1g]
kakao gorzkie, proszek - łyżeczka [4g]
Kaszę ugotuj na mleku z cynamonem, kakao i bananem.
obiad
Indyk, batat i brokuły 558 kcal
mięso z piersi indyka, bez skóry - filet [150g]
oliwa z oliwek - 3 łyżeczki [15g]
koper ogrodowy - 2 łyżki [16g]
batat, obrany - 1/2 średniej sztuki [120g]
otręby pszenne - łyżeczka [2g]
sól biała - szczypta [1g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
kurkuma mielona - szczypta [1g]
migdały - łyżka [10g]
brokuły - 2 garści [200g]
kasza jaglana, sucha - 2 łyżki [20g]
Batata obierz, podgotuj 10 minut na parze. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z kawałkami mięsa i różyczkami brokułów. Posyp pieprzem, pokruszonymi migdałami, polej olejem i piecz w piekarniku, aż mięso i batat będą miękkie. Danie podawaj z ugotowaną kaszą.
Podwieczorek
Kefir i migdały 245 kcal
kefir, 2% tłuszczu - szklanka [250g]
migdały - 2 łyżki [20g]
Wypij kefir i zjedz migdały.
kolacja
Sałatka z pomidora, papryki i sera feta 330 kcal
oliwa z oliwek - 3 łyżeczki [15g]
oregano suszone - szczypta [1g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
oliwki zielone - 4 sztuki [12g]
Pomidor - średni [220g]
Papryka czerwona - 2/3 sztuki [105g]
cebula - 1/2 małej sztuki [35g]
ser feta - [50g]
Pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw. Na wierzchu rozłóż kawałki sera. Skrop oliwą, posyp oliwkami i przypraw.
śniadanie
Szakszuka na śniadanie 412 kcal
jaja kurze całe - 2 sztuki
awokado - 1/2 sztuki [70g]
chleb żytni razowy - kromka [31g]
bazylia suszona - szczypta [1g]
cebula, obrana - 1/2 małej sztuki [35g]
olej rzepakowy - łyżeczka [5g]
pulpa pomidorowa - 1/2 szklanki [130g]
Cząstki pomidorów podduś z cebulą na oleju. Rozdziel troszkę pomidory i wbij jajka. Nakryj pokrywką i zmniejsz ogień. Przypraw i duś aż jajka się "zetną". Zjedz z pieczywem posmarowanym awokado.
II śniadanie 229,8 kcal
Baton Be Raw Protein 38% - 1 sztuka [60g]
obiad
Makaron z pieczoną cukinią i awokado 600 kcal
makaron pełnoziarnisty, suchy - garść [70g]
cukinia - pół mniejszej sztuki [150g]
awokado - 1/2 sztuki [70g]
cebula - 1/2 małej sztuki [35g]
pomidory, czerwone - mała sztuka [120g]
czosnek - średni ząbek [6g]
pietruszka, liście - 3 łyżki [12g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
sól biała - szczypta [1g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
olej rzepakowy - łyżka [10g]
Cukinię pokrój w plastry i oprósz przyprawami. Na blaszce od piekarnika ułóż cukinię, plastry cebuli i wyciśnięty czosnek. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika (150st.) na 20 min. Ugotuj makaron al dente. Makaron wymieszaj z cebulą i cukinią. Dodaj cząstki awokado i pomidora. Skrop oliwą i posyp pietruszką.
podwieczorek
Sałatka z marchewki i pomarańczy 222 kcal
Marchew, obrana - średnia sztuka [105g]
Pomarańcza, obrana - 1/2 małej sztuki [75g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
sok ze świeżej pomarańczy - 3 łyżki [21g]
imbir korzeń - 1/2 łyżeczki [3g]
cynamon mielony - szczypta [1g]
słonecznik - łyżka [10g]
Marchew zetrzyj na tarce. Dodaj cząstki pomarańczy, słonecznik i tarty imbir. Przypraw i skrop sokiem i oliwą.
kolacja
Serek ziarnisty z pomidorami 351 kcal
serek twarogowy, ziarnisty - kubeczek [200g]
Pomidor - mały [150g]
szczypiorek - 2 łyżki [16g]
słonecznik - łyżka [10g]
chleb żytni razowy - kromka [30g]
Wymieszaj pokruszony twaróg z jogurtem i prażonym słonecznikiem. Wkrój cząstki pomidora. Posyp szczypiorkiem. Twarożek zjedz z pieczywem.
śniadanie
Jogurt z kuleczkami Be Raw Oriental Boost 471 kcal
płatki owsiane - 2 łyżki [20g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 3/4 szklanki [180g]
pomarańcza, obrana - 1/2 małej sztuki [75g]
orzechy włoskie - 3 sztuki [12g]
Be Raw Oriental Boost - opakowanie [50g]
Jogurt przelej do miseczki. Dodaj płatki, plasterki owoców i ułóż na wierzchu kulki.
II śniadanie
Koktajl malinowo - bananowy 200 kcal
Banan, obrany - mały [80g]
mleko sojowe - 3/4 szklanki [180g]
maliny (ew. mrożone) - mała garść [50g]
orzechy nerkowca - łyżka [10g]
Zmiksuj wszystkie składniki.
obiad
Mintaj po grecku 545 kcal
mintaj, świeży - filet [200g]
cebula - 1/2 małej sztuki [35g]
marchew - średnia [80g]
pietruszka, korzeń, obrana - średnia sztuka [50g]
seler korzeniowy - plaster [30g]
por, poszatkowany - łyżka [10g]
puree z pomidorów - 1/3 szklanki [80g]
olej rzepakowy - łyżka [10g]
papryka, mielona - szczypta [1g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
sól biała - szczypta [1g]
pietruszka, liście - łyżka [4g]
ziemniaki, obrane - 3 sztuki [280g]
Warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce z cebulę i pora pokrój w plastry. Cebulę podduś na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj przyprawioną rybę. Podsmaż delikatnie z obu stron. Dodaj resztę warzyw i pozostały olej. Wszystko podlej 125 ml wody. Kiedy warzywa będą miękkie wymieszaj z pomidorami i przypraw do smaku. Udekoruj natką pietruszki. Zjedz z ugotowanymi ziemniakami.
podwieczorek
Sałatka z jajkiem i rukolą 236 kcal
jaja kurze całe - 1 sztuka
orzechy włoskie - 3 sztuki [12g]
olej lniany - łyżeczka [5g]
papryka czerwona - 1/2 sztuki [120g]
sok ze świeżej cytryny - 4 łyżki [25g]
rukola - średnia garść [20g] Wymieszaj ugotowane jajko z rukolą, papryką pokrojoną w słupki i olejem. Skrop sokiem i posyp orzechami.
kolacja
Sałatka z cieciorką i awokado 283 kcal
cieciorka w puszce, bez zalewy - szklanka [120g] Pomidor - średnia sztuka [200g]
awokado - 1/4 sztuki [35g]
sok ze świeżej cytryny - 3 łyżki [21g]
rukola - mała garść [10g]
pasta sezamowa, tahini - łyżeczka [5g]
oliwa z oliwek - łyżeczka [5g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
kmin rzymski - szczypta [1g]
Ugotowaną cieciorkę wymieszaj z tahini, sokiem, oliwą i przyprawami. Na wierzchu ułóż plasterki awokado, pomidora i rukolę.
śniadanie
Omlet z gruszką i polewą jogurtową 464 kcal
jaja kurze całe - 3 sztuki
olej rzepakowy - łyżeczka [5g]
masło migdałowe, bez soli - 1/2 łyżki [13g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 3 łyżki [60g]
płatki owsiane - łyżka [10g]
pomarańcza, obrana - 1/4 pomarańczy [35g]
gruszka - mała sztuka [65g]
cynamon mielony - szczypta [1g]
gałka muszkatołowa, mielona - szczypta [1g]
Jajka dobrze roztrzep z płatkami i olejem. Na rozgrzaną patelnię wlej masę jajeczną. Piecz tak jak naleśnik z obu stron. Omlet przełóż na talerz. Rozsmaruj na omlecie masło i ułóż plasterki owoców. Polej jogurtem, miodem i cynamonem.
II śniadanie
Kanapka z fetą i burakiem 200 kcal
rukola - kilka listków [5g]
awokado - 1/4 sztuki [35g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
ser feta - plaster [20g]
burak - kilka plasterków [10g]
chleb graham - 2 kromki [42g]
Na pieczywie rozsmaruj awokado. Płóż kawałki sera, plasterki buraka, rukolę i przypraw.
obiad
Wołowina z papryką, mizeria 599 kcal
wołowina, polędwica - plaster [120g]
olej rzepakowy - 3 łyżeczki [15g]
czosnek - mały ząbek [3g]
Papryka czerwona - duża [230g]
Ogórek, obrany - 1/2 sztuki [90g]
koper ogrodowy - 2 łyżki [16g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 1/2 szklanki [125g]
kasza bulgur, sucha - 5 łyżek [50g]
pieprz, mielony - szczypta [1g]
Mięso rozbij tłuczkiem, natrzyj olejem, czosnkiem i papryką. Odłóż na godzinę do lodówki. Paprykę pokrój w plastry. Zgrilluj wszystko na patelni bez tłuszczu. Jeżeli będzie za twarde podlej niewielką ilością wody i podduś. Plastry ogórka zalej jogurtem i przypraw poszatkowanym koperkiem. Zjedź z ugotowaną kaszą.
podwieczorek
Koktajl ze szpinakiem i awokado 311 kcal
szpinak - średnia garść [20g]
banan, obrany - mała sztuka [80g]
awokado - 1/4 sztuki [35g]
miód pszczeli - 1/2 łyżeczki [7g]
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 3 łyżki [60g]
sok ze świeżej pomarańczy - 1/5 szklanki [50g]
kolacja
Wołowina z papryką, sałatka z pomidora 305 kcal
wołowina, polędwica - cienki plaster [80g]
olej rzepakowy - łyżka [10g]
czosnek - mały ząbek [3g]
Papryka czerwona - 1/2 dużej [115g]
Pomidor - duża sztuka [300g]
oliwa z oliwek - łyżeczka [5g]
Pieprz, mielony - szczypta [1g]
Mięso rozbij tłuczkiem, natrzyj olejem, czosnkiem i papryką. Odłóż na godzinę do lodówki. Paprykę pokrój w plastry. Zgrilluj wszystko na patelni bez tłuszczu. Jeżeli będzie za twarde podlej niewielką ilością wody i podduś. Ćwiartki pomidorów skrop oliwą i przypraw.
śniadanie
Jabłkowa ryżanka 465 kcal
Ryż brązowy, długoziarnisty, suchy - 5 łyżek [50g]
mleko, 2% tłuszczu - 3/4 szklanki [180g]
jabłko - średnia sztuka [190g]
migdały - 3 łyżeczki [15g]
cynamon mielony - 2 szczypty [2g]
gałka muszkatołowa, mielona - szczypta [1g]
Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem przypraw. Podczas gotowania cały czas mieszaj, aby ryż wchłoną cały płyn. Przełóż do małej foremki lub naczynia żaroodpornego, ułóż na wierzchu plasterki jabłka i płatki migdałów. Włóż do piekarnika na 15 minut. Piecz w 150'C aż danie lekko się zarumieni.
II śniadanie
Tosty z awokado i ogórkiem 198 kcal
chleb żytni razowy - 2 kromki [62g]
awokado - 1/4 sztuki [35g]
ogórek kiszony - średni [50g]
szczypiorek - 2 łyżki [18g]
Pieczywo zapiecz w piekarniku aż lekko się zarumieni. Rozsmaruj awokado na pieczywie. Następnie rozłóż plasterki ogórka i posyp szczypiorkiem.
obiad
Indyk z dynią i batatem 600 kcal
mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [120g]
dynia, obrana, surowa, pokrojona - szklanka [200g]
cebula - 1/2 małej sztuki [35g]
olej rzepakowy - łyżeczka [5g]
masło orzechowe, bez soli - łyżka [25g]
Ryż brązowy, długoziarnisty, suchy - 3 łyżki [30g]
pietruszka, liście - 3 łyżki [12g]
pieprz czarny - 2 szczypty [2g]
kurkuma mielona - szczypta [1g]
batat, obrany - 1/2 sztuki [120g]
Cebulę i kawałki mięsa podduś na oleju. Dodaj obraną i pokrojoną w cząstki dynię i batat pokrój. Duś aż bataty będą miękkie. Przypraw. Na koniec dodaj masło orzechowe. Dobrze zamieszaj. Posyp natką. Zjedz danie z ugotowanym ryżem.
podwieczorek
Pudding chia z mango 214 kcal
nasiona chia - łyżka [10g]
mango, obrane - 1/2 sztuki [80g]
mleko, 2% tłuszczu - 1/2 szklanki [125g]
wiórki kokosowe - łyżka [8g]
Do garnuszka wlej 1/2 szklanki wody i zagotuj. Dodaj nasiona chia i zmniejsz ogień. Po kilku minutach dodaj mleko i wiórki. Poczekaj 10 minut aż nasionka dobrze nasiąkną. Przelej do miseczki i odstaw na noc. Przed podaniem ułóż na wierzchu cząstki mango.
kolacja
Sałatka z jajkiem i awokado 324 kcal
jaja kurze całe - 2 sztuki
Pomidor - duża sztuka [260g]
awokado - 1/4 sztuki [35g]
szczypiorek - 2 łyżki [16g]
oliwa z oliwek - łyżeczka [5g]
słonecznik - łyżeczka [5g]
ocet balsamiczny - łyżeczka [5g]
bazylia suszona - 2 szczypty [2g]
pieprz czarny - 2 szczypty [2g]
Jajka ugotuj na półtwardo. Cząstki pomidora wymieszaj z awokado i szczypiorkiem. Przypraw, skrop olejem i octem. Na wierzchu ułóż cząstki jajka i posyp pestkami.