Sałatka. Przepisy na szybkie i pyszne dania na lato [3 PRZEPISY]

Letnie popołudnia sprzyjają lekkim i zdrowym posiłkom. Chętniej też sięgamy po świeże warzywa. Potrzebujesz szybki przepis na pyszną sałatkę? Skorzystaj z innowacyjnych przepisów znanego mistrza kuchni i ambasadora marki Fit&Easy - Jana Kuronia.

rusz się

Jak schudnąć? Porady, dietetyczne przepisy


Sałatka z rukolą i truskawkami

Sałatka rukola z truskawkami Fit & Easy

 

Składniki (dla 2 osób):

2 garście Rukoli Fit&Easy

30 dag świeżych truskawek

20 dag sera typu feta

5 dag uprażonych płatków migdałowych

1 łyżka posiekanej świeżej mięty

Kilka listów mięty do dekoracji

2 łyżki płynnego miodu

4 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Rukolę wyłóż na płaskie naczynie. Dodaj umyte i pokrojone truskawki. Ser pokrój w kostkę, obtocz w posiekanych listkach mięty i dodaj do pozostałych składników. Całość posyp płatkami migdałowymi i polej sosem przygotowanym z miodu wymieszanego z sokiem pomarańczowym. Dla ozdoby dodaj kilka listków mięty.

 

Sałatka z grillowanymi krewetkami i szpinakiem

Składniki na sałatkę z grillowanymi krewetkami i szpinakiem Fit & Easy

 

Składniki:

1 opakowania Mieszanki sałat Fit&Easy Active

1 opakowania Szpinaku Fit&Easy

200 g obranych krewetek

15 pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

Odrobina chili

Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Grilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony), na koniec posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki.

Przygotowanie sosu:

Zmieszaj składniki: 10 łyżek oliwy z oliwek, pół garści natki pietruszki, 1 duży ząbek czosnku, kilka kaparów, odrobina świeżej posiekanej papryczki chili, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz.

Przepis Jana Kuronia - ambasadora marki Fit&Easy

Sałatka z grillowanymi krewetkami i szpinakiem Fit & Easy

 

Sałatka z jarmużem i burakami

Składniki:

200 g Jarmużu Fit&Easy

100 g Szpinaku Fit&Easy

2 duże buraki

100 g koziego sera

100 ml oliwy z oliwek

50 g orzechów włoskich

30 ml octu balsamicznego

Przygotowanie:

Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie wystudź go w wodzie z kostkami lodu. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, przez 1,5 godziny. Kozi ser pokrój w kostkę. Jarmuż wymieszaj ze szpinakiem, buraki pokrój w kostkę. Ułóż ser i buraki na zieleninie, polej oliwą i octem, posyp orzechami.

Przepis Jana Kuronia - ambasadora marki Fit&Easy

 

Sałatka z jarmużem i burakami Fit & Easy

Na drodze do szczupłej sylwetki stoją diety odchudzające [WYWIAD Z PSYCHODIETETYKIEM]

Więcej o: