Dietetyczne mity, Mit 2

Mit 2: Podaż cholesterolu w pokarmie, podnosi poziom cholesterolu w krwi

Ilość cholesterolu, który spożywamy, nie ma wpływu na wzrost stężenia cholesterolu we krwi. Cholesterol znajdujący się we krwi pochodzi ze źródeł pokarmowych (egzogennych) i jest wytwarzany przez nasze ciało (cholesterol endogenny). Jego produkcja zachodzi we wszystkich komórkach jądrzastych, lecz głównie w wątrobie, jelitach oraz w skórze. Kiedy przyjmujemy obniżoną ilość cholesterolu, organizm rekompensuje jego brak poprzez produkcję jego większej ilości, pozostawiając przy tym stosunkowo niezmienny poziom stężenia cholesterolu we krwi i na odwrót, jeżeli zwiększymy podaż cholesterolu w diecie, wątroba wyprodukuje go mniej. Z badań naukowych wynika, że zmniejszenie ilości przyjmowanego cholesterolu o 35%, powoduje spadek całkowitego poziomu cholesterolu we krwi to tylko o 2-3%.

Ponadto dowiedziono, że osoby które stosowały dietę o wysokiej podaży tłuszczów i białka, a niskiej podaży węglowodanów, polepszyły swój profil. Całkowity poziom złego cholesterolu (LDL) spadał, dobrego (HDL) wzrastał.

Jeżeli podaż cholesterolu z pokarmem nie jest bezpośrednią przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, to co nią jest?
Winne są tłuszcze typu trans, a dokładniej izomery trans kwasów tłuszczowych, które mają największy szkodliwy efekt na poziom cholesterolu w krwi. Kwasy te występują w postaci naturalnej np. mleku i maśle. Jednak w największych ilościach są wytwarzane w procesie utwardzania olejów roślinnych metodą uwodornienia, w trakcie produkcji tzw. twardych margaryn, batoników, paczkowanych ciastek, chipsów, chrupek, płatków śniadaniowych. Kwasy trans są formą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które, jak stwierdzono w badaniach, w organizmie zachowują się jak nasycone kwasy tłuszczowe, czyli wykazują działanie miażdżycowe. Na obecną chwilę większość margaryn produkowana jest z olejów roślinnych metodą przeestryfikowania, dzięki czemu kwasy trans występują w nich najwyżej w śladowych ilościach.

Podczas smażenia na olejach bogatych w kwasy nienasycone, np. olej słonecznikowy i sojowy, powstają związki nadtlenki i wodorotlenki lipidowe, które także miażdżycowe działanie miażdżycowe.

Więcej o: