Dieta Ewy Chodakowskiej - menu na cały dzień [5 PRZEPISÓW]

Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej to książka najpopularniejszej polskiej trenerki. Znajdziecie w niej 150 dietetycznych przepisów i nowe ćwiczenia na brzuch. Dzięki nim osiągniesz sylwetkę, o której zawsze marzyłaś.
Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej

Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej

.myfitness.pl

"Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej" to trzecia książka najsłynniejszej polskiej trenerki! Po sukcesie bestsellera "Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską" i dziennika fitness "Rok z Ewą Chodakowską" opracowała kompleksowy poradnik dla osób, które chcą żyć zdrowo na co dzień. "Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej" to jej recepta na zdrowy styl życia, gwarantująca doskonałe samopoczucie i idealną sylwetkę.

Książka poświęcona jest zasadom zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania. Odpowiednia dieta to podstawowa inwestycja w nasze zdrowie. Dobrze dobrana, pozwala nie rezygnować z tego, co lubimy i cieszyć się jedzeniem, jednocześnie uczy nas zdrowych nawyków żywieniowych. Zmiana sposobu odżywiania i podejścia do jedzenia pozwalają osiągać lepsze wyniki w treningu umożliwiając lepszą regenerację po ćwiczeniach i poprawiając samopoczucie, formę oraz sylwetkę. Książka opracowana we współpracy z dietetyk kliniczną, w przystępny sposób przekazuje niezbędną wiedzę z dziedziny żywienia. Odpowiada na pytanie na czym polega racjonalne odżywianie, jak zrezygnować z niezdrowych nawyków i jak ułożyć swoją dietę, aby bez dużych wyrzeczeń maksymalizować rezultaty treningów. Wskazuje, w jaki sposób łączyć właściwe odżywianie z regularną aktywnością fizyczną, aby osiągnąć najlepsze rezultaty.

W książce znajdziemy 150 przepisów na zdrowe, łatwe do przygotowania i pełnowartościowe posiłki. Nie zabraknie także skutecznych zestawów ćwiczeń na najbardziej problematyczne partie ciała, talię i brzuch, w formie zdjęć, opisów i wskazówek oraz treningu na płycie DVD dołączonej do książki.

"Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej": kompendium zdrowego odżywiania

 

Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej

Śniadanie: waniliowy twarożek z pomarańczą i miodem

Składniki:

1 opakowanie serka grani (200 g)

5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)

sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

1,5 łyżeczki miodu (18 g)

1 średnia pomarańcza (240 g)

1 łyżka startej skórki z pomarańczy

pół laski wanilii

Przygotowanie: Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie przekroić owoc na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, a drugą obrać i pokroić na małe kawałki. Laskę wanilii przeciąć na pół, ostrzem noża wyskrobać miąższ. Do soku z pomarańczy dodać jogurt naturalny, miód i wanilię, zmiksować. Do powstałego koktajlu dodać serek grani i pokrojoną pomarańczę, całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany serek posypać startą skórką pomarańczy.

Wartość energetyczna: 462 kcal

Białko 28,5 g

Tłuszcz 11,1 g

Węglowodany 60,2 g

Błonnik pokarmowy 6,6 g

Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej

Drugie śniadanie: sałatka owocowa z jogurtem naturalnym, pestkami słonecznika i sezamem

Składniki:

pół średniego banana (40 g)

1 średnie kiwi (40 g)

pół średniego jabłka (90 g)

połowa średniej mandarynki (50 g)

1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)

1 płaska łyżeczka sezamu (3 g) 1 płaska łyżeczka pestek słonecznika (3 g)

1 łyżeczka soku z limonki (3 g)

Przygotowanie: Owoce umyć, pokroić i wymieszać. Skropić sokiem z limonki i połączyć z jogurtem naturalnym. Posypać sezamem i pestkami słonecznika.

Wartość energetyczna 194 kcal

Białko 5,6 g

Tłuszcz 4,5 g g

Węglowodany 5,92 g

Błonnik pokarmowy 5,5 g

Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej

Obiad: łosoś na parze z purée z ciecierzycy

Składniki:

1 średni filet z łososia bez skóry (150 g)

Marynata:

1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)

5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (30 ml)

1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)

sól morska, świeżo zmielony pieprz kolorowy,

tymianek do smaku

Purée z ciecierzycy:

pół szklanki ugotowanej ciecierzycy (90 g)

pół ząbka czosnku (2,5 g)

1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)

1 łyżeczka oliwy oliwek (5 g)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki (10 g)

sól morska, pieprz cayenne do smaku

Przygotowanie: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie łososia gotować na parze przez ok. 15?20 min. Wcześniej namoczoną i ugotowaną ciecierzycę osączyć, zmiksować z czosnkiem, sokiem cytryny, oliwą z oliwek, solą morską, pieprzem cayenne i 4 łyżkami wody mineralnej na jednolitą konsystencję. Gotowe purée posypać natką pietruszki i podawać razem z porcją łososia.

Wartość energetyczna 629 kcal

Białko 45,7 g

Tłuszcz 37,4 g

Węglowodany 55,1 g

Błonnik pokarmowy 14,6 g

Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej

Podwieczorek: pieczone frytki warzywne z dipem jogurtowo-ogórkowym

Składniki:

2 średnie marchewki (120 g)

2 średnie pietruszki (160 g)

połowa średniego selera (100 g)

1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)

świeżo zmielony pieprz ziołowy, kurkuma, rozmaryn do smaku

dip: pół średniego ogórka zielonego (60 g)

1 ząbek czosnku (2,5 g)

2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)

świeżo zmielony pieprz czarny do smaku

Przygotowanie: marchew, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i pokroić w długie słupki. Oliwę z oliwek wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, rozmarynem i kurkumą, tą mieszanką skropić warzywa i piec je na blasze przez ok. 25?30 min. w temperaturze 180°C. Gotowe frytki warzywne podawać z dipem jogurtowym.

Dip: Ogórki umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie odsączyć, wymieszać z jogurtem naturalnym i rozgniecionym czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.

Wartość energetyczna 190 kcal

Białko 9,8 g

Tłuszcz 6,2 g g

Węglowodany 1,63 g

Błonnik pokarmowy 5,71 g

Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej

Kolacja: sałatka szpinakowa z jajkiem

Składniki:

5 garści liści świeżego szpinaku (120 g)

1 średni pomidor (170 g)

1 jajko ugotowane na twardo (90 g)

pół czerwonej dużej cebuli (50 g)

1 łyżka koperku (8 g)

1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)

1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)

pół łyżeczki musztardy (5 g)

1 łyżka pestek słonecznika (10 g)

świeżo zmielony pieprz czarny do smaku

Przygotowanie: szpinak opłukać i osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na ósemki, cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Na talerzu ułożyć szpinak, jajka, pomidory i cebulę. Oliwę z oliwek wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem polać sałatkę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę posypać koperkiem i pestkami słonecznik.

Wartość energetyczna 340 kcal

Białko 19,6 g

Tłuszcz 24,4 g

Węglowodany 18,0 g

Błonnik pokarmowy 9,0 g

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.