Szybka zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa jest smaczna, ale zazwyczaj nie jest wystarczająco pożywnym daniem, aby stanowić kompletny posiłek. Jeśli jednak doda się do niej bogatą w błonnik cicierzycę - voila, pełnowartościowe danie gotowe!

Porcje: 6 (półtorej szklanki każda) Całkowity czas przygotowania: 45 minut

Składniki: 1. 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 2. 2 duże, słodkie cebule słodkie pokrojone w plastry 3. 2 szklanki posiekanej cebuli dymki lub pora, tylko białe i jasnozielone części 4. 2 łyżki posiekanego czosnku 5. 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub 1 / 4 łyżeczki suszonego 6. 1 / 4 szklanki wytrawnego sherry 7. 1 / 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 8. 1,2 litra bulionu wołowego 9. 425 g odcedzonej i opłukanej ciecierzycy z puszki 10. 1 / 4 szklanki mielonego świeżego szczypiorku lub cebulki 11. 6 kromek chleba pełnoziarnistego 12. 1 szklanka rozdrobnionego sera (najlepiej Gruyere)

Przygotowanie:

Wartości odżywcze porcji:

Kaloryczność: 374 kcal; Tłuszcz: 10 g (4 g nasycony, 4 g jednonienasycony), Cholesterol: 20 mg, Węglowodany: 48 g, Białko: 18 g, Błonnik: 6 g Sód: 591 mg, Potas: 555 mg Inne: wapń, kwas foliowy, witamina C (25% dziennego zapotrzebowania),

Dołącz do nas na Facebooku

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.