Prosty przepis: pieczona ciecierzyca. Zdrowa i łatwa przekąska

Jeśli szukacie pomysłu na zdrową, wartościową przekąskę, to nie możecie przejść obojętnie obok pieczonej ciecierzycy! Jest bogata w składniki mineralne, witaminy oraz błonnik. Idealnie sprawdzi się jako przekąska dla osób aktywnych. Możecie ją zabrać do pracy, na uczelnię lub podać na imprezie.

recipeshubs.com

Cieciorka ma lekko orzechowy smak i świetnie smakuje w tej wersji. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą ją chrupać także osoby będące na diecie.

Składniki:

- 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej)

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1/4 łyżeczki soli morskiej

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1/4 łyżeczki kurkumy

- szczypta mielonego chili

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sitku, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez kolejne 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie - ten trik sprawi, że będzie jeszcze bardziej chrupiąca. (Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką).

ssss thenutritionpost.com thenutritionpost.com

Smacznego!

Więcej  historii znajdziesz  TU .

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.