Wiosenne poprawianie pamięci

Gotowane, grillowane, dodane do zupy pod postacią puree - nieważne jak je przygotujesz, byle byś to zrobił. Karczochy, bo o nich mowa, to wiosenne warzywo, które poprawi twoją pamięć.

Karczochy są bogate w luteolinę. Badania naukowe potwierdzają, że ten wyjątkowo silny przeciwutleniacz spowalnia umieranie neuronów, zapobiegając powstawaniu procesów zapalnych prowadzących do śmierci komórek nerwowych.

Z upływem czasu jesteśmy coraz bardziej narażeni na skutki procesów zapalnych toczących się w naszych ciałach. Stany zapalne w obrębie mózgu, z którymi organizm sobie nie radzi, potrafią bardzo skutecznie niszczyć komórki hipokampa - części mózgu odpowiedzialnej za funkcjonowanie pamięci. Stopniowe wymieranie jego komórek pogarsza pamięć i obniża zdolność do uczenia się. Jak potwierdziły badania naukowe przeprowadzone na myszach, przyjmowanie luteoliny w diecie potrafi hamować procesy zapalne w rejonie hipokampa . Co więcej, pod wpływem luteoliny nawet u starszych myszy zaobserwowano znaczącą poprawę pamięci, która działała tak samo sprawnie jak u sporo młodszych zwierząt.

Więcej o:
Copyright © Agora SA