Dietetyczna przepisy na święta: keks z kaszy jaglanej [PRZEPIS]

Potrawy świąteczne nie muszą być kaloryczne! Udowadnia to szef kuchni Wygodnadieta.pl - Mariusz Tyszka, który przygotował przepis na keks z kaszy jaglanej.

Keks z kaszy jaglanej z jabłkową konfiturą

Składniki na 10 porcji: 200 g kaszy jaglanej, 4 łyżki suszonego korzenia lukrecji lub miód, 2,5 szklanki wody, 100 g bakalii (migdały, rodzynki, suszona morela, suszona śliwka), 1/3 szklanki płatków owsianych, jajko, 3 jabłka, szczypta cynamonu, kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie: Mieszamy wodę i suchy korzeń lukrecji, gotujemy przez około 15 minut i przecedzamy. Kaszę gotujemy w wywarze z lukrecji lub jeżeli nie mamy korzenia - w wodzie posłodzonej miodem. Do ugotowanej kaszy dodajemy pokrojone w drobną kostkę bakalie, płatki owsiane, jajko i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem przekładamy masę i lekko ugniatamy. Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180.C ?Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i dusimy w garnku. Gdy się rozgotują dodajemy szczyptę cynamonu i kandyzowaną skórkę z pomarańczy i studzimy.

155 kalorii w porcji; białko: 3,7 g; tłuszcz: 2,7 g; węglowodany: 30,2 g; błonnik: 2 g

Więcej o: