Dieta ryżowa

To program żywieniowy, który pierwotnie wykorzystywany był jako dieta lecznicza dla pacjentów z nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem lub innymi schorzeniami układu krwionośnego . Twórca tej diety, dr Walter Kempner, szybko zaobserwował, że taki sposób odżywiania   wpływa korzystnie nie tylko na stan zdrowia, ale również na sylwetki pacjentów.

Entuzjaści tej diety, przekonują, iż ryż jest lekkostrawny, zawiera cenne składniki odżywcze takie jak : błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego i sprawia, że dłużej odczuwamy ?stan najedzenia?; potas - przy jednoczesnej niskiej zawartości sodu pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także umożliwia pozbycie się nadmiaru wody z tkanek; czy magnez regulujący między innym poziom cukru we krwi czy wpływający na samopoczucie.

Należy pamiętać, aby podczas stosowania diety zrezygnować z używania soli, a także przypraw ją zawierających (np. przyprawy uniwersalnej lub maggi). Twórcy tej diety twierdzą, że taki sposób odżywiania umożliwia stratę do około 10kg w ciągu miesiąca.



Dieta składa się  3 faz:


* Faza I (detoks i szybka utrata wagi) -  długość zależy od preferencji i możliwości odchudzającego.  Podaż kalorii ograniczamy do 1000 i jednocześnie eliminujemy niezdrowe i tuczące pokarmy. Koncentrując się na pokarmach pochodzenia roślinnego - zbożach i owocach,  doprowadzamy do oczyszczenia organizmu.
* Faza II (powolna strata kilogramów)- do jadłospisu  włączamy dodatkowe pokarmy, w celu zwiększenia dziennej dawki kalorii o około 200. Pojawiają się w menu warzywa. Posiłki spożywamy 2 -3 razy dziennie. Raz na tydzień dopuszczalna jest ryba.
* Faza III (utrzymania ) -  korzystając z nowo nabytych nawyków żywieniowych i dołączając do jadłospisu chude mięsa i nabiał, na pewno nie będziemy narażeni na efekt jo-jo.


Przykładowy jadłospis dla Fazy I:

Śniadanie:  kromka pieczywa wieloziarnistego,  100 kefiru naturalnego 0%, banan

Obiad:  szklanka gotowanego, dzikiego ryżu,  warzywa gotowane na parze 200g (marchew, seler, brokuł, kalafior); jabłko

Kolacja: szklanka gotowanego szpinaku z 2 łyżkami jogurtu naturalnego 0%, pół szklanki ugotowanego  ryżu basmati,  nektarynka

Więcej o: