13 zniewalająco prostych zasad zdrowego odżywiania

Gubisz się w natłoku informacji dotyczących tego, co jeść, a czego unikać? Skorzystaj z porad opracowanych przez mistrza w tej dziedzinie - Michale'a Pollana.

"W kwestii tego, co i jak jeść, większość z nas ufa opiniom ekspertów : polegamy na zaleceniach lekarzy, na wiadomościach z książek poświęconych żywieniu, na publikowanych przez media doniesieniach o najnowszych odkryciach w tym zakresie i na raportach rządowych, piramidach żywienia czy wreszcie na zapewnieniach o wartości zdrowotnej, coraz częściej widywanych na opakowaniach produktów spożywczych - pisze Michale Pollan w swej książce "Jak jeść. Przewodnik konsumenta". - I choć nie zawsze stosujemy się do porad ekspertów, ich głosy pobrzmiewają nam w uszach na każdym razem, gdy zamawiamy coś w restauracji czy spacerujemy między półkami w supermarkecie. [...] Doszło do tego, że patrząc na produkty spożywcze widzimy nie pożywienie, ale dobroczynne lub szkodliwe składniki odżywcze , jakie te produkty zawierają, oraz, rzecz jasna, kalorie."

Zdezorientowany tak samo jak wszyscy Pollan, który od 25 lat pisze o jedzeniu, postanowił wreszcie odpowiedzieć sobie na pytanie: co powinienem jeść? Swoje przemyślenia, poparte gruntowną wiedzą na temat odżywiania, zawarł w 64 zdroworozsądkowych regułach , które przedstawił w ww. książce. Samo wyliczenie wszystkich byłoby jednak nużące, dlatego znajdziesz poniżej jedynie ich garść. Ich przestrzeganie pozwoli ci jednak jadać zdrowo, nie rezygnując przy tym z przyjemności.

Lektura tych zaleceń to sama przyjemność! A więc, przyjemnej lektury. Michael Pollan ma głos: - Nie jedz niczego, czego twoja prababcia nie uznałaby za jadalne.

- Unikaj produktów spożywczych zawierających składniki, których nikt normalny nie trzymałby w spiżarni.

- Unikaj produktów zawierających więcej niż pięć składników.

- Unikaj żywności zawierającej składniki, których nie potrafi wymówić przeciętny trzecioklasista.

- Unikaj produktów ze słówkiem "light" albo przymiotnikami "dietetyczny" lub "niskotłuszczowy" w nazwie.

- Unikaj produktów żywnościowych, które są reklamowane w telewizji.

- Jedz tylko to, co prędzej czy później zgnije.

- Jedz te produkty, których składniki potrafisz sobie wyobrazić w stanie surowym lub rosnące w naturze.

- Kiedy się tylko da, unikaj supermarketów.

- Jedz tylko to, co przygotowali ludzie.

- Jeśli coś kojarzy ci się z halą górską - jedz to; jeśli z halą fabryczną - to nie jedz.

- Coś, co podano przez okno samochodu, nie jest jedzeniem.

- Coś, co nazywa się identycznie w każdym języku (np. Big Mac, Cheetos czy Pringels), nie jest jedzeniem.

Kilka słów więcej o Michaelu Pollanie: Jest dziennikarzem i honorowym profesorem dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Szerokiej publiczności dał się poznać jako autor tekstów publikowanych "New York Times Magazine" oraz książek poświęconych jedzeniu - m.in. "In Defense of Food" (wyd. polskie: "W obronie jedzenia", 2010) oraz "The Omnivore's Dilemma". Obie te książki nagrodzono James Beard Award - wyróznieniem nazywanym "Kulinarnym Oscarem", przyznawane jest bowiem co roku najlepszym kucharzom, publicystom i pisarzom zajmującym sie zagadnieniami związanymi ze sztuką kulinarną. Wspomnianą na wstępie książkę "Jak jeść. Przewodnik konsumenta" wydała w ub.r. warszawska oficyna Poradnia K.

WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ .

Więcej o:
Copyright © Agora SA